Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

ANALÝZA: Garri Kasparov a David Navara v poli poražených. Proč?

Turnaj v americkém St. Louis byl nejsledovanější šachovou událostí letošního roku. Přitom nešlo o žádné tituly, nestartoval mistr světa Magnus Carlsen a ani se nehrálo tzv. vážným tempem. Ale – za šachovnici se vrátil Garri Kasparov. Zvědavost fanoušků a médií, jak si legendární hráč po dvanáctileté pauze povede, byla obrovská. Z českého pohledu dostal turnaj další náboj účastí Davida Navary. A tak jsme všichni s napětím očekávali, co pětidenní klání v St. Louis přinese.

Garri Kasparov
zdroj: Grandchesstour.org autor: Lennart Ootes

Bohužel, jak Garri Kasparov, tak David Navara skončili v poli poražených. Z deseti účastníků obsadil Kasparov 8. místo a Navara skončil poslední. Některé důvody neúspěchu mohly být nešachové, přičemž jako první mě napadá sedmihodinový časový posun. V St. Louis vrcholily boje na 64 polích kolem jedenácté večer středoevropského času. A to už David Navara obyčejně dávno spí. Měl sice nějaký čas na aklimatizaci, ale srovnat si biologické hodiny nebývá zrovna jednoduché. Kasparov ve dvou týdnech před turnajem několikrát přeletěl Atlantik, protože má řadu mimošachových pracovních aktivit. V 54 letech to není nic, co by přidalo na energii. Naopak si dokážu představit, že všichni ostatní účastníci se dva týdny před turnajem koncentrovali jen na to, aby v St. Louis hráli dobře.

Navíc je zapotřebí přiznat, že konkurence v turnaji byla tvrdá. Navara se dlouhodobě pohybuje přibližně mezi 25. a 35. místem na světě. Levon Aronjan, vítěz turnaje, je v současnosti světovou pětkou, Fabiano Caruana je třetí na světě, Sergej Karjakin je aktuálním mistrem světa v bleskovém šachu, a tak bychom mohli pokračovat dál.

Dá se říci, že umístění v horní polovině tabulky by pro Navaru i pro Kasparova bylo malým zázrakem a ten se nestal. Oběma se ale povedlo pár pěkných partií. Navara kromě výhry nad Kasparovem (přečtěte si) hned dvakrát porazil Sergeje Karjakina. Jednou v tempu rapid šachu, kdy měli oba na partii 25 minut, podruhé poslední den turnaje v bleskovém šachu, což bylo s pouhými 5 minutami na rozmyšlenou.

Karjakin–Navara, pozice po 34. tahu bílého
zdroj: ČT

Karjakin právě obětoval jezdce na g5. Kdyby černý oběť přijal, následoval by šach dámou na g6, přičemž by pak padl černý střelec na e6. Náš nejlepší šachista ovšem našel velmi silné pokračování 34…Sc8! Na šach dámou na g6 by nyní přišlo představení dámou na g7. Po ústupu bílého jezdce tahem 35. Je4, což bílý zahrál v partii, Navara pokračoval přísně postupem pěšce 35…f3. Je napadený střelec na e2, hrozí šach dámou na h2 a černý partii rychle vyhrál. Poté v rozhovoru řekl: „Jsem moc rád, že se mi konečně povedlo ukázat, že někdy umím hrát i dobré bleskové šachy.“

Několik dalších porážek ale našeho reprezentanta odsoudilo na poslední místo. Určitě ho může těšit, že si alespoň udržel neporazitelnost proti legendárnímu Kasparovovi. Poté, co ho porazil v rapid šachu, skončily obě jejich vzájemné bleskové partie remízou. Kasparovovi se na turnaji obecně dařilo v zahájeních a na začátku střední hry, své soupeře často dostával pod tlak. Pak se ovšem projevovala jeho nerozehranost a řadu dobrých pozic úplně pokazil. Pěkný mat v bleskové partii ovšem nadělil světové trojce Fabianu Caruanovi:

Caruana–Kasparov, pozice po 63. tahu bílého
zdroj: ČT

Kasparov pokračoval nemilosrdně 63…Jd2 šach. Bílý král má jediné ústupové pole na g2, po tahu 64. Kg2 přišlo 64…Ve2 šach, 65. Kh1 Vh2 šach a bílý se vzdal, protože na 66. Kg1 přijde Jf3 šach a 67. Kf1 Vf2 mat. Soupeři Kasparova často chválili, že hraje dobře, ale body, ty mu na konci chyběly. Pro zajímavost, návrat šachové legendy zaujal i legendu tenisovou. Martina Navrátilová několikrát sdílela na svém Twitteru příspěvky o tom, jak Kasparov opět hraje šachy.

Vítězem amerického turnaje se stal Levon Aronjan. Po určité tvůrčí krizi z minulých let se mu v roce 2017 mimořádně daří. Jeden příklad za všechny – v červnu v krásné partii porazil mistra světa Magnuse Carlsena a vyhrál pak i celý prestižní turnaj Altibox Norway Chess. Jak dobře hrál teď v USA, to se můžete podívat v analýze prvního dne, kdy jeho formu odnesl David Navara.

A co nás po turnaji v St. Louis čeká? Dovolím si odhadnout, že Garri Kasparov se opět vrátí do šachového důchodu. Rád bych se mýlil, protože pozornost fanoušků a médií, kterou k šachu přitahuje, je obrovská. Na umístění v dolní polovině tabulky ale určitě není zvyklý.

Naopak David Navara bude pokračovat v náročném šachovém programu. Už na začátku září ho v gruzínském Tbilisi čeká Světový pohár. Vyřazovací soutěž, ze které se finálovou účastí dá postoupit do Turnaje kandidátů. A to už by byla vstupenka pro případný zápas o titul mistra světa…

Světový pohár startuje 2. září a David Navara se v prvním kole utká se zkušeným islandským velmistrem Johannem Hjartarsonem. Oficiální stránky turnaje už fungují: http://tbilisi2017.fide.com. Myslím, že se máme na co těšit!

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články