Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sagan se tentokrát nemýlil a poprvé v sezoně slaví vítězství

Kuurne (Belgie) – Peter Sagan vyhrál první závod v sezoně 2017. Po zklamání z předchozího podniku Omloop Het Nieuwsblad před sebe nyní ve finiši nikoho nepustil a vyhrál belgickou klasiku Kuurne-Brusel-Kurne před loňským šampionem Jasperem Stuyvenem. Zdeněk Štybar o vítězství nebojoval, byl však u jednoho z klíčových momentů závodu – právě jeho útok na Oude Kwaremont určil dynamiku druhé poloviny belgické klasiky.

Tom Boonen sice v sestavě stáje Quick-Step Floors chyběl kvůli žaludečním potížím, i bez něho ale hráli jezdci v modrém důležitější roli než o den dříve v závodě Omloop Het Nieuwsblad. Atak vedený Zdeňkem Štybarem roztrhal na slavném Oude Kwaremont peloton, který se rozdělil do skupin – v té Štybarově byli také soupeři z finiše Omloopu Peter Sagan a Greg Van Avermaet, loňský vítěz závodu Jasper Stuyven či francouzský rychlík Arnaud Démare. Oni a dalších asi patnáct jezdců spolupracovali a stíhali ranní únik.

Pozvolná stíhací jízda, kdy se smyčka kolem vedoucí skupinky postupně stahovala a stahovala, skončila pětadvacet kilometrů před cílem, kdy se obě skupiny slily v jednu. Na to okamžitě zareagoval Stuyven, který se pokusil o obdobnou sólojízdu jako před rokem. Po několika stovkách metrů ho však dostihli Sagan, Matteo Trentin, Tiesj Benoot a Luke Rowe a tato pětice si to na rovinkách před cílovým Kuurne rozdávala o vítězství.

Zdeněk Štybar vede ostatní závodníky
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Sagan stejně jako o den dříve trávil na čele nejvíce času a doufal, že tentokrát bude ve sprintu silnější. Neměl sice soupeře ve Van Avermaetovi, nicméně Trentin byl papírově stejně rychlým, ne-li dokonce rychlejším sokem. Divokou kartou byli domácí mladíci Stuyven s Benootem, od kterých se čekal útok "z dálky".

Nakonec se ale rozhodovalo skutečně až na posledních stovkách metrů. Na značce 200 m zaútočil Sagan a jeho vyčerpaní soupeři mohli pouze následovat jeho stopu. Viditelně znavený Trentin nedokázal vyvinout potřebnou rychlost, a tak jako druhý za slovenským mistrem světa dosprintoval Stuyven. Třetí příčku bere domestik týmu Sky Rowe. Štybar dojel ve druhé skupině a připsal si nakonec devátou příčku.

Zdroj
ČT sport, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články