Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Španělé až v druhém koši za Polskem. Žebříček FIFA je zvláštní, ale nedbají na něj ani Češi

Ovládli mistrovství světa v roce 2010 a Euro v letech 2008 a 2012. Jejich hráči a kluby patří mezi nejlepší na světě. Přesto jsou Španělé až v druhém koši pro losování týmů do skupin na mistrovství světa. Těsně za nimi figuruje Peru, v prvním koši je naopak Polsko, jehož maximem je čtvrtfinále uplynulého Eura. Dlouho kritizovaný žebříček FIFA má úskalí, na kterých do jisté míry ztroskotala i Itálie. A ani Češi si situaci rozhodně neulehčují.

Fotbalisté Španělska se radují z gólu
zdroj: REUTERS autor: Heino Kalis

Až se Španělé 1. prosince v Moskvě dozví soupeře pro základní skupinu mistrovství světa, mohou se ocitnout ve velmi těžké skupině s Německem, Nigérií či Kostarikou. Zatímco v jiné skupině proti sobě mohou nastoupit Polsko, Mexiko, Tunisko a Saúdská Arábie.

Letos situace sice skupinám smrtí nenahrává, ale na mistrovství světa jsou běžnější než na jiných kontinentálních šampionátech. Tak například v roce 2002 se v jedné skupině potkaly Argentina, Anglie, zlatá nigerijská generace a Švédsko. Nebo před třemi lety skončilo samotné Španělsko ve skupině s Chile, Nizozemskem a Austrálií. Přitom ve skupině H proti sobě nastoupily Belgie, Rusko, Jižní Korea a Alžírsko.

Žebříček FIFA má různá zvláštní úskalí. Třeba Haiti je v tabulce na 56. místě před Pobřežím slonoviny či pořadatelským Ruskem. Peru figuruje nad Anglií, Itálií nebo Kolumbií. A pokračovat bychom mohli dál.

Jedním z týmů, který klasicky doplácí na přiřazení do nižšího koše, je Itálie. Na mistrovství světa v Brazílii se ocitla v druhém koši, stejně jako v kvalifikaci na šampionát v Rusku. Do skupiny tak dostala Španělsko, a i dílem toho skončila v baráži.

Italové i Španělé si ale komplikace způsobili sami, jak podotýká i italsko-americký publicista Gabrielle Marcotti. "Za nepostup do velké míry může trenér Ventura, ani hráčský kádr není složený z hráčů světové extratřídy. Ale stejně Itálie selhala na úrovni nejvyššího vedení," poznamenává Marcotti pro ESPN.

Ačkoliv se někomu nemusí žebříček FIFA líbit, má svá jasná pravidla. Započítávají se do něj výsledky jen z posledních čtyř let, přičemž největší váhu mají čerstvé výsledky. Čím důležitější zápas vyhrajete, tím víc bodů získáte. Platí to ale i pro přátelské zápasy - čím víc jich vyhrajete proti silným soupeřům, tím lepší pozici máte.

Zatímco Angličané si pro přátelské zápasy v posledních letech zvou co nejsilnější protivníky, Italové se potkali třeba proti Haiti či Lucembursku - a pouze s těmito týmy remizovali. 

"Stejně jako se všemi systémy se i tento dá využít ve váš prospěch. Naplánujete si velké přátelské zápasy těsně předtím, než proběhne rozřazení do košů. Některým svazům pomáhají i analytici, jako třeba matematik Eduard Ranghuic. Chytřejší fotbalové asociace si na to dávají pozor, ty pošetilejší ne, a doplatí na to," upozorňuje Marcotti.

Velká výstraha z toho plyne i pro Fotbalovou asociaci České republiky. Především pod vedením kouče Karla Jarolíma Češi odehráli za poslední rok a čtvrt hned několik neoficiálních zápasů, aby se vyhli potřebě střídat co nejméně a mohli si vyzkoušet velké množství hráčů.

Jenže právě například letošní zápas s Belgií a dva přípravné zápasy z minulého roku se do žebříčku FIFA nezapočítaly. A i proto je česká reprezentace v žebříčku FIFA momentálně až šestačtyřicátá. A také proto by znovu mohla dostat v kvalifikaci pro MS těžší soupeře a nekvalifikovat se na závěrečný turnaj.

Rozdělení účastníků fotbalového mistrovství světa 2018 v Rusku do losovacích košů (v závorce říjnové umístění v žebříčku FIFA)

1. koš: Rusko (65.), Německo (1.), Brazílie (2.), Portugalsko (3.), Argentina (4.), Belgie (5.), Polsko (6.), Francie (7.).
2. koš: Španělsko (8.), Peru (10.), Švýcarsko (11.), Anglie (12.), Kolumbie (13.), Mexiko (16.), Uruguay (17.), Chorvatsko (18.).
3. koš: Dánsko (19.), Island (21.), Kostarika (22.), Švédsko (25), Tunisko (28.), Egypt (30.), Senegal (32.), Írán (34.).
4. koš: Srbsko (38.), Nigérie (41.), Austrálie (43.), Japonsko (44.), Maroko (48.), Panama (49.), Jižní Korea (62.), Saúdská Arábie (63.). Los se uskuteční 1. prosince v Moskvě.

Zdroj
ČT sport, espnfc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články