Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Anketa webu ČT sport: Kdo vyhraje titul? Podle trenérů, odborníků a novinářů Slavia

Vybírat největšího favorita ligy je těžké, i když může být jasný. Do hry mohou vstoupit zranění, nečekané přestupy, výpadek z evropských pohárů a řada dalších faktorů. Bývalí fotbalisté, trenéři, novináři a další fotbaloví insideři se ale téměř jednohlasně shodují – titul podle nich vyhraje Slavia. Tento článek najdete spolu s dalšími velkými tematickými texty, profily týmů i zahraničních posil v Průvodci českou ligou 2017/18. Již dnes na ctsport.cz.

Mick van Buren
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Chris Boothroyd (autor stránky czefootball.com)

Slavia. Zapracovala na svých slabinách, udržela si klíčové hráče a v Jaroslavu Šilhavém má nejlepšího trenéra v lize. Pojede hned od začátku a bude ji těžké zastavit.

Otakar Duben (redaktor ctsport.cz)

Bude hodně záležet na tom, jak si trojice Slavia, Plzeň, Sparta povede v pohárech a jak dokážou rozložit síly na ligu. Nejvíc věřím Slavii, protože byť poměrně značně posilovala, tak na rozdíl od Sparty úplně nepřekopala koncepci týmu a už může na něčem z minula stavět. U Sparty se můžou změny projevit pozitivně, ale nevěřím, že hned první rok. V Plzni příliš sází na minulost a donekonečna jim to vycházet nemůže.

Karel Häring (šéfredaktor magazínu Football Club)

Několik posledních sezon začínám odpovědi na tuto otázku tím, že verdikt můžu dát na konci srpna – podle toho, jak dopadnou české kluby v kvalifikacích evropských pohárů. Protože ten, který do nich nezasáhne, paradoxně má větší šanci… Osobně nevěřím zjednodušené rovnici, že nejmasivnější posílení znamená titul. Těch změn ve Spartě mi připadá až příliš na to, aby si to hned od startu sedlo. Slavia vsadila na zkušenosti. A pokud si její zahraniční posily udrží motivaci, mají „červenobílí“ velkou šanci na obhajobu. Posílila i Plzeň, přičemž méně někdy znamená více. Ale myslím, že na titul to tentokrát stačit nebude.

Martin Hyský (expert ČT sport)

Jednoznačně největší předpoklady pro to má Slavia a Sparta, je to pro ně povinnost. Protože to, co se děje teď v létě, nemá obdoby. A trochu favorizuji Slavii, protože Sparta má hodně neznámý realizační tým z Itálie, deset nových tváří, to je obrovský zásah do mužstva, jsem sám zvědavý, jak si to sedne. Poslední přípravný zápas s Arnhemem mě moc nepřesvědčil.


Pavel Jahoda (redaktor ctsport.cz)

Slavia. Obhájce titulu přes léto dokázal udržet téměř celý kádr, navíc skvěle posílil. Do české ligy přivedl hráče, o kterých dříve fanoušci sešívaných, ale i dalších klubů, jen snili. Téměř všechny pozice tak mají Pražané zdvojené, což jim umožní i přes zvýšenou vytíženost v podobě pravděpodobné účasti v evropských pohárech udržet vysoký standard a kvalita se sehraností je dovedou k obhajobě titulu.

Verner Lička (internacionál a trenér)

Ze tří aspirantů, kterými jsou Slavia, Plzeň, Sparta, budou dva hodně zklamaní. Kdo z nich to bude, netuším. Je to soutěž dlouhodobá a každý z nich má své přednosti i mouchy.

Luděk Mádl (redaktor Aktuálně.cz a Hospodářských novin)

Letos je tipování před startem soutěže mimořádně obtížné. Pražská "S" významně obměnila kádry a při hledání odpovědi na otázku, jak si novinky takzvaně sednou, budeme chytřejší až za pár týdnů. Jako mistra tipnu Slavii. U ní lze přece jen spíše hovořit o tom, že novými muži doplnila mistrovský kádr, zatímco Sparta vlastně buduje úplně nové mužstvo, a to může trvat déle.

