Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

POHLED Z ANGLIE: Za sparťanskou porážku nemůže pouze Stramaccioni

Andrea Stramaccioni a sparťanské vedení dostávají za současné špatné výsledky co proto. Krizová situace vyvrcholila o víkendu v prohraném derby se Slavií (0:2). Co když ale jsou současné výkony zkrátka jen nutnou daní za přestavbu, k níž Sparta před sezonou přistoupila?

Andrea Stramaccioni
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Po jejich kapitulaci ve víkendovém derby se můžeme probírat fotografiemi z utkání a snažit se nalézt jednu, která nejpřesněji ilustruje současnou Spartu. Někteří možná sáhnou po té, na níž Tomáš Rosický bezmocně leží za brankou, jiní upřednostní některý z mnoha obrázků zmučené tváře Václava Kadlece, v níž se mísí bolest s rezignací. Ti, kteří se rádi pasou na cizím neštěstí, si zase zřejmě vyberou fotografii Martina Frýdka, který se leže na zádech bezmocně dívá na slávistické trio Jan Bořil, Jakub Jugas a Jan Laštůvka.

Pravdou zůstává, že 288. derby pražských "S" zřejmě vůbec nejlépe zachytí mix všech tří fotografií. Přes veškerou snahu se Rosickému nedařilo diktovat tempo hry a musel se pod tlakem stahovat hodně hluboko do pole. Kadlece, který překvapivě vedl sparťanský útok, se zase obráncům soupeře podařilo vynulovat. A Frýdka potkal ve středu zálohy podobný osud.

Dlouhá léta hrála Sparta nesmlouvavý fotbal se záblesky geniálních myšlenek, naopak Slavii se její herní identitu nedařilo najít. Tuhle neděli se ale role vyměnily: sešívaní ukázali vlastní zdravou DNA, která se nezalekla ani agrese či malých darebností. Tak často v derby vítězná Sparta najednou vypadala zaraženě.

Velmi lehce by se porážka dala dát za vinu Andreovi Stramaccionimu, případně sparťanskému vedení. Tak jednoduché to ale samozřejmě není.

Nad rozhodnutím nasadit Kadlece se mnozí pozastavovali už před výkopem. Ačkoliv tento tah rozhodně nevyšel, na papíře rychlonohý útok Biabiany–Kadlec–Ben Chaim vypadal mazaně. Frýdkovi, kterého jsem sám tipoval na hráče sezony, se také nedařilo. Jeho houževnatost a pracovitost měla být proti stárnoucím soupeřům ze zálohy sešívaných mocnou zbraní. Ale jednoduše to nefungovalo. Teorie se rozešla se skutečností.

Po pozitivním náznaku z pohodlné výhry 2:0 nad Karvinou bylo derby krokem zpět. Na druhou stranu nesmíme zapomínat, že sparťanský tým si momentálně prochází vývojem. To samé se ovšem už nedá tvrdit o Slavii – hráči znají své role a po náročném vstupu do sezony chytili formu. V derby jsme viděli dva týmy v rozdílném stupni jejich vývoje a jak výsledek, tak předvedená hra tomu odpovídaly.

Nyní se Slavia může další půlrok svým triumfem nad rivaly vychloubat, navíc získala důležité tři body v boji o titul. To ale není vše. Klub také vyrovnal sparťanský rekord 33 zápasů bez porážky. "Nad tím jsem před utkáním nepřemýšlel. Třiatřicet zápasů bez porážky je ovšem velký výkon," poznamenal Jaroslav Šilhavý a hrdost se mu přitom zableskla v očích.

Celé to ovšem mohlo dopadnout i jinak. Přestože Slavia hrála v první půli prim a byla jasně lepší, nedokázala to potvrdit brankově. Hodně se snažil Miroslav Stoch, který však našel soupeře v Martinu Dúbravkovi. Slávistický křídelník se vytrvale snažil o úvodní gól, pokaždé ale našel svého krajana na správném místě.

Oba byli také u jednoho z klíčových momentů zápasu. Dúbravka znovu chytil Stochův pokus, byl ale bezmocný vůči dorážce Milana Škody, jehož střelu vyrazil až obránce Costa. Fanoušci očekávali udělení branky, Škoda a spol. slavili a o pár momentů později protestovali, tým rozhodčích byl ale neoblomný a nařídil hrát dále. Opakované záběry pak ukázaly, že střela kapitána sešívaných překročila čáru. Debaty o potřebnosti brankové technologie následovaly.

