Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Od vážné zlomeniny k olympiádě? Premiéra skateboardingu na Hrách je cíl, říká Pek

Až na kalendáři naskočí červenec roku 2020 a odstartují olympijské hry v Tokiu, mezi českými nadějemi by mohla figurovat i jedna tvář, jež dosud široké veřejnosti příliš známá není. Martin Pek patří k elitě skateboardingu, který právě v Japonsku čeká premiéra pod pěti kruhy, a pro osmadvacetiletého jezdce jsou Hry velkým lákadlem. Nechybělo přitom mnoho a mohl o podobné zkušenosti pouze snít.

Martin Pek
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Před sedmi lety v říjnu se rozhodl, že si půjde zatrénovat na pražskou Štvanici a zkusí si pár triků. Toto rozhodnutí však Martinu Pekovi na dlouhou dobu změnilo život. Při ježdění ve známém skateparku ho sestřelil pod vlivem drog jedoucí mladík na kole a náraz měl pro talentovaného skateboardistu těžké následky.

Pražský rodák, který byl v té době ve skvělé formě, z incidentu vyšel s otevřenou zlomeninou bérce, tedy holenní i lýtkové kosti. Pek tak dostal šrouby do nohy a na půl roku měl od skateboardu pauzu.

"Byla to velká zkouška. Šlo hlavně o to, abych šel dál. Plno lidí říkalo, že nebudu jezdit a možná ani chodit. Nebylo to vůbec jednoduché," vzpomíná na tehdejší událost, která mu zbrzdila kariéru.

Kritický moment Peka nezlomil. Po rekonvalescenci se vrátil opět na skateboard a pomalu a jistě znovu začal sbírat úspěchy, jak na domácí, tak světové scéně. Posledním zářezem byl nedávný bronz ze závodu prestižní Světové série konané v Číně, jehož si český reprezentant hodně váží.

Je nám líto, video expirovalo.
Pek vyhlíží premiéru skateboardingu na olympiádě a doufá v kvalifikaci

"Každý povedený závod je pro mě velkým vítězstvím. Je to navíc Světová série, na kterou jsou pozvaní elitní jezdci. Ve dvanáctičlenném finále už může vyhrát kdokoliv. Jsou tam nejkvalitnější jezdci. Nedokáži vlastně ani popsat, jak moc si toho cením. Třetí místo je super přes všechny ty komplikace," řekl spokojeně.

Bronz z Číny byl umocněn právě zvládnutím komplikací. Při natačení videa pro fanoušky na YouTube a Instagram si před závodem silně narazil patu. To sice není nijak vážné zranění, ale je velmi bolestivé. "Půjčil jsem si elektrický přístroj, který dává šoky do nohy, aby se mi více prokrvovala tkáň. Snažil jsem se dělat maximum a byl jsem rád, že jsem to vůbec odjel," popsal.

Pek i kvůli tomu musí vynechat další závod v Moskvě, což mu však žíly netrhá. Chce se totiž hlavně dát do kupy pro další podniky, které v rámci Světové série a také Světového poháru absolvuje po celém světě.

Olympiáda jako cíl

Právě jeden z těchto seriálů se také stane kvalifikačním pro olympiádu v roce 2020, kde si skateboarding odbyde velkou premiéru. A Pek by při historickém momentu nechtěl chybět. Jiní skateboardisté naopak nadávají, že skatování nemá kvůli podstatě sportu samotného na Hrách, co dělat.

"Já zástávám názor, že si každý může dělat, co chce. Na podnicích plánuje většina závodníků na olympiádu jet. Pak jsou třeba lidi, kteří jen točí videa a dělají fotky a ty závody nemusí zajímat," řekl Pek.

Ať už se to některým líbí, nebo ne, v Tokiu se muži i ženy poměří ve dvou disciplínách, ve streetu a ve skateparku a Pek prozradil, že v přípravě na obě disciplíny je značný rozdíl.

"Street style je napodobení ulice. Jsou tam překážky jako zábradlí, lavičky, skočky a věci tohoto typu. Skatepark se jezdí v tzv. bazénu. Jsou tam i zábradlí, ale jde tam hlavně o akrobatické triky," vysvětlil.

Jaké na Hry budou kvalifikační kritéria, v současnosti zatím nikdo neví. Zveřejněny by měly být na začátku roku 2018 a netrpělivě na ně čekají kromě Peka i další členové české reprezentace Maxim Habanec a Tomáš Vintr.

Pek už má ale jasno, že na olympiádu se chce připravovat hlavně v zahraničí. "Když chcete být nejlepší, musíte trénovat s nejlepšími," dodal odhodlaně muž, který už ve svém životě jednu velkou výzvu zvládl.

Ta další ho možná potká za tři roky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články