Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Přestup do NHL? Účast na olympiádě by možná měla nějakou váhu, říká Furch

Praha - Šestadvacetiletý odchovanec pražské Slavie si v obou sezonách odchytaných v KHL udržel průměr pod dvě inkasované branky na zápas. Přesto se Omsk, za který Dominik Furch dva roky nastupoval, podruhé v řadě neprobojoval do čtvrtfinále play-off. Nyní ho láká zámoří, konkrétní nabídku údajně zatím nemá, skauti z NHL se o něj ale zajímají. Gólman, který se s reprezentací připravuje na květnové mistrovství světa, připustil, že účast na olympiádě by v rozhodování, co dál, mohla hrát roli.

Dominik Furch
zdroj: ČTK/ autor: Vondrouš Roman

"Cílem Omsku bylo postoupit do finále konference. To se nepodařilo, takže z tohohle hlediska je to neúspěch. Když to vezmu za sebe, tak jsem byl docela spokojený. Samozřejmě je ale vždycky co zlepšovat," zhodnotil svou druhou sezonu v Rusku český gólman.

Dominik Furch přestoupil do Omsku v roce 2015 a hned od počátku svého působení byl v KHL hodně vidět. "Jsem v Omsku spokojený. Hned od první sezony se mi podařilo chytat většinu zápasů, v této sezóně jsem nastupoval ještě víc, takže můžu být maximálně spokojený," řekl. Podobně si chválí přístup klubu i místních fanoušků.

"Město žije hokejem, mají poměrně novou arénu, na zápasy je plno. Lidé mě tam poznávají na ulici, v Čechách skoro vůbec. S Prahou se to nedá srovnat," vysvětlil. "Trochu mi vadí ta zima. Minimálně měsíc tam je až minus třicet. A pak tam je dlouho ještě třeba minus dvacet. Takže zima tam je velká a pak také ty silnice," dodal Furch.

Zláká Furcha NHL? Nemám před sebou na papíře žádnou nabídku, tvrdí

O českého gólmana se zajímají kluby ze zámoří, detaily o stavu jednání Furch neprozradil. Tvrdí, že oficiálně žádnou nabídku zatím nedostal. Podpis kontraktu v NHL by mu s největší pravděpodobností zavřel cestu na olympiádu v Pchjongčchangu. V případě, že by zůstal v Evropě, mohl by mezi gólmany na olympijském turnaji zazářit. "Já už jsem říkal, že se mi teď nechce nějak polemizovat. Nemám teď před sebou na papíře žádnou nabídku, takže nemůžu porovnávat. Ale můžu říct, že by to možná mělo nějakou váhu," vysvětlil Furch.

Český reprezentant připustil, že hvězdy NHL budou divákům na olympijském turnaji chybět. "Řeknu to z pohledu fanouška. Může to být zklamání, že diváci neuvidí top hvězd z Ameriky. A z mého pohledu? Já nevím, kam se příští sezonu vydám. Uvidíme, jak to se mnou bude," vyvětlil český reprezentant. Média spekulují o  šancích českého výběru na Hrách při absenci všech hráčů z NHL. Podle Furcha se ale papírové předpoklady vůbec nemusí potvrdit. "Někdy ten tým ani nemusí být tolik nabitý hvězdami, aby udělal úspěch," uvažuje český brankář. 

Dominik Furch při tréninku národního týmu
zdroj: Adam Nejedlý

Dominik Furch s reprezentací trénuje před přípravnými zápasy s Norskem a Německem. Kádr trenéra Jandače postupně doplňují posily. K týmu by se měli připojit také obránce Tomáš Kundrátek a útočníci Roman Červenka, Jiří Sekáč a Robert Kousal. "Myslím, že parta je super. Kluci všichni makají, tréninky mají náboj. Samozřejmě je možné, že se kádr ještě obmění. I když byly zatím jenom tréninky, tak to mělo náboj," chválí si přípravu Furch.

Na trenéru Jandačovi bude, aby se během přípravy rozhodl, kdo bude českou brankářskou jedničkou. Po nepostupu Detroitu do vyřazovacích bojů v NHL by se k týmu měl připojit Petr Mrázek. Otazník visí nad Michalem Neuvirthem, kterým minulý týden zkolaboval během zápasu s New Jersey kvůli zdravotním problémům horních cest dýchacích. "Když dostanu šanci, tak půjdu do brány a budu se snažit to odchytat na sto procent. Uvidíme, kolik dostanu šancí nebo jak to mezi nás tři rozdělí," řekl Furch. 

Trenéři ve čtvrtek přihlédli k tomu, že hokejisty čeká dvoudenní volno. Na konci tréninku měli speciální cvičení právě gólmani. Náročné cvičení na závěr ale není součástí každého tréninku. "To byl trochu extrém. Máme teď dva dny volna, tak abychom měli důvod odpočívat víc než jindy. Tohle bylo možná až přes čáru," dodal s úsměvem Furch.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články