Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Petržela zkritizoval hru i poměry v Baníku: Všem jsem vadil. S majitelem radši mluvím jinde

Po konci minulé sezony, v níž jako hlavní kouč pomohl Baníku k návratu mezi elitu, u A-týmu skončil a stal se z něj poradce majitele. V současnosti tak výkony Ostravy Vlastimil Petržela sleduje zpovzdálí a z dění ve slezském celku je zklamaný. Zkušenému bývalému trenérovi se nelíbí jak hra nováčka, tak ani přístup, jak k němu členové realizačního týmu jako k poradci přistupují. "Už nechodím radši ani na tréninky. Všude jsem vadil," prozradil v pořadu Dohráno plus.

Jeho červnový konec u kormidla Ostravy byl poměrně překvapivou zprávou. Vždyť od příchodu k Baníku v polovině předminulé sezony se začal tým herně zvedat a i když s ním nakonec sestoupil, v dalším ročníku s celou řadou mladých hráčů v kádru dokráčel k postupu zpátky mezi elitu.

Přesun na pozici rádce majitele Václava Brabce však Vlastimil Petržela prvotně komentoval pozitivně a těšil se na novou výzvu. Po půl roce se ale jeho pohled na nový post výrazně změnil, k čemuž přispěl i vztah s jeho nástupcem Radimem Kučerou.

"Je to pro mě trápení a nenaplňuje mě to. Radši jsem na hřišti. Já navíc nemůžu do ničeho v týmu mluvit. Hráčům neradím a na tréninky už radši ani nechodím, jak jsem to na začátku sezony dělával. Všude jsem vadil, takže se scházím s panem Brabcem v Kroměříži v jeho hotelu," prozradil bývalý kouč klubů jako Slavia, Bohemians, Liberec či Zenit Petrohrad.

Petrželu zejména mrzí, jak se k němu Kučera zachoval po příchodu. Čtyřiašedesátiletý rodák byl zvyklý, že se svým předchůdcem nebo nástupcem probere situaci v klubu, stav kádru a podobné věci. To se tentokrát v Baníku nestalo.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus o situaci v Baníku a formě Bohemians 1905

"Když jsem někam přišel, poslechl jsem si trenéra, který tam byl přede mnou. Poslechl jsem si jeho názor na hráče. Toto se nestalo. Od začátku je tam pnutí. Je tam také spoustu věcí, které jsem údajně zavinil a sám o nich nevěděl," popsal.

"Byl jsem dlouho v zahraničí. Určitě jsem mu mohl něco poradit. Jeho to ale vůbec nezajímalo. Pro něj jsem byl vzduch. Dělal si tu práci sám. Řeší si to se svým realizačním týmem. Jsem vlastně rád, že s tím nemám nic společného. Bylo by to totiž i na mně," řekl k současnému stavu a výkonům Baníku.

Tým byl ve výborné pohodě, nebylo na něm co zkazit

Ostravané totiž po návratu do nejvyšší soutěže nehrají vůbec dobře. I když do ročníku vstoupili solidně výhrou v Brně a remízou se Slavií, od té doby jejich forma upadá a nevylepšilo to ani vyřazení Sparty v poháru. V lize jsou v současnosti až poslední se ziskem pouhého bodu. A Petrželovi se kromě výsledků nelíbí ani předváděná hra.

"Fotbalově se mi to nelíbí od začátku. Trenér Kučera dostal do ruky perfektní mančaft, dobře připravený ve výborné náladě. Postoupili, takže tam byla obrovská euforie. Na tom nebylo co zkazit. Že chtěl nové hráče a vyměnil je, je jeho věc. Dneska z toho kádru, co hrál druhou ligu, kopou pouze tři hráči," postěžoval si.

Změny se týkali zejména defenzívy, v níž nezůstal kámen na kameni. Přitom obrana Ostravy byla loni nejpevnější v celé druhé lize. Po změnách, kdy před startem ročníku skončil zkušený Tomáš Zápotočný, během sezony zase po hádce dohrál brankář Petr Vašek a o pozice přišli i další, jsou v těchto statistikách Slezané naopak v soutěži vůbec nejhoršími.

I situaci v Baníku se věnoval nový Fotbal fokus podcast

"Obrana se celá rozbila. Měli jsme nejlepší obranu a nejlepšího brankáře, který udržel hned osmnáctkrát čisté konto," poznamenal Petržela, jenž za krizí v obraně, která dělá spoustu individuálních i organizačních chyb, vidí právě konec zkušeného dua.

"Zápotočný byl držák. Kluci díky němu věděli, kde mají hrát a stát. Pro brankáře nebylo dobré, že odešel. Dneska v té obraně nehraje nikdo, kdo tam hrál. Je to nové a na skóre je to vidět," konstatoval.

Konec kombinace, teď se nakopává

Jistým pozitivem ve hře Ostravanů je alespoň útočná fáze, ve které vyniká několik hráčů v čele s bývalým útočníkem reprezetnace a navrátilcem Milanem Barošem a záložníky, Brazilcem Dyjanem Carlosem De Azevedem a Robertem Hrubým. Baník v lize nasázel osmnáct gólů, což je třeba stejně jako pátá Sparta. Petrželovi se však ani hra dopředu nelíbí.

"Baník změnil systém hry. Přestal hrát kombinační fotbal a začal hrát nakopávací fotbal. Na vysoké útočníky. Proto přišel (Tomáš) Poznar. Tomu se ale vůbec nedaří. Je tam teď sám Bary a stojí to vše na středových hráčích Hrubém a De Azevedovi," myslí si Petržela.

V minulém ročníku se napsalo spoustu věcí o jeho vztahu právě s Barošem, kterého měl odmítnout. "Já jsem s ním osobně nikdy nemluvil. Doneslo se ke mně, že by měl jezdit jen na tréninky a nebýt celý týden v Ostravě. S tím jsem nesouhlasil. Proto k tomu příchodu nedošlo. Nesouhlasil jsem s tím hlavně v druhé lize, jelikož vím, jaká je. Pan Kučera s tím zřejmě souhlasil. Musím uznat, že na to, jaké problémy měl se zdravím, hraje výborně," uznal.

Petrželu celá situace mrzí o to víc, že si podle vlastních slov k Baníku během svého působení vytvořil vřelý vztah a rád by ho viděl úplně někde jinde. "Ostravu jsem si oblíbil a oblíbil jsem si i fanoušky. Někdy je to s nimi složité, ale hodně nám pomáhali a pomáhají," dodal.

Jak se dál bude vyvíjet jeho vztah k Ostravě a působení v Baníku, se ukáže v budoucnu. Jisté je ale to, že Slezané se brzy musí s či bez jeho rad brzy vzchopit. Jinak se totiž může opakovat černý scénář z předminulého ročníku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články