Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Cílem je působení v Major League Baseball, řekl člen All Stars Červenka

Českému baseballu k světové elitě přece jen něco schází, ale čas od času se jednotlivci dokážou prosadit i v nabité zámořské konkurenci. Aktuálním příkladem je Martin Červenka, který byl jako šestnáctiletý v roce 2008 draftován Clevelandem. Po letošní sezoně v Lynchburg Hillcats, farmářském týmu Indians, slavil triumf ve čtvrté lize a zároveň nominaci do All Stars. Pětadvacetiletý catcher věří, že pokud si udrží konstantní výkonnost, má šanci naskočit do prestižní MLB.         

Martin Červenka
zdroj: twitter.com/Lake County Captains

Přestože je Červenka ortodoxním catcherem, do Výběru hvězd ho vynesly výkony v roli suplujícího pálkaře. "Má hlavní pozice je a doufám, že vždy bude, catcher. Do role pálkaře jsem se dostal proto, že měl náš tým na soupisce tři catchery. Nastupoval jsem tam z důvodu, abych měl dostatek herního prostoru. Podle statistik jsem byl následně vybrán do All Stars," popsal rodák z Prahy.

Sám netuší, zdali mu nominace může pomoci k splnění snu o Major League. "Nevím, jak skauti podobná ocenění sledují a jakou mají vlastně váhu. Pro mě osobně je to nicméně velký úspěch a odměna za veškerou práci během ročníku," řekl Červenka.

"Mým cílem bylo vždy působení v MLB. V zámoří se zatím relativně držím, zlepšuji se a doufám, že jednoho dne dosáhnu na nejvyšší metu."

Domnívá se, že v obrovské konkurenci domácích baseballistů a hráčů z Latinské Ameriky je posun do vyšších soutěží reálný. "Kdyby nebyl, tak už bych tam nehrál. Musím podávat konstantní výkony, abych zaujal kouče hlavního týmu," prohlásil.

Momentálně je Červenka volným hráčem a poohlíží se po novém angažmá. "Jednám s agentem a máme určité nabídky, ale nechtěl bych je zveřejňovat, protože nic podepsané není. Uvidíme, kde budu příští sezonu hrát." 

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Baseballista v zámoří Martin Červenka

Do zámoří se dostal prostřednictvím MLB tryoutu v roce 2008, které probíhají i v současnosti po celé Evropě. "Po tryoutu jsem absolvoval měsíční kemp v Americe, kde mě objevil skaut Clevelandu Indians. V listopadu téhož roku za mnou přijel do Prahy a po pár trénincích mi nabídl smlouvu," vzpomínal Červenka.

Kromě profesionální kariéry baseballového hráče však nezapomíná ani na vzdělání. "Na Vysoké škole obchodní mi maximálně vycházejí vstříc a dovolili mi zařídit si individuální studijní plán přes letní semestr. Nikdy neměli problém s faktem, že jsem musel na delší dobu odcestovat," konstatoval.

Působení v USA s sebou nicméně přináší i negativa, například nemožnost účasti na zápasech národního týmu. "Během roku v Americe se nelze vrátit do Česka kvůli reprezentaci. Když mi to vyjde po sezoně a bude nějaké soustředění, tak se určitě rád připojím, pokud mě trenéři vyberou," zakončil Červenka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články