Radost hráčů pražské Slavie
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Záporákem" duelu se stal Jan Bořil, který byl poprvé napomínán už po devíti minutách za skoro až brutální bodyček na Kadlece. Ještě v první půli to samé zopakoval, ale tentokrát žlutá karta nepřišla: vypadalo to, že se Bořil dotkl míče ještě předtím, než do sparťanského čísla 77 narazil. Trest ovšem mohl být za jiných okolností stejně tak dobře tvrdší, což na tiskové konferenci neopomenul zmínit ani Stramaccioni.

Nakonec to trvalo 71 minut, než se Slavii podařilo prosadit. Byla určitě po celé utkání tím týmem, který vypadal více schopný (soupeř koneckonců vystřelil na branku pouze jednou). A znovu v tom měl prsty Stoch, jehož přímý kop zapadl hluboko do pokutového území Sparty, kde se do něj hlavou opřel Škoda. 1:0 pro Slavii.

Costa se pak nechal vyloučit po dvou slepených žlutých a Josef Hušbauer dostal dostatek prostoru, aby mohl svůj bývalý klub definitivně srazit na kolena přízemní střelou kolem Dúbravky.

Až čas ukáže, jak důležitým utkáním derby bylo v kontextu celé sezony. Nyní to vypadá tak, že jsme viděli tým, který si už sedl (Slavia), a ten, jenž se po velkých nákupech ještě nedokázal postavit na nohy (Sparta). Sparťany teď čeká pohárový zápas se Znojmem a další ligové utkání s Teplicemi, které musí vyhrát, aby alespoň trochu uklidnili situaci.

Karviná znovu baví, ovšem za jakou cenu?

Karvinští byli jedním z velkých překvapení minulé sezony. Slezský tým hrál nad očekávání a pod vedením Jozefa Webera, pod nímž se hráči prezentovali nadšeným a atraktivním stylem, skončil v polovině tabulky. Karviná ovšem měla vážné potíže v obraně a nakonec uzavřela sezonu s třetí nejhorší defenzivou v lize. Pod ní zůstaly už jen sestoupivší Příbram a Hradec Králové.

Tento víkend viděl čtvrtou porážku Karviné v řadě, když slezský celek podlehl 3:5 v thrilleru se Sigmou Olomouc. Bylo to utkání s celou řadou defenzivních chyb na straně slezského klubu. Karviná tak už po deseti minutách prohrávala o dvě branky, a to kvůli lapsům v osobním bránění a individuální minele Pavla Košťála. Pak se její hra ustálila, přišly šance a nakonec i vyrovnání, které po jednapadesáti minutách zařídil přesnou hlavičkou Filip Panák.

Poté se ale defenzivní potíže znovu projevily. Nejprve obrana Karviné nechala skórovat osamoceného Šimona Faltu, který po hodině hry vrátil Sigmě vedení. Krátce poté se David Houska procoural soupeřovou defenzivou a bylo to už 4:2. Z penalty sice snížil Lukáš Budínský, ale Sigma pak dokázala využít presující defenzivy soupeře a dvoubrankové vedení si vzala zpět.

Statistiky ukazují, že šlo o zápas, v němž obě strany měly podobný počet šancí i střel na branku. Karviná ale své nejslibnější pokusy promarnila a byla za to potrestána. Sigma Olomouc si dále užívá výtečný vstup do ligové sezony.

Jablonec pěti brankami zatočil s Jihlavou

Problémy mají v Jihlavě. Tamější Vysočina se po vysoké porážce s Jabloncem (0:5) propadla o skóre až na dno ligové tabulky. Tým Ivana Kopeckého zatím předvedl pramálo a nerozehnal předsezonní předpovědi o favoritovi na sestup z 1. ligy. Vlažný výkon, který Jihlava v neděli odpoledne předvedla, tyto prognózy jen potvrdil.

Hra Vysočiny se rozpadla poté, co se Petr Tlustý nechal vyloučit po zákroku na Martina Doležela. Nařízenou penaltu proměnil Stanislav Tecl, který navíc o dvacet minut později přidal i druhou branku. Ve druhé půli pak Jablonec doslova letěl, když se prosadili Vladimir Jovovič, Michal Trávník a Ondřej Mihálik.