Antonín Panenka (internacionál)

Někdo z té silné trojky. Asi bych dal největší šance Slavii. Dali dohromady dobré mužstvo a teď ho ještě vhodně doplnili, takže budou určitě silnější než v minulé sezoně, kdy získali titul.

Lukáš Pečeně (redaktor a komentátor ČT sport)

Slavia. Plzeňský kádr stárne a ztrácí výbušnost. I přes pár zajímavých posil (Havel, Živulič) bude mít Viktoria problémy v obraně i přechodu do útoku a čekám, že bude bojovat jen o třetí místo. Sparta výrazně zkvalitnila sestavu a experiment s italským trenérem je sympatický. Zároveň ale to, že je kouč Ital, neznamená, že je kouzelník – nový tým si bude dlouho sedat, trápit ho navíc bude slabý střed hřiště. Na titul tak tipuji Slavii, i když ani ta se nevyhne klopýtání. Očekávám, že se to v průběhu sezony projeví výměnou trenéra, na obhajobu ale přesto v Edenu dosáhnou.

Michal Petrák (redaktor deníku Sport)

Slavia. Dobře posílila, ale ne tak, aby se musela půl roku sehrávat. Posilám pomůže, že naskočí do harmonie z minulé sezony. Ta může ještě rok vydržet. A strašně důležitá je osoba Jaroslava Šilhavého.

Jan Podroužek (redaktor deníku Sport)

Bude to pravděpodobně obligátní boj - buď Slavia, Sparta, nebo Viktoria. Tipnu Slavii, protože během léta dala dohromady tým nejrychleji, a v přípravě hrála nejlíp, o nic jiného se člověk v tuhle chvíli ještě opřít nemůže. Sparta dělá hráče ještě týden před ostrým startem, Viktoria je o něco slabší.

Jan Suchopárek (internacionál a trenér národního týmu do 19 let)

Ze své pozice trenéra národního týmu nemůžu moc tipovat! Protože když něco řeknu, vrátí se vám to ve špatném. Ale bude záležet na tom, jak budou týmy úspěšné v evropských pohárech. A pak to snad bude do posledního kola stejně napínavé jako loni.

Martin Vait (redaktor ctsport.cz)

Slavia. Přestože se na ni soupeři připraví lépe, oproti minulé sezoně není slabší, naopak. Obrana je na tom výborně, v útoku jsou prověření střelci. A tentokrát má ještě lepší zálohu, která možná není nejmladší, ale hráči jako Danny nebo Altintop společně s kvalitativně rostoucím Součkem budou vysoce převyšovat standardy české ligy. A s nimi může být Slavia kompletním týmem, který ke svým přednostem - protiútokům a standardkám - doplní i obrovskou kreativitu.

Jakub Vaněk (redaktor ctsport.cz)

Slavia. Od příchodu kouče Jaroslava Šilhavého prohrála z 30 soutěžních utkání jediné. Po výrazném posílení už tak kvalitního kádru, který loni nejvyšší soutěž opanoval, a výsledkově úspěšné letní přípravě je pro mě největším favoritem. Ve všech liniích má k dispozici nadstandardní hráče (Laštůvka, Deli, Danny, Škoda). Na lavičce trenéra, jenž hvězdami nabitou kabinu dokáže ukočírovat, a v ochozech tisíce nadšených fanoušků. Sečteno, podtrženo – obhajoba titulu je více než reálnou predikcí.

Ladislav Vízek (internacionál)

Bude to někdo z těch tří nejlepších celků Slavia, Plzeň, Sparta. Nejspíš Slavia, získala titul, je na takové té vlně, dobře nakoupila a na rozdíl od Sparty a Plzně odehrála dobře i přáteláky.

Luděk Zelenka (expert ČT sport)

Sparta. Jednak kvůli obrovské hladovosti, protože už je to dlouho, co to vyhráli, a jednak kvůli tomu, že zvládne nákupy díky zahraničnímu trenérovi dát dohromady a že ten tým bude fungovat.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články