Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Brusle na nohy, hůl do ruky. Ledecká umí i v hokeji, kterým vše začalo

Praha – Ve světě je známá jako skvělá snowboardistka a lyžařka s celou řadou úspěchů. První sportovní krůčky Ester Ledecké se však váží k úplně odlišnému sportu, který by jen tak někdo neuhodl. Úspěšná kariéra české obojživelnice totiž začala po vzoru jejího slavného dědy u hokeje.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jonathan Hayward

Ve věku pouhých jednadvaceti let má za sebou už spoustu úspěchů. V paralelním slalomu na snowboardu je mistryní světa a vítězkou velkého glóbu ve Světovém poháru. Na lyžích zase začala sbírat body v elitním seriálu. Nic z toho by se ale možná neudálo, kdyby rodiče Ester Ledecké kolem jejího čtvrtého roku nekoupili chatu ve Špindlerově Mlýně.

Ač se to může v současnosti zdát neuvěřitelné, Ledecká totiž sportovní kariéru odstartovala místo svahů na ledové ploše mezi samými kluky, když ji zlákal hokej. K němu se dostala díky návštěvám tréninků svého bratra a také díky svému dědovi, bývalému československému reprezentantovi Janu Klapáčovi.

"Jednou, když jsme seděli na tribuně, se na mě přišel podívat jejich trenér a z legrace mi řekl, jestli někdy přijdu zatrénovat. Hned jsem dědovi říkala: Jéé, dědo, já taky můžu hrát a já musím. Tak mi děda sehnal všechnu výstroj a na dalším tréninku jsem už byla na ledě," vzpomíná s úsměvem Ledecká.

Je nám líto, video expirovalo.
Ani lyže, ani snowboard. Sportovní kariéru Ledecké odstartoval hokej

Současná snowboardová a lyžařská hvězda od toho momentu začala pravidelně navštěvovat hokejovou přípravku, kde byla jediná holka. To ji však nijak neodrazovalo, právě naopak. "Já s kluky trénuji ráda, jelikož vím, že jsou rychlejší a silnější, a mě baví se dotahovat. Hrozně mě to hecuje," prozradila.

Aby přípravu stíhala se školou, pomáhal Ledecké i jejímu bratrovi dědeček, dvojnásobný olympijský medailista a mistr světa z roku 1972. "Byl na každém tréninku s námi. Když jsme ho měli ráno před školou, vždy jsme u něj přespávali. Všechno jsme tam na sebe navlíkli a vyrazili na zimák. A pak do školy," řekla.

U hