Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Holoubek: S výpraskem v Rostově se pořád nedokážu smířit. Zastiňuje to výkony ve skupině

Praha – Své první veřejné vystoupení po startu jarní sezony absolvoval David Holoubek, a výrazně tak zastínil i tiskovou konferenci hlavního trenéra Tomáše Požára. Podle sparťanského kouče debakl v Rostově vrhl velký stín na dosavadní působení Letenských v Evropské lize. Holoubek také poodhalil, jak by Sparta mohla nahradit Bořka Dočkala, který odchází do Číny.

David Holoubek
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta ani ve třetím zápase v jarní části sezony neoslnila. Napravovat blamáž v Rostově by pro ni bylo za každých okolností těžké, Letenští se ale mohli dobrým výkonem či výhrou alespoň ospravedlnit před fanoušky, kterých na domácí stadion přišlo relativně hodně. Ani v odvetě ale Letenští neudělali žádný velký dojem a jen gólem Karavajeva v závěru zachránili přijatelný výsledek 1:1.

A věděl to i Holoubek, který se však podle svých slov myšlenkově vrací spíše k prvnímu zápasu v Rusku. "Teď si to budeme malovat narůžovo. Jsme rádi, že jsme postoupili a získali tolik bodů ve skupině. Porazili jsme Inter Milán, Southampton, dvakrát Beerševu, takže myslím, že vizitka Sparty v evropských pohárech je skvělá," zhodnotil sparťanský trenér sezonu v Evropské lize.

"Samozřejmě celé je to zastíněné výsledkem 4:0 v Rostově. To mě strašně mrzí a mrzí to celou kabinu i celou Spartu. Pořád se s tím nedokážu vnitřně smířit, protože tam jsme byli neúspěšní. Takže to vrhá stín na to, co kluci dokázali ve skupině a evropských pohárech," přemítal Holoubek ve studiu České televize.

Je nám líto, video expirovalo.
Holoubek: Byli jsme aktivní, ale branka soupeře nás přibrzdila

Postupný útok nám nejde, míč nám nelítá od nohy, trápí Holoubka

Skvělou skupinu ale přehlušuje i nepříliš povedená odveta a Holoubek musí do dalších zápasů řešit celou řadu problémů. Sparta si těžko tvořila stoprocentní šance a zvlášť v prvním poločase podala bídný výkon. V přechodu do útoku byli Letenští těžkopádní a bojácní, záložníci nedoplňovali ofenzivu a hráči obecně prohrávali souboje. Herní projev Sparty působil bezmyšlenkovitě a Letenští ho nedokázali zvrátit i přes řadu taktických změn.

"Šli jsme do útoku s Julišem a Pulkrabem, pak jsme zkusili zareagovat tím, že jsme dali Čermáka na podhrot. Zkoušeli jsme pořád nějaké varianty, chtěli jsme to změnit. Bohužel se nám to nepodařilo. Bylo to ovlivněno tím brzkým gólem, škoda, že jsme ho nedali my," litoval sparťanský kouč.

Podle Holoubka mají sparťanské problémy kořeny ve špatné souhře na menším prostoru. "Měli jsme dvě varianty. Mohli jsme chodit do postupného útoku, což nám úplně v tuto chvíli nejde. Nejsme tak rychlí, ten míč nám úplně nelítá od nohy, je to pomalé," líčil nedostatky hry Sparty Holoubek.

"Anebo jsme mohli zvolit ten způsob jednoduššího založení útoku, což je ten dlouhý nákop, a vyhrát souboj, respektive ten druhý míč. To se ten druhý poločas dařilo a z toho byly ty šance i tlak," usoudil kouč Letenských.

Dočkal chybí, musíme ho nahrazovat týmově, soudí sparťanský trenér

Spartu ve skórování nezabrzdilo ani vyloučení Costy, který byl v celém zápase dosti agresivní a za úder loktem si vysloužil druhou žlutou a zamířil do sprch. "První žlutá byla jednoznačně zasloužená, u druhé si nejsem tak úplně jistý. Ale Costa je typ hráče, který hraje všechny ty souboje na obrovské riziko, se zaujetím a intenzitou, a z toho pak pramení tyto karty," řekl Holoubek.

A nedisciplinovanost nakonec stála Spartu i větší šanci na postup. "Pro nás to bylo další oslabení, protože proti Rostovu jsme prakticky hráli devadesát minut v deseti. Nevím, jak to bylo vidět ze studia, ale soupeř byl opravdu silný, má velice dobré individuality a bylo to hodně složité," uznal Holoubek.

Sparťanský kouč lituje i ztráty velké opory Bořka Dočkala. Zároveň ale vypíchl, že by se nyní Sparta mohla více opřít o týmové výkony. "Bóřa samozřejmě chybí. Chybí jeho asistence, jeho produktivita, která je velká. Bude se nám těžko nahrazovat, ale nic jiného nám nezbývá, musíme to pojmout více týmově. Musí se zapojít více hráčů a musíme si více pomoci jako tým," burcuje své svěřence Holoubek.

Spartu navíc čeká velice těžký program v lize. Dalších pět zápasů s velkou pravděpodobností rozhodne o tom, zdali Letenští ještě mohou usilovat o titul, či alespoň Ligu mistrů. A mohly by napovědět i o Holoubkově budoucnosti. Sparta o víkendu jede do Jablonce, kde se jí tradičně příliš nedaří, o týden později doma vyzve Duklu. Poté zamíří do Mladé Boleslavi, na Letné se postaví Zlínu a nakonec se v Edenu pokusí o výhru v derby proti Slavii.

Přes povedenou sezonu v evropských pohárech tak přichází jaro v lize, na kterém Spartě doopravdy záleží nejvíce. A ví to i sám Holoubek. "Teď to bude složité. Ten úbytek sil po Evropské lize je markantní a nemáme dostatek času se zregenerovat, dobře připravit sestavu. A my musíme vyhrát," usmál se hořce sparťanský trenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články