Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

POHLED Z ANGLIE: Uspokojení hráči v Boleslavi? Přístup se na ně přelévá z vedení

Je jen málo stabilnějších klubů než Mladá Boleslav. Středočeši sice vstoupili do letošní sezony hrůzně, zatím ale nikdy neměli problémy se záchranou. Jenže to s sebou přináší i stagnaci. Manažer Dušan Uhrin hráče po debaklu s Libercem kritizoval za pohodlnost a uspokojení, to ale postihlo i celý klub.

Zklamaní fotbalisté Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Potřebujeme zlepšit naše zakončování," prohlásil zklamaný Dušan Uhrin mladší poté, co Mladá Boleslav prohrála 0:3 se Slovanem Liberec. Středočeský celek přitom měl dost šancí. Golgol Mebrahtu měl dvě skvělé gólové příležitosti, ale obě zastavil výborný Ondřej Kolář v brance Slovanu.

Jenže Mebrahtovi spoluhráči už se na výbornou formu gólmana soupeře vymlouvat nemohli. Tomáš Přikryl, Nikolaj Komličenko i Lukáš Magera předvedli svůj skvostný repertoár minel a buď stříleli přímo na Koláře, nebo pálili žalostně mimo tři tyče. Chramosta, který se postaral o tři branky v kvalifikaci o Evropskou ligu, byl prakticky neviditelný při svém půlhodinovém návratu na hřiště po zranění.

Prostopášnost Mladé Boleslavi ve finální fázi ale nebyla ani zdaleka její největší slabinou. Tou byla její neschopnost čelit přímočarosti Liberce. "Každý překopnutý míč pro nás byl problém. Takovýmhle způsobem nemůžeme vyhrát nad nikým, i kdyby to byla druhá nebo třetí liga," přemítal po zápase Uhrin.

A měl pravdu. Všechny tři liberecké góly měly podobný vzor a odhalily stejné problémy v obraně Boleslavi. Nikdo nezachycoval náběhy z hloubi pole a všichni působili dojmem, že se bojí jít po míči.

Špatné formě Mladé Boleslavi se věnuje i nový díl Fotbal fokus podcastu

Chyběl také jakýkoliv smysl pro taktiku. Nikdo se neujal myšlenky zatáhnout se hlouběji a zmenšit mezeru mezi těžkopádnou obranou a odstřihnutým brankářem, což by redukovalo šance Liberce dostávat se do samostatných úniků na bránu. I kdyby podobný pokyn nepřišel z lavičky, někdo se měl postavit problému čelem a udělat rozhodnutí na hřišti.

Tak, jak přicházely otázky od tisku, vracely se mu i odpovědi od Uhrina, který byl někdy až brutálně upřímný. "Není to o trénování. Je to o hlavách hráčů. Asi u některých může panovat velká spokojenost v Mladé Boleslavi," domníval se generální sportovní manažer Mladé Boleslavi.

Ale můžete hráče vinit, když tento přístup musí přicházet z vedení? Mladá Boleslav už je zavedeným jménem v české špičce a v posledních šesti letech se vždy probojovala do Evropy. Od roku 2005 neskončila hůře než osmá, a i umístění ve středu tabulky jsou spíše anomálie, které mají na svědomí zranění či nedostatek štěstí. A klub ani nikdy nebojuje o záchranu. Boleslav je naprostou definicí klubu, který je stabilní a dobře vedený, ale i trochu zpohodlnělý.

Otázkou je, kam se odsud může Mladá Boleslav vyšvihnout. I když má klub komerční partnerství se Škodou, chybí mu ekonomická síla na to, aby bojoval s Viktorií Plzeň a dvěma pražskými 'S'. "Ekonomicky se pohybujeme na osmém až desátém místě v lize," prohlásil dokonce prezident klubu Josef Dufek v pořadu Dohráno plus. "My do rozpočtů zahrnujeme všechno, od správce až po posledního hráče, některé kluby uvádějí jenom A-tým," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus s hosty Pavlem Hartmanem a Tomášem Poláchem

To je možná trochu přemrštěné hodnocení – Boleslav je až moc dobrá na to, aby se zamotala do pelotonu ve středu tabulky, nebo dokonce do bojů o záchranu. Je ale pravda, že se snaží fungovat udržitelně, ovšem tím vkročila do neustále se opakujícího cyklu. Hráči a trenéři přicházejí a odcházejí a čtvrté místo je maximální i minimální podmínkou, pokud jde o ligové umístění.