Byl to Mihálikův gól na konečných 5:0, který nejlépe shrnul celé odpoledne. Brankář Matej Rakovan dostal zpětnou přihrávku od Miroslava Keresteše, kterou zpracoval a míč napálil přímo směrem k dotírajímu Mihálikovi. Bylo to nešťastné, zcela nesmyslné a pokud mám být upřímný, také docela vtipné.

Takovéhle výprasky se čas od času stanou. Varovným signálem pro Jihlavu je ale jistě to, že hrála tak špatně, že jí výsledné skóre ještě lichotilo. Když přišel závěrečný hvizd, Jablonci napočítali devětadvacet střel na branku – Jihlavě pouze čtyři. Mohlo to pro ni dopadnout ještě podstatně hůře.

----------------------------------------------------------------------------------------

A VIEW FROM ENGLAND: To blame Andrea Stramaccioni for Sparta's defeat would be far too simplistic

In the wake of a 2–0 derby defeat to Slavia Prague, it would be easy to cycle through the pictures from the game and pick out one that best embodies Sparta as a whole. Some might opt for the one of Tomáš Rosický lying prone on the ground behind the goal, or one of the many pictures that show Václav Kadlec's face contorted in equal parts pain and resignation.

Those who like to gloat would probably choose Dominik Bakeš' photo that depicts Martin Frýdek, flat on his back, looking up at the trio of Jan Bořil, Jakub Jugas and Jan Laštůvka in an almost submissive manner.

The truth is, the perfect image to characterise the 288th "S" derby is probably a mixture of all three snapshots. Try as he might, Rosický was unable to dictate play and was frequently forced deep to try and influence the game. Václav Kadlec, a surprise choice to lead Sparta's attack, was kicked and hacked into anonymity and a similar fate befell Martin Frýdek in the centre of midfield.

For years, Sparta played a brand of uncompromising football intertwined with a sprinkling of genius and Slavia have been a little too one-dimensional as they attempted to rebuild their identity. On Sunday night, the roles were reversed: Slavia Prague showed an iron spine that was capable of thuggery and trickery in equal measures and Sparta, so often the victors in these games, looked a little uncomfortable.

It would be easy to lay the blame for this defeat at the feet of Andrea Stramaccioni and by extension, the Sparta board. Though to do so would be far too simplistic.

The decision to start with Václav Kadlec raised eyebrows before kick-off and although the move didn't really work out, the idea of a fleet-footed front three of Biabiany, Kadlec and Ben Chaim was a smart one on paper. Frýdek (who I tipped to be the Player of the Season no less) also had a fruitless evening. However, his tenacity and work rate could have been the perfect counter to the ageing and sluggish legs deployed opposite him in Slavia's midfield. It just wasn't meant to be; what looked like it could work on paper failed to work in reality.

After taking a positive step forward with their comfortable 2-0 victory over Karviná, Sunday's derby was a case of two steps backwards. Though – and this point must still be stressed – the entire side is, still, quite clearly a work in progress. The same, though, cannot be said of Slavia. The red-and-whites are a side that, collectively, knows their roles and after a tricky start to the season, have played themselves into form. The derby saw two sides at different stages of their development meet and both the result and statistics reflected that.

With their victory over their eternal rivals, Slavia not only won citywide bragging rights for another six months (and a crucial three points in the title race), they also equalled Sparta's record of going thirty-three consecutive games unbeaten.

"I did not think of [the record] before the match. Thirty-three games without defeat is a big achievement," noted Jaroslav Šilhavý after the tie, probably with a little glimmer in his eye as he said it.

However, things could have turned out differently. Despite being far the better side in the first half, Slavia failed to press home their advantage. Miroslav Stoch and Martin Dúbravka appeared to be looked in a personal duel, with the Slavia winger continuously attempting to grab the opening goal, only to find his compatriot in the way time and time again.

The two were involved again in the build-up to the game's potential flashpoint. After Dúbravka once again denied Stoch, he found himself helpless as the winger pounced on the rebound, shimmied, and cut the ball back across goal to Milan Škoda. Slavia's captain shot, only to see his effort hacked away by a Costa. The home crowd cheered, expecting a goal to be awarded, Škoda and others celebrated and then appealed, but the refereeing team remained unmoved and waved play on. Replays then showed that Škoda's shot had crossed the line. Cue the debate about goalline technology.

