Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Šampionát bez Messiho? Argentina balancuje na hraně vyřazení v kvalifikaci

Na mistrovství světa chyběli naposledy před 47 lety. Dvakrát slavili titul a příští rok by měli v Rusku obhajovat stříbro. Fotbalisté Argentiny však procházejí rozsáhlou krizí, která je může o účast na blížícím se sportovním svátku připravit. V jihoamerické kvalifikaci vyhráli pouze 2 z posledních 10 utkání a po bezbrankové domácí remíze s Peru navíc opustili páté místo, jež zaručuje mezikontinentální baráž. Možnost, že hvězdami nabitá reprezentace v čele s pětinásobným držitelem Zlatého míče nepostoupí na šampionát, je reálná.

Lionel Messi v argentinském dresu
zdroj: REUTERS autor: Agustin Marcarian

Argentina vstřelila během kvalifikace 16 branek. Horší bilanci má už pouze předposlední Bolívie (14). Messimu a spol. navíc k uchování nadějí výrazně pomohla Paraguay, neboť dvěma góly v závěrečných minutách otočila páteční duel v Kolumbii.     

Poslední zápas odehrají "La Albiceleste" ve středu v Ekvádoru, který o teoretickou šanci přišel po porážce na půdě Chile, a nesmí prohrát. "Naše aktuální pozice není příliš komfortní, ale vše máme ve svých rukou. Zůstávám pozitivní a věřím, že na mistrovství světa postoupíme," řekl trenér Jorge Sampaoli, jenž se mužstva ujal v červnu.    

Plný bodový zisk zaručí jeho svěřencům minimálně baráž. V případě vítězství suverénní Brazílie nad třetí Chile i více než očekávanou letenku do Ruska. Aktuálně páté Peru totiž v souběžně hraném střetnutí přivítá čtvrtou Kolumbii a Argentinu by za těchto okolností předčil pouze jeden tým ze zmíněné trojice.

Poražený bude doufat v další zaváhání úřadujících vicemistrů světa a zároveň také v domácí selhání sedmé Paraguaye proti Venezuele. Téměř jistý postup má naopak druhá Uruguay, kterou čeká Bolívie.

Tabulka jihoamerické kvalifikace o postup na MS 2018 před závěrečným kolem:

1. Brazílie - 38 bodů (38:11)
2. Uruguay - 28 bodů (28:18)
3. Chile - 26 bodů (26:24)
4. Kolumbie - 26 bodů (20:18)
___________________________

5. Peru - 25 bodů (26:25)
___________________________

6. Argentina - 25 bodů (16:15)
7. Paraguay - 24 bodů (19:24)
8. Ekvádor - 20 bodů (25:26)
9. Bolívie - 14 bodů (14:34)
10. Venezuela - 9 bodů (18:35)

* tučně je vyznačena reprezentace s jistotou postupu na mistrovství světa
** v závorce je zobrazeno skóre

Argentině stačí ke vstupence do mezikontinentální baráže, v níž by nepochybně byla proti Novému Zélandu obrovským favoritem, i remíza. A to za předpokladu, že Kolumbie zvítězí na hřišti Peru a Paraguay neporazí beznadějně poslední Venezuelu.

V Ekvádoru ji ovšem čeká velmi náročné střetnutí. Tamní reprezentace hraje domácí utkání na Estadiu Olímpico Atahualpa v nadmořské výšce 2 782 metrů nad mořem, kde našla přemožitele pouze šestkrát z posledních čtyřiceti soutěžních zápasů.   

Je však třeba zdůraznit, že třikrát padla v probíhající kvalifikaci s Brazílií, Chile a Peru. S Argentinou nicméně před vlastními příznivci neprohrála čtyřikrát za sebou a navíc v 1. kole senzačně zvítězila v Buenos Aires 2:0.        

Dokáže tým pod vedením nového kouče Sampaoliho ustát enormní tlak? Postoupí přímo do Ruska, do mezikontinentální baráže, nebo bude šampionát sledovat poprvé od roku 1970 u televizních obrazovek?

Zdroj
ČT sport, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články