Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

I set by byl obrovský úspěch, řekl před MS Mendrek. Koukal má pro něj ale fígle

Praha – Letošní sezona přinesla Adamu Mendrekovi už celou řadu úspěchů a o další velký se v nejbližších dnech pokusí na mistrovství světa. Jednadvacetiletý badmintonista si seniorský šampionát zahraje poprvé v kariéře a přiznává, že uhraný set nebo vyrovnaný duel v 1. kole by považoval za ohromný sukces. Pomoci by mu k tomu mohl i Petr Koukal.

Adam Mendrek
zdroj: Facebook Adam Mendrek

Veleúspěšnou kariéru hráče Petr Koukal uzavřel loni na olympiádě v Riu de Janeiro, kde po dvou porážkách skončil ve skupině. Jedním z přemožitelů dlouhodobé české jedničky byl tehdy Angličan Radživ Ouseph, který triumfoval 2:0 na sety.

Stejný soupeř nyní proti Koukalovi stojí i na mistrovství světa, kam ale trojnásobný účastník Her a devítinásobný republikový šampión jede jako trenér a mentor Adama Mendreka. Právě mladá česká naděje se tak pokusí pomstít svůj vzor za Rio.

Mendrek si však uvědomuje, že ho čeká na turnaji ve skotském Glasgow více než náročný úkol. Třicetiletý Ouseph je mistr Evropy a šestnáctý hráč světa. "Je to nejlepší hráč, s kterým jsem se kdy setkal. Nikdy jsem nehrál ani s někým, kdo je tak vysoko," přiznal s tím, že jeho naděje nejsou příliš vysoké. 

"Když to vezmu racionálně, tak moje šance jsou hodně malé. Procentuálně bych to odhadl třeba na 10 na 90," uznal Mendrek s tím, že Ousephova výhoda je především ve zkušenostech, vyhranosti a také výšce. Zatímco Angličan měří 191 centimetrů, Mendrek jen 172.

I kvůli tomu se zaměřil v tréninku na takový styl hry, který by na jeho soupeře mohl platit. "Musím hrát na jistotu do kurtu a nemůžu nic vymýšlet. Jakmile budu mít něco nahoře, tak musím útok směřovat dolů a být iniciativní. Nemůžu s ním pinkat. Jakmile mu dám prostor, tak se dostanu pod tlak a to je špatně," shrnul Mendrek.

Pomoci by mu mohla právě i zkušenost Koukala, který s Ousephem několikrát hrál. Proto hned po losu svému svěřenci psal zprávu, že přesně ví, co v zápase použít. Mendrek ale zůstává v klidu a tuší, že i pěkná porážka by byla cenná.

"Vzít mu třeba set by byl obrovský úspěch, jelikož se to na olympiádě nepovedlo ani Petrovi. Byl bych ovšem i spokojený s dvěma vyrovnanými sadami, což znamená třeba porážku 17:21 a 18:21," konstatoval.

Do konce roku chci být česká jednička

Ať už turnaj pro Mendreka dopadne jakkoliv, český hráč se do Skotska velmi těší, jelikož mistrovství světa pro něj bude úplně něčím novým. "Je to těsně za olympiádou a jsem zvědavý, jak na mě třeba zapůsobí atmosféra," konstatoval natěšený 117. hráč žebříčku, který zatím nad kvalifikaci na šampionát v listu sukcesů staví 9. místo z MS juniorů.

V Glasgow i přes případný neúspěch plánuje zůstat minimálně do čtvrtka. "Chci nasát atmosféru a maximálně si to užít, abych příště už řešil jen výkon. V současnosti na mě těch vlivů bude dopadat víc. Jsem strašně zvědavý, jak to zvládnu," zamyslel se.

Adam Mendrek
zdroj: kana-foto.cz

Celkově Mendrek letošní sezonu už nyní hodnotí velice pozitivně. Poskočil o 100 míst v žebříčku a připsal si několik cenných výsledků na zahraničních turnajích. Přesto najde i pár minusů, s nimiž je lehce nespokojen. "Jsou tam tři okamžiky, které mě mrzí. Na turnajích v Egyptě a na Jamajce a na mistrovství republiky jsem skončil vždy druhý. Přitom tam byla šance to vyhrát," přiznal.

Zdařilými výkony se ale rozhodně nechce uspokojovat a do konce roku si brousí zuby na další dobré výsledky. "Rád bych se dostal do nejlepší stovky světa a zaútočil na post české jedničky," dodal Mendrek. Nejlepším Čechem je v současnosti v žebříčku Milan Ludík, který drží 94. místo.

Že jeho plány nejsou nereálné, ukazuje seznam turnajů, kam Mendrek vyrazí. Představí se na Ukrajině, v Česku, v Dominikánské republice, v Maroku a v USA. Vše, co potřebuje, je tak povedený výkon. Ten by se hodil i nyní na mistrovství světa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články