Jan Bořil also decided to cast himself in the role of the pantomime villain when he picked up the game's first booking after only nine minutes for a rather brutal body check on Václav Kadlec. He repeated the feat later on in the first half, but this time he escaped a booking; it appeared that he got a toe on the ball moments before clattering into Sparta's number 77. However, on another day, with the officials in different positions, the outcome could have been different, something Stramaccioni picked up in his post-match press conference.

It took 71 minutes for Slavia to finally break the deadlock. Though truth be told, the hosts were the only side (Sparta registered just one shot on target in the entire game) that looked capable of doing so. Miroslav Stoch, involved again, floated a freekick deep into the Sparta penalty area where it was met by the head of Škoda. Slavia 1-0 Sparta.

Costa picked up two rapid-fire bookings late on and then Josef Hušbauer was granted the freedom of Eden to rub salt into Sparta's wounds, by firing low past Dúbravka to double Slavia's lead and score against his former club.

Time will tell just how important this game is in the context of the entire season. At this moment, barely twenty-four hours removed from the final whistle, it feels like Slavia's victory reinforces the disparity between the reigning champions who are comfortable in their own skin and the free-spending pretenders who are still finding their feet.

For Sparta, their MOL Cup fixture against Znojmo now takes on new meaning, while their next league game, at home to Teplice, is surely a must-win, if only to (somewhat) steady the ship.

Karviná entertain again, but at what price?

Karviná were one of the surprises of last season. The Silesian side performed beyond expectations to finish mid-table and playing a gung-ho brand of football under Jozef Weber, they were one of the most attractive teams to watch as well. However, they leaked goals and ended the campaign with the third worst defensive record in the league, with the two relegated sides, Příbram and Hradec Králové, conceding more.

This weekend, they slipped to their fourth successive defeat, coming off worse in a 5-3 thriller with Sigma Olomouc; a game that was littered with defensive mistakes.

Karviná were two goals down inside ten minutes, thanks to some lax marking and an individual horror show from Pavel Košťál. From that point on, they were arguably the better side and created a whole host of chances and eventually were on level terms Filip Panák headed in a corner on 51 minutes.

But, despite having the better of the game to that point, those defensive frailties reappeared. Šimon Falta was left unmarked to fire Sigma back ahead just after the hour mark. Shortly afterwards, David Houska sauntered through the hosts' backline to make it 4-2. Lukáš Budínský pulled one back from the penalty spot but when Karviná's defence pushed up to allow Jakub Plšek and Tomáš Zahradníček a clear sight of goal late on, Sigma's two-goal cushion was easily restored.

Statistically, the game was an even contest, with both sides registering a similar number of attacks, attempts and shots on target, but Karviná gave up the better chances and were punished for it. Sigma Olomouc meanwhile, continue their impressive start to the season.

Five-star Jablonec rout Jihlava

Propping up the table are Vysočina Jihlava, who fell below Zbrojovka Brno at the bottom on goal difference after shipping five goals to Jablonec.

Considered relegation favourites by many at the start of the season, Ivan Kopecký’s side have done little so far to shake that unwanted tag. If anything, their tepid display on Sunday afternoon only cemented their status as side destined for the drop – even at this early stage.

After being reduced to ten men when Petr Tlustý was given his marching orders for bringing down Martin Doležal, Jihlava crumbled. Stanislav Tecl converted the resulting penalty and added a second twenty minutes later.

In the second half, Jablonec walked away with the game as Vladimir Jovovič, Michal Trávník and Ondřej Mihálik all scored to give the hosts a comfortable victory. Mihálik’s goal, the last of the game, perhaps best summed up the afternoon: Matej Rakovan controlled Miroslav Keresteš’ back pass and promptly fired his clearance straight at the onrushing Mihálik. It was unfortunate, entirely avoidable and if we’re being truthful, a little bit funny.

Thrashings happen from time to time. But the worrying thing for Jihlava is just how bad they were and the 5-0 scoreline flattered them somewhat. By the final whistle, Jablonec had recorded twenty-nine shots at goal to Jihlava’s four. On another day, it could have been even worse.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články