Po čtyřech zápasech se každopádně Mladá Boleslav nachází v neprobádaných vodách. Po špatném startu do domácí sezony a, upřímně, trapném vyřazení z kvalifikace o Evropskou ligu klub bojuje po boku Zbrojovky a Jihlavy na chvostu tabulky.

Samozřejmě jsou to zatím počáteční dny, ale klub působí dojmem, že v něm není všechno v pořádku. Vkradla se do něj nevyrovnanost a uspokojení a uvidíme pád Mladé Boleslavi?

Zbrojovka vyhazuje jako první

Po pouhých čtyřech týdnech Zbrojovka Brno vydala prohlášení, na které se čekalo už měsíce: "Představenstvo zanalyzovalo současnou situaci a dohodlo se, že ukončí spolupráci se Svatoplukem Habancem," oznámil klub. A spolu s tím si fanoušci Zbrojovky oddechli.

Rozhodnutí propustit Habance z jeho trenérských povinností na Srbské by nemělo být překvapením pro kohokoliv. Přestože trenér přišel do Brna s velkou reputací poté, co ustálil Slovácko na dobře řízený klub uprostřed tabulky, Habanec poslal klopýtajícího moravského giganta o několik kroků zpět. A co hůř, i když byl angažován proto, aby provedl revoluci v taktickém přístupu Brna po pragmatickém předchůdci Václavu Kotalovi, Zbrojovka je na tom ještě hůř než po konci předloňské sezony.

Poslední kapkou byla kapitulace Zbrojovky na půdě Sigmy Olomouc. Dva góly Jiřího Texla, mezi které vložil David Houska povedený únik a pěkné zakončení, Hanáci vedli po patnácti minutách 3:0, a Habancův osud byl zpečetěn. A kdyby ani to nemělo kritizovanému trenérovi stačit, hostující fanoušci zůstali v Olomouci ještě po zápase a obklopili autobus Brněnských, aby si vylili své frustrace jak na hráčích, tak na kouči. Klub nyní na domácí zápas proti Spartě převezmou Richard Dostálek a Lukáš Přerost.

Ekpai ukázal, že Zlín by mohl znovu překvapit

Šest gólů a dvě asistence ve dvaceti zápasech – to je doposud statistika Ubonga Mosese Ekpaie poté, co se na přelomu roku přestěhoval z Izraele do Česka. Nebylo tedy překvapivé, že se Liberec snažil udržet si nigerijského křídelníka poté, co skončil jeho hostování z Maccabi Haifa. Jenže kvůli evropským pohárům si Ekpai vybral Zlín a do svého nového moravského působiště vlétl rovnýma nohama – skóroval dvakrát ve dvou zápasech, ve kterých jeho výkon vyhrál Zlínu zápas.

Posledních pár měsíců bylo pro Ševce překotných, Zlín před sezonou ztratil tři ze svých nejdůležitějších hráčů – Jugase, Vukadinoviče a Živuliče, kteří odešli do Slavie, Sparty a Plzně.

Jenže Bohumil Páník a jeho realizační tým posílili chytře. Kromě toho, že Zlín k příchodu přesvědčil Ekpaie, přišli i Bartošák, Holzer, Jiráček a vrátil se i Lukáš Železník. Přes některé předpovědi, že Zlín se v letošní sezoně potopí jako kámen, počáteční výsledky jsou slibné. A s losem Evropské ligy za dveřmi kdo ví, jestli Zlín neztropí překvapení i na mezinárodní scéně.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

A VIEW FROM ENGLAND: If Boleslav players are complacent, so is the board

“We need to improve our finishing,” said a rueful Dušan Uhrin Jr. after Mladá Boleslav’s 3-0 defeat to Slovan Liberec. The Středočeský side did have their chances. Golgol Mebrahtu had two great opportunities to score, but both were denied by an impressive Ondřej Kolář in the Slovan goal.

Mebrahtu’s teammates, however, could not use the excuse of an in-form goalkeeper to save their blushes: Tomáš Přikryl, Nikolai Komlichenko and Lukáš Magera did their wasteful best to either shoot straight at Kolář, or fire woefully off target. Jan Chramosta, who scored three times in Europa League Qualifying, was near enough invisible in his half-hour return from injury.

