Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Pořád tomu nemohu uvěřit, řekl o zlatu z MS Uhlíř. O jeho dva spoluhráče je zájem v USA

Začali slavit hned po závěrečném hvizdu ve finále a od té doby ještě pořádně neskončili. Čeští reprezentanti v malém fotbalu si zisk titulu mistrů světa pořádně užívají a ještě chvíli budou. Kapitán národního celku Michal Uhlíř přiznal, že stále musí vstřebávat, jak Češi na turnaji podali dominantní výkon a že mají zlato. Hned dva jeho spoluhráči navíc musí řešit, zda nevyužijí lukrativních nabídek z USA.

Čeští reprezentanti slaví titul mistrů světa
zdroj: Facebook reprezentace v malém fotbale

V českém prostředí si i ti nejlepší hráči malého fotbalu mohou o profesionální smlouvě zatím leda nechat zdát, v Americe však hráči v soutěži, jíž se účastní také celky z Mexika nebo Brazílie, vydělávají pěkné peníze. Průměrné platy se pohybují kolem 3000 dolarů. A právě do této prestižní ligy by mohly směřovat kroky hned dvou opor národního celku.

Nabídku smlouvy dostali střelec čtyř branek na šampionátu Jan Koudelka a hlavní hvězda českého výběru brankář Ondřej Bíro. Zda skutečně odejdou, ještě není jasné, pro oba je nabídka ale velice lákavá. "Kluci o tom určitě musí přemýšlet. Takové nabídky nechodí každý den. Pořád jsme amatéři. Když se rozhodnou a budou chtít si jít zahrát celostátní ligu, budou patřit určitě k nejlepším," zhodnotil naděje parťaků z reprezentace kapitán Michal Uhlíř.

Než dojde k rozlousknutí budoucnosti dvou výrazných opor, oba si ještě užijí dlouhé oslavy, které Češi rozjeli už v neděli v Tunisku a pokračují v nich nadále i po příletu domů. Triumf totiž je doposud největším úspěchem národního celku a završil vzrůstající sílu Čechů, kteří skvěle navázali na stříbro z letošního mistrovství Evropy v Brně.

"Já pořád nejsem schopný uvěřit, co jsme tam na hřišti předvedli. Jsem na tým hrdý. Zápasy byly skvělé. Před finále jsem třeba nebyl nervózní a byl jsem přesvědčený, že na to máme," řekl s úsměvem Uhlíř a souhlasil s ním i jeden z nejzkušenějších členů kádru Jiří Novák. "Zažili jsme něco neskutečného a strašně si to užíváme. Jsou to pro nás nepopsatelné pocity," uznal.

Češi během turnaje narazili na celou řadu zvučných celků v čele s Argentinou, Brazílií, Španělskem nebo třeba silným Maďarskem, jenže nikdo z nich je nebyl schopný zastavit. Svěřenci kouče Radka Pokorného za celý turnaj pouze třikrát inkasovali, sami nasázeli dvaatřicet branek. Hned deset dali třeba právě Argentincům.

"Tým je skvěle sehraný a skvěle si sedl. Jsou tam individuality, zkušení kluci i hráči, co to dokáží strhnout. Bylo to skvěle poskládané, až je to neuvěřitelné," prohlásil Uhlíř. V kádru navíc chybělo několik opor, které nemohli dorazit do Tuniska kvůli zranění nebo je nepustili z práce. "Můžeme být ještě silnější. Vznikla velká konkurence a lidí, co by si na turnaji zasloužili být, je teď opravdu hodně. Díky tomu se posouváme pořád kupředu," myslí si Uhlíř. 

Pomohlo nám navýšení času. Hrajem jinak než ostatní týmy

Kapitán národního týmu si na šampionátu užil všechny zápasy, velkou motivaci měl pak zejména proti Brazílii, která Čechy vyřadila ve čtvrtfinále premiérového mistrovství světa konaného v roce 2015 v USA.

"Tehdy nás vyřadili jasným způsobem. I když my měli dlouhý přelet a byli jsme dost unavení. Porazit Brazílii se asi nepodaří každému a strašně si toho vážím. Nakopli jsme se do dalších zápasů a pak už to byla jízda," řekl střelec jedné branky na turnaji.

Šampionát v Tunisku byl oproti prvnímu mistrovství světa v malém fotbalu v historii hodně odlišný. V USA se hrálo na mantinely a poločasy se hrály pouze dvacet minut. Letos se oproti tomu hrálo normálně s auty a v každé polovině přibylo pět minut hracího času.

"Řešili jsme to s šéfem malého fotbalu (Čech Filip Juda, který je šéfem Světové organizace malého fotbalu, pozn. red.) Říkal nám, že se to prodloužilo právě díky němu. My točíme dvě pětky stejně, což je jiné než u ostatních týmů. Postupem času přebíráme v zápase iniciativu a finále jsme rozhodli právě v pěti posledních minutách každého poločasu," řekl Novák.

S organizací šampionátu byli oba velmi spokojeni a ostatní týmy na ně například nevěřícně zíraly, když si k obědu dávaly u bazénu pivo. V kádru však byla taková pohoda a výkony tak skvělé, že to trenérovi nijak nevadilo.

"Organizace byla tuniská. Dvanáct hodin před zahájením neměli ani postavené celé hřiště. Na druhou stranu to zvládli skvěle. Na zahájení vše fungovalo a pak se už ladily jen detaily. V konečném důsledku turnaj proběhl, jak měl," uvedl Uhlíř.

Češi každopádně nyní mají na kontě v poslední době kompletní medailovou sbírku (zlato z MS a stříbro a bronz z ME) a pozice mezi elitou by nechtěli opustit ani v dalších letech, i když ví, že konkurence stále mladého sportu se rok od roku zvyšuje. "Tešíme se už na další turnaje, kde můžeme potvrdit, že zlato není náhoda. Pokud bychom je ale nevyhrávali, tak se můžeme prezentovat alespoň tím, co v Tunisku, tedy hezkou hrou a respektem k soupeřům," dodal Uhlíř.

Nejblížší velkou výzvou bude pro Čechy evropský šampionát hraný v příštím roce. "Mělo by to být v Polsku. Dojednávají se už přípravné zápasy s Francií. Sumář, co se bude přesně dít, se domluví ke konci roku. Věřím, že se zase potkáme a tým zkusíme ještě posunout," dodal. Novák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články