Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

"Ani jsem nečekala, že mi to tak půjde." Nikola Nosková se nyní chystá na MS

Po loňských kontroverzích okolo Martiny Sáblíkové a jejího startu na olympijských hrách to vypadalo, jako by ženská silniční cyklistika stála a padala s legendární českou rychlobruslařkou. Nikola Nosková udělala v této sezoně mnohé pro to, aby si to už nikdo nemyslel. Další krok může provést na světovém šampionátu v norském Bergenu. Přímé přenosy z MS nabídnou od neděle ČT sport a web ctsport.cz. 

Nikola Nosková
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Je léto 2016 a Česká republika řeší olympijskou situaci Martiny Sáblíkové. V informačním šumu tehdy mohla zaniknout nenápadná skutečnost, že domácí ženská cyklistika zkrátka neměla takovou kvalitu, aby jí místo ve startovní listině pro Rio mohlo být vůbec uděleno. Uplynul rok a velice pozitivní zprávou je, že jedné talentované závodnici se v profesionálním pelotonu velmi daří. Daří se jí tak, že start na příštích Hrách v Tokiu, jakkoliv daleko nyní jsou, se nejeví jako žádná nepřekonatelná překážka.

Nikola Nosková už delší dobu blikala na radaru domácích cyklistických příznivců. Stopu postupně zachytily i světové stáje, a tak dvacetiletá cyklistka mohla letos na jaře podepsat smlouvu s italským profesionálním týmem Bepink Cogeas. Ten náleží do elitní kategorie Women's WorldTour.

"Jsem hodně ráda a taky hodně překvapená. Do letošní sezony jsem si nedávala žádné velké cíle a šlo mi jen o to, pohybovat se ve velkých závodech, abych jen nejezdila české poháry. Můj přestup byl zaměřený hlavně na to, abych se naučila pohybovat v pelotonu a získala větší zkušenosti," líčí Nosková v rozhovoru pro web ČT sport svou motivaci za přestupem do Itálie.

Neměla přitom žádný pomalý rozjezd. "Ani já sama jsem nečekala, že mi to půjde hned od začátku – hned první dva závody poté, co jsem do týmu nastoupila, jsem totiž vyhrála. Jsem hrozně moc spokojená jak s výsledky, tak s vedením i kolektivem v týmu," popisuje česká závodnice, jejíž sezona v červenci vyvrcholila na dvou vůbec nejprestižnějších závodech v ženské cyklistice.

(rozhovor s Nikolou Noskovou startuje od 35:50)

Bylo vynikající zažít stejnou atmosféru jako muži

Prvním z nich byl na přelomu června a července pro její tým domácí podnik Giro Rosa, který patří rovnou na vrchol pyramidy etapových závodů. Žádný jiný nemá v ženském pelotonu takovou prestiž a hodnotu jako právě tento. Noskové se její premiéra vydařila – vešla se do elitní dvacítky a v kategorii mladých závodnic dokonce skončila druhá.

V druhé polovině července pak dostala šanci i na závodě La Course. U něj pořadatelé z organizace ASO po třech letech, kdy se závodilo na okruzích na Elysejských polích, změnili formát – etapy byly najednou dvě a ani jedna v Paříži. Reakce se přitom lišily. Některé z cyklistek si na zmatenou, "hybridní", podobu podniku spíše stěžovaly, jiné si zase chválily možnost šplhat po svazích slavného Col d’Izoard a poté, v případě splnění časového limitu, i jízdy proti chronometru pod katedrálou v přístavním Marseille.

Nosková patří do skupiny, která si novou zkušenost velmi pochvalovala. "Na tenhle závod se nedá zapomenout, hlavně na tu atmosféru. Bylo vynikající, že konečně i ženský peloton zažil atmosféru, kterou zažívají muži. A doufám, že to příští rok vyjde – měly bychom totiž jet nejen dvě etapy, jako tomu bylo letos, ale v plánu je až pět etap. To by bylo super," popisuje česká reprezentantka, která na Izoardu skončila jen osm vteřin za časovým limitem. Ten by jí dovolil absolvovat i následnou marseilleskou časovku.

PŘEČTĚTE SI O HISTORII TOUR DE FRANCE FÉMININ (//sport/cyklistika/356883-rikali-ze-tady-nemame-co-delat-zeny-na-tour-de-france/)

Favoritkami jsou Vosová nebo van Vleutenová. Já? Přála bych si hlavně dojet

Nyní čeká Noskovou mistrovství světa v norském Bergenu, kde nakonec zasáhne pouze do silničního závodu. Jak sama říká, nejlepší přípravou pro ni bylo závodění. "Absolvovala jsem nejdříve závod ve Francii v Plouay, který jsem si po volnu dala na rozjezd. Ten mi ale moc nevyšel, když přede mnou spadla skupinka závodnic a já už jsem se nevrátila do pelotonu. Minulý týden jsem ale jela sedmietapový podnik Tour de l'Ardeche, kde se mi dařilo výtečně. Navíc si myslím, že to byla výborná příprava – etapy odpovídaly profilově a počasí bylo také hodně podobné, chladno a déšť," míní.

V Bergenu, pro který meteorologové hlásí teploty okolo patnácti stupňů a vytrvalý déšť, bude jedinou českou závodnicí. Pro dlouhý silniční závod, který je tradičně na světových šampionátech zkouškou z vytrvalosti, to pro ni bude zřetelnou nevýhodou. Zatímco soupeřky ze silnějších cyklistických zemí si navzájem pomohou, jediná Češka v profesionálním pelotonu bude na vše sama.

Nikola Nosková
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

"To bude hrát velikou roli. Oproti šesti holkám z Itálie nebo Nizozemska, které si vytvoří skupinu a budou soustředit vše jen pro tu jednu, si to já budu muset všechno vzít na sebe a makat jako za ostatní. Ale vím, že tam pojedeme dvě nebo tři z našeho týmu, takže bych si mohla pomoct alespoň takhle," věří Nosková, která má po ruce své tipy na příští světovou šampionku. "Podle mě to bude Marianne Vosová nebo Annemiek van Vleutenová," zmiňuje slavné Nizozemky.

Mistrovství pro ni bude důležité i z hlediska nového kontraktu. "Zatím smlouvu na příští rok podepsanou nemám, bude se to řešit po mistrovství světa. Na začátku letošní sezony mi říkali, že to mám na dva roky, po které tam (v Bepink Cogeas) můžu být. Ale nabídky mám i z jiných týmů, tak uvidím, jak se rozhodnu," přemítá Nosková a připouští, že dobrý výsledek z Bergenu by mohl mít značný dopad na její budoucnost. "Myslím, že kdyby se na MS něco povedlo a skončila bych dobře, tak že i ty lepší a víc profesionální týmy s větším zázemím by mohly projevit zájem," věří.

A jaké jsou tedy týden před startem závodu její přání, očekávání nebo obavy? "Přála bych si to hlavně dojet. Víc uvidím, až v budu v Bergenu a projedu si ten okruh. Bude také záležet, jestli vyjde den D, počasí a všechno," uzavírá nejlepší česká cyklistka současnosti. Její závod v norském Bergenu budou diváci ČT sport a webu ctsport.cz moci sledovat v sobotu 23. září.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články