Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Maslák se touží zapsat do historie. Všechno směřuji na halové ME, prozradil

Během halové sezony se z něj v posledních letech stává na největších akcích neporazitelný stroj. Pavel Maslák na šampionátech pod střechou nenašel v závodě na 400 metrů přemožitele už čtyři roky a letos na mistrovství Evropy má díky tomu šanci se zapsat do historie. Jako první čtvrtkař se může radovat z vítězného hattricku a český reprezentant přiznává, že tato představa se mu hodně líbí.  

Sport
zdroj: ČT4

Ať už se mu do cesty postaví soupeři pouze z Evropy anebo z celého světa, nic to na věci nemění. Pavel Maslák od roku 2013, kdy poprvé ovládl šampionát starého kontinentu, nechává všechny konkurenty sledovat, jak na halových mistrovstvích ve finálových bězích probíhá cílem jako první.

Před čtyřmi roky svoji sérii začal ve švédském Göteborgu jako dvaadvacetiletý mladík a od té doby jeho zlatá sbírka bobtná. Následovaly polské Sopoty, Praha a americký Portland, kde se zatím jeho vítězná šňůra zastavila. Nyní pětadvacetiletý čtvrtkař však chce vítězit dál a už vyhlíží březnový evropský šampionát v srbském Bělehradu.

"Je to můj cíl a směřujeme všechno k tomu. Uvidíme, jaká bude konkurence a jak mi to bude běhat, ale myslím, že bych to mohl obhájit a trochu se zapsat do historie," prozradil český reprezentant.

Maslák bude mít kromě zlata i další velkou motivaci. Žádný čtvrtkař ještě třikrát závod na 400 metrů na mistrovství Evropy v řadě nevyhrál. Nejdelší sérii zatím táhli Brit Du'aine Ladejo a Ir David Gillick, kteří uspěli dvakrát za sebou. Vítězný hattrick ale oběma zůstal vzdálen. Český reprezentant se tak může zapsat do historie a sám cítí, že jeho šance jdou velice dobré.

Je nám líto, video expirovalo.
Maslák: Na halové ME směřuji vše. Chci další zlato

"Konkurence by měla být přibližně jako ta v Praze před dvěma lety. Uvidíme, jak na tom budou, ale věřím, že čas kolem 45,50 sekund by na zlato mohl stačit," věří Maslák, jemuž by mohl hrát do karet i fakt, že podle všeho se v Bělehradě nebude účastnit štafetového závodu.

"V současnosti jsme první na čekací listině, takže se s tím zatím nepočítá. Na jednu stranu je to dobré, že pošetřím síly. Na tu druhou je to ale škoda, jelikož bychom měli medailové ambice," uznal.

Přípravu na halu letos Maslák absolvoval netradičně v Ostravě, kde strávil 10 dní. Změnu prostředí si ovšem pouze chválil. "Je to levnější a mám poblíž rodinu. Navíc je tam větší klid a dobré zázemí, takže to byla jasná volba," prozradil důvod moravskoslezské metropole.

Že mu tréninkové dávky zatím sedí, ukázal už na testovacích závodech na 300 a 500 metrů, kde zaběhl lepší časy než před 3 lety, kdy v roce 2014 zaběhl na halovém mistrovství světa v Sopotech český rekord 45,24. "Závody dopadly pozitivně a ukázaly, že jsem na tom dobře. Možná i lépe než před 3 roky, kdy jsem šel ten samý test a tenkrát jsem měl lepší časy," řekl.

Zlatá tretra? Teprve uvidíme

Do evropského šampionátu bude Maslák svoji formu pilovat i na dalších podnicích. První čtvrtku sezony poběží na začátku února v německém Düsseldorfu, kde by rád navázal časově na výkony z minulých sezon. "Uspokojil by mě čas kolem 45,80 a lépe. Takhle jsem většinou začínal a myslím, že bych mohl i tento rok," prozradil.

Následovat pak bude mítink v Ostravě, kde si vyzkouší zase třístovku. "Chci si tam otestovat rychlost a vypadnout z rytmu čtvrtek, ať si na to úplně nezvyknu," nechal se slyšet.

Vše pak vyvrcholí 3. března v Bělehradu, po němž se už rodák z Havířova začne zaměřovat na sezonu pod otevřeným nebem, která z jeho strany v posledních letech tak výrazná i kvůli silnější konkurenci není.

Maslák zatím netuší, co si na letní část naplánuje. Rád by se zúčastnil tradiční ostravské Zlaté tretry, ale jeho start ve Vítkovicích 28. června jistý není. "Tři dny před mítinkem je mistrovství Evropy družstev (ve francouzském Lille, pozn. red.), což je důležitější než Zlatá tretra. Takže uvidíme, co únava, ale do Ostravy bych chtěl přijet závodit," dodal.

Motivací pro účast na tretře je pro Masláka i to, že v Ostravě v silné konkurenci ještě nedokázal zvítězit, což by mu mohlo vyjít třeba letos. Hnát by ho totiž mohl nový status, nový rekordman halového mistrovství Evropy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články