Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Přišel jsem jako útočník a je ze mě obránce. Ale nejproduktivnější, říká o Španělsku Mrňa

Španělsko a lední hokej, spojení, které zní hodně neobvykle. Pavla Mrňu to ovšem v létě neodradilo a vyrazil vstříc exotickému angažmá. A hodnocení po pár měsících? Bývalý hráč pražské Sparty nebo Plzně je absolutně spokojen. V neznámém prostředí ho překvapily výborné podmínky i velké vytížení na ledě. Pohodu si navíc přenesl i do zápasů a v kanadském bodování i přes novou pozici obránce vládne celé soutěži.

Pavel Mrňa z týmu Txuri Urdin (číslo 93) se snaží zblokovat střelu v duelu s Barcelonou
zdroj: FB Txuri Urdin

Když vyjde z bytu, nemusí si brát ani auto. Aby se dostal na trénink do haly, pěšky mu to zabere pouhých pět minut. Aby toho nebylo málo, když si chce potom užít relax na pláži u moře, netrvá mu to o moc déle, poklidnou chůzi dvacet minut. I to je jeden z důvodů, proč si Pavel Mrňa španělské hokejové dobrodružství nemůže vynachválit.

Mohlo by se proto zdát, že angažmá v přímořském San Sebastianu v týmu Txuri Urdin je pro českého hráče spíše velkou dovolenou. Takovou představu má o španělské lize dost možná i většina hokejových příznivců. Nic takového se ale neděje. Naopak odchovanec Sparty je na ledě častěji, než by možná byl v jiné, více hokejové zemi.

"Jsem tady jako profesionál a v týmu je nás takových asi šest. Na začátku jsem měl trochu obavy, jak často budu na ledě, ale jsem tam každý den. Třikrát týdně máme týmový trénink a úterý, čtvrtek navíc ještě my profíci. V zápase mám zase ice time 30-40 minut, takže jsem potom celkem hotový. Ale nevadí mi to," prozradil hráč, který se za pár měsíců vypracoval v jednu z nejvýraznějších osobností soutěže.

Občas mi to v hlavě přepne a hraji čtvrtého útočníka

Že jeho kroky povedou právě do Španělska, se Mrňa rozhodl až během léta, kdy zvažoval, co dál s kariérou. Několik let už i kvůli problémům s tabulkovým odstupným zkoušel různé soutěže ve Francii, Anglii, Americe, Polsku nebo také Slovensku a vracet do Česka se mu už nechtělo.

"Měl jsem nabídky ze Španělska a Německa. Tam bych ale musel na zkoušku, což se mi už nechtělo. V San Sebastianu mi rovnou nabídli smlouvu a bezvadné podmínky. Vůbec jsem neváhal. Šel jsem navíc za spoluhráčem (Vladimírem Lantošem pozn. red.), s kterým jsem hrál na Slovensku," vysvětlil.

Kromě Lantoše, s kterým působil v Michalovcích, se Mrňa v celku španělského mistra Txuri Urdin potkal ještě s dalším Slovákem Michalem Klepáčem a oba mu pomohli k rychlé aklimatizaci v novém prostředí.

"I díky tomu jsem zde absolutně spokojený. Občas se mi samozřejmě zasteskne po Česku, jelikož mi chybí kamarádi a rodina, ale jinak je to po stránce osobní i hokejové super," řekl.

Pavel Mrňa (uprostřed) se spoluhráči z Txuri Urdin
zdroj: FB Txuri Urdin

Pozitivní náladu přetavuje i na ledě, kde přitom zažil velkou změnu. Zatímco dříve bývalý mládežnický reprezentant hrál v útoku, ve Španělsku se musel kvůli velkému počtu útočníků v týmu přeorientovat na obránce.

"Ptali se mě, jestli jsem toho schopný, tak jsem jim řekl, že to zkusím, a musím uznat, že mi to vyhovuje. V obraně hraji s Michalem Klepáčem a sedli jsme si. Ví, že mi to občas přepne a jsem takový čtvrtý útočník, navíc musím říct, že dobrý čtvrtý útočník," zasmál se bývalý hráč mimo jiné Jihlavy, Berouna, Nymburku nebo Litoměřic.

Útočné choutky a velká forma se projevují v počtu získaných bodů. V jednom zápase dal Mrňa dokonce hned 5 branek a 1 asistenci a s celkovým ziskem 24 bodů po 10 odehraných zápasech vede kanadské bodování ligy.

Dva kluci by se u nás mohli prosadit

Mrňova fazóna přispívá i k vedení San Sebastian v celé soutěži s náskokem 4 bodů před druhou Jacou, která je největším rivalem lídra a v níž post tří importů, tedy hráčů ze zahraničí, zabírají Kanaďané. Španělskou ligu celkově hraje pouze 5 týmů. Ještě loni jich bylo 7, jenže kvůli finančním potížím a výsledům se hned 2 do nového ročníku nepřihlásily.

