Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jiným přidali miliony, bobům ubrali. Jsme nejvíce krácený olympijský sport, řekl Bohman

Praha – Jedním z klíčových faktorů v závodech bobů je dostatečné množství financí. Čeští reprezentanti v tomto za špičkou dlouhodobě zaostávají, ovšem i tak dokáží zajíždět solidní výsledky. To by chtěli potvrdit i na únorových olympijských hrách. Přípravu jim ale nyní komplikují snížené a zatím nedoručené dotace od státu. Předseda svazu Martin Bohman tak v současnosti netuší, co bude dál a zda tým odjete na říjnové soustředění v dějišti Her v Koreji.

Český dvojbob
zdroj: Lukas Wagneter/Red Bull Media House

NASA, BMW, Ferrari, McLaren. Co všechny tyto světově známé společnosti spojuje? Všechny se podílejí na vývoji bobů pro nejbohatší a nejlepší reprezentace. Český tým si na takový luxus musí nechat minimálně v současnosti zajít chuť. V loňském roce se mu podařilo sice koupit zánovní dvojbob, ale třeba čtyřboby pochází z roku 2004 a 2007.

Ani tento handicap ale Čechy od boje o solidní umístění neodrazuje, z čehož vychází i solidní výsledky. Velký talent Dominik Dvořák loni ve Světovém poháru v Iglsu skočil s dvojbobem šestý, na mistrovství světa juniorů třetí a v letních startech se dokonce stal světovým šampionem. Daří se i dalším, ale další navázání na tyto výkony je stále vázáno na finance, kterých po přerozdělení dotací do bobového sportu přiteče ještě méně než loni.

Dotační kauza kolem Fotbalové asociace pozměnila kritéria a peníze se nyní ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v programu 5 rozdělují pouze podle velikosti členské základny. Ta je u svazu bobistů a skeletonistů samozřejmě malá a vše se odrazilo na snížení příspěvku. Loni doputovalo na účet svazu 2,1 milionu korun, letos to bude 1,177 milionu.

"Jsme nejvíce krácený olympijský sport. Po rozhodnutí ministryně jsme se dostali na nějakých 55-56 procent toho, co jsme měli dostat. Opět hospodaříme před olympiádou s nedostatkem financí," postěžoval si předseda svazu Martin Bohman.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf bobistů Bohman: Nevíme, jak kvůli snížením dotací bude sezona vypadat

Podobně špatně jako boby a skeleton dopadly už jen svaz kulturistiky a fitness (51 %) a svaz kuší (56 %). Naopak svazu crossmintonu přistane na účtu z loňské 0 hned 2,225 milionu korun. Českému radioklubu byla dotace zvednuta o neuvěřitelných 8846 % na 920 tisíc korun.

Situaci bobistů si každopádně na ministerstvu uvědomují a snaží se ji vyřešit. "Nová metodika zohledňující členskou základnu se ukázala pro tento svaz nevýhodnou, ale určitě nechceme ohrozit přípravu bobistů a skeletonistů na olympiádu. Víme o tom, že je potřeba absolvovat tréninkový kemp, jednáme tak se svazem i olympijským výborem, abychom to vyřešili," prohlásil náměstek ministerstva pro sekci sportu a mládeže Karel Kovář.

Sám Bohman přiznává, že ho přístup náměstka Kováře těší. "Po dlouhé době cítím nápomocný přístup ze strany ministerstva a skutečně se tu situaci snažíme vyřešit. Věřím ve světlejší zítřky," prozradil s tím, že však stále není jasné, jak reprezentace zafinancuje sezonu a hlavně zda tým vůbec vyrazí v říjnu na zmíněné soustřdění v jihokorejském Pchjongčchangu. Peníze totiž bobistům stále nedorazily.

"Kluci jedou za měsíc na soustředění a my máme na účtu 800 tisíc. Sezona přitom vyjde na 3 miliony," prozradil předseda svazu, podle něhož by se mělo vrátit ministerstvo k dřívějším kritériím, kdy se u členské základny hodnotily také úspěšnost a materiálně-technická náročnost.

"My potřebujeme nějaký materiál, bob, kudly, převážíme tým i bob atd. U fotbalu třeba stačí kopačky a trenky, což by mělo být zohledněno," myslí si. "Transport bobu do Koreji je drahá záležitost. Přepravní společnost nás zařadila na list států, které potřebují pomoc. Takže máme slevu 30-40 %. I tak dostat jeden bob do Koreji stojí 120-150 tisíc."

Bohman doufá, že na ministerstvu brzy dojde ke konsolidaci, větší akčnosti a pluralitě, aby se vše brzy posunulo k lepšímu. "Je potřeba dlouhodobě plánovat. Aby tam byl 3-4letý cyklus a svazy mohly počítat s nějakým horizonetem. A samozřejmě, aby peníze chodily mnohem dříve," konstatoval.

S tím souhlasí i náměstek Kovář. "Času je málo a situace je složitá. My nechceme zvyšovat administrativu pro ministerstvo ani svaz. V tomto kritickém období si myslím, že jsme si vyjasnili některá pravidla a legislativu, kterou se snažíme zlepšit ve prospěch sportovního prostředí. Věříme, že programy nastavíme tak, aby ty peníze přišly včas a byly predikovatelné. Aby v půlce roku nedocházelo k tomu, že organizace nebude vědět, s čím bude fungovat," dodal.

Sním o překonání nejlepšího českého výkonu na Hrách

Bohman i přes nepříjemnou pozici udržuje zatím reprezentaci v klidu. Češi už mají za sebou první trénink na ledu a v září by měli znovu pilovat schopnosti na ledovém trenažeru v Oberhofu.

V říjnu podle plánu by pak měla reprezentace doletět do Koreje, kde by proběhla týdenní příprava v korytě, kde se v únoru bude bojovat o olympijské medaile. "Je to velmi zajímavá dráha a pro diváky to bude určitě dramatická podívaná. Je to krátké a nejsou tam žádné extraobtížné pasáže. Startovní pole tak bude dost našlapané. Doufáme, že by nám to mohlo hrát do noty," uznal.

Největší nadějí českého týmu bude opět pětadvacetiletý Dvořák, který tam při Světovém poháru obsadil patnácté místo. "Na zázemí, které jsme tam měli, odvedl velmi dobrou práci. Slušný výsledek zajel i Jan Vrba," konstatoval.

A ve slušný výsledek doufá Bohman i na Hrách, kde tajně pokukuje i po překonání nejlepšího českého výsledku pod pěti kruhy. V Lillehameru ho zajeli sestavy pod vedením pilota Jiřího Džmury, kdy dvojbob skončil sedmý a čtyřbob desátý.

"Bez nejvyšších cílů bychom do toho nemohli jít. Oba kluci, Dvořák i Vrba, mají šanci být určitě do patnáctky. Dominikovi když pak všechno sedne, tak může být i v nejlepší desítce,"dodal na závěr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články