But Mladá Boleslav’s profligacy in front of goal was by no means their biggest weakness. That was their inability to deal with Liberec’s direct approach. “Every ball that was kicked towards our defence was a problem for us. [Playing like this], we cannot win. Even in the second or third division,” Uhrin said.

And he was right. All three Liberec goals followed a similar blueprint and exposed the same frailties in Boleslav’s backline. Nobody was tracking the runners from deep and everybody looked too afraid to attack the ball.

There was no tactical understanding either. Nobody cottoned on to the idea that dropping deeper and narrowing the gap between a leaden-footed defence and an isolated goalkeeper would reduce Liberec’s chances of going clean through on goal. Even if an order failed to materialise from the sidelines, somebody should have stood up and made an executive decision.

As the questions from the press kept coming, so too did Uhrin’s answers, some of which were brutal in their honesty. “Probably some players are too comfortable,” he surmised after one line of inquiry.

Can you blame the players though when that attitude surely comes from the top? Mladá Boleslav are a fixture of the Czech top four and have qualified for Europe for the past six years. Indeed, they have not finished lower than eighth since 2005, and even those mid-table places are anomalies, explained away through injuries and bad luck. And they’re never in the relegation mix either. They’re the very definition of a well-run, stable club that has become a little too comfortable.

The problem is, where can Mladá Boleslav go from here? Despite having commercial arrangements with Škoda, they lack the financial power to compete with Viktoria Plzeň, the two Prague ‘S’ clubs and they are too good to get sucked into the pack, let alone a relegation battle. Instead, they attempt to be sustainable and have entered a perpetual cycle: Players and managers come; players and managers go, and fourth is both the maximum and minimum expectation when it comes to the league.

But after four games, Mladá Boleslav find themselves in uncharted waters. After a poor start to the domestic season and a frankly embarrassing elimination from Europa League qualifying, the club is rubbing shoulders with Zbrojovka Brno and Vysočina Jihlava at the foot of the table.

Admittedly, it is early days, but there is a feeling emanating from the club that not all is well. Maybe complacency has set in and we’re about to see the fall of Mladá Boleslav?

Zbrojovka fire first

With the season just a four weeks old, Zbrojovka Brno released a statement that has been months in the making.

“The Board of Directors analysed the current situation and agreed to end its relationship with Svatopluk Habanec,” the club announced. And with it, fans of Zbrojovka let out a sigh of relief.

The decision to relieve Habanec of his managerial duties at Srbská should not come as a surprise to anybody. Despite arriving in Brno with a strong reputation after establishing Slovácko as well-run, mid-table club, Habanec has taken the slumbering Moravian giants backwards. Worst of all, he was brought in to revolutionise Brno’s tactical approach to the game after the pragmatism of his predecessor, Václav Kotal. If anything, Zbrojovka are worse now than they were eighteen months ago.

The final straw was Zbrojovka’s capitulation against Sigma Olomouc on Sunday. Two goals from Jiří Texl, either side of a neat run and finish from David Houska, inside the opening fifteen minutes all but sealed Habanec’s fate. And if that wasn’t bad enough for the besieged manager to witness, the travelling supporters stayed behind in Olomouc after the game and congregated next to the club coach to vent their frustrations to both players and manager in person.

Richard Dostálek and Lukáš Přerost will take charge for Brno’s next game, a home tie against Sparta Prague.

Ekpai shows that Zlín could surprise again

Since moving to the Czech Republic from Israel at the turn of the year, Ubong Moses Ekpai has scored six times in twenty appearances and registered two assists. It’s not surprising that Slovan Liberec pushed hard to keep the Nigerian winger after his original loan spell from Maccabi Haifa had come to an end. But with European football, Ekpai chose Zlín and has made a flying start to life in Moravia, netting twice and putting in two game-winning performances.

It has been a rocky couple of months for the Cobblers, who have seen three of their best players from last season, Jakub Jugas, Vukadin Vukadinović and Diego Živulić leave for Slavia, Sparta and Plzeň respectively.

However, Bohumil Páník and his management team have recruited wisely. Aside from convincing Ekpai to move south, Zlín have welcomed forward Lukáš Železník back and given and Lukáš Bartošák, Daniel Holzer and Petr Jiráček the chance to reignite their careers with the defending MOL Cup champions.

Despite some predictions that Zlín will sink like a stone this season, the early signs are promising. And with Friday’s Europa League draw on the horizon, who knows if they can spring a surprise on the continental stage.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články