"Základní část má 22 zápasů a čeká nás play-off. Navíc hrajeme i domácí pohár a účastnili jsme se i Kontinentálního poháru, takže to zase tak málo není," řekl Mrňa, podle něhož úroveň zápasů jiná podle soupeře. "Je to něco jak u nás 2. liga nebo krajská liga. Když hrajeme proti Jace, tak je to skvělý hokej. Posledním jsme zase dali třeba 8:0, ti moc dobří nejsou."

Mrňa ve španělském hokeji díky výšce 190 centimetrů a váze kolem 90 kilo vyčnívá. Domácí hráči jsou mnohem drobnější a méně silově vybavení. Rozdílný je rovněž styl hry, který Španělé na ledě praktikují.

Pavel Mrňa
zdroj: FB Txuri Urdin

"Přirovnal bych je trochu ke Kanaďanům. U nás, když se jde dva na jednoho, hledáme někoho přihrávkou. Tady se naopak už z mezikruží pálí. Mám ale dobré, že je v týmu sedm kluků z reprezentace. Gólman navíc hrál v Americe nebo ve Francii, takže máme nejlepší kádr ve Španělsku," pochvaluje si Mrňa.

Že by některý z nich měl ale na úroveň české extraligy nebo první ligy, si česká opora Txuri Urdin nemyslí. V třetí nejvyšší soutěži by to ale podle něj už mohlo být lepší. "Je to těžké říct, ale myslím, že jeden dva by to zvládli. Jsou hodně zarputilí. Je tady třeba zase jeden, co jezdí do Kanady. Je neskutečně šikovný, jenže má hlavu pořád dole. V zápase ho dvakrát trefí a je po něm."

Kluci se na Španělsko ptají, jeden by sem šel hned

Pokud ale nejde srovnávat s kvalitou hráčů s vyššími českými soutěžemi, zázemí a starost o hráče je o poznání jinde. San Sebastian má k cestování po zápasech vlastní autobus upravený ke spaní. Tým má také kustoda, fyzioterapeuta či doktora. Po každém zápase hráči chodí na masáže a mají i celou řadu dalších benefitů. "Hodně jsem koukal. Kabinu máme jako první liga u nás," těší Mrňu.

Ani návštěvy na některé utkání nechodí malé. Když se třeba Txuri Urdin střetne s rivalem s Jacy, stadion v San Sebastianu pro 1200 lidí bývá často vyprodán. Ani na pohár není návštěva zanedbatelná. Atmosféra už je o něco horší.

"S Českem se to nedá srovnávat. Občas je někdo slyšet, ale že by tu byl kotel nebo něco takové, tak to ne," uznal Mrňa.

Španělské dobrodružství každopádně zaujalo i několik Mrňových bývalých spoluhráčů, kteří hrají extraligu a první ligu, a na soutěž na Pyrenejském poloostrově se pravidelně ptají. "Jeden by sem klidně hned šel, ale už jsme tu tři cizinci, takže jsme plní," prozradil.

Brašov se klepal o výsledek, cíl je teď titul v poháru i lize

San Sebastianu si udělal jméno také v Evropě v rámci v Kontinentálním poháru, do jehož 2. kola španělský mistr automaticky postoupil. V boji o postup dokázal porazit Crvenou Zvezdu ze Srbska a nečekaně potrápil rumunský Brašov, se kterým ještě po druhé třetině hrál vyrovnaně 1:1.

"Nakonec jsme padli 1:4, ale na náš výkon jsem koukal. Domácí byli nervózní, čtyři hráči dostali desítky. Mysleli, že nám dají 10 gólů a nedali. Ostudu jsme neudělali. Oproti španělské lize to byl velký skok a třičtvrtě duelu jsme bránili, což byla velká škola. V lize jsme totiž hodně útočný tým, takže jsme se učili pořádně bránit. Dalo nám to do sezony hodně," těšilo Mrňu.

Hlavní cíl sezony pro Txuri Urdin jsou ale liga a domácí pohár. V tom druhém už se dostal až do finále a český útočník věří, že na oba tituly se spoluhráči nakonec dosáhne.

Radost hokejistů San Sebastianou po výhře nad Puigcerdu
zdroj: FB Txuri Urdin

Jestli v San Sebastianu ale zůstane i po konci ročníku, je zatím ve hvězdách. Smlouvy se ve Španělsku řeší až po skončení sezony a Mrňa tak má o čem přemýšlet. V současnosti už mu na stůl přilétla jedna nabídka z třetí nejvyšší české soutěže, ale on sám nikam nespěchá.

Španělsko si užívá i proto, že nově začal trénovat i děti. "Koučuju je dvakrát týdně a je o to velký zájem. Mám na starosti děti do 10 a 14 let a na trénink jich chodí kolem 40," popsal s tím, že to mohl být třeba směr, kterým by se mohl ubírat po kariéře.

Mrňa je ale dobrodruh a neříká ne ani případné další zemi. Lákala by ho třeba Itálie. "Na druhou stranu když by byl zájem v San Sebastianu, asi bych zůstal. Podmínky zde mám skvělé," dodal.

Vše tak nasvědčuje, že hokejové dobrodružství Pavla Mrni ještě nekončí. A není se mu co divit. Bavit se hokejem a po zápase či tréninku si zajít na pláž nezní vůbec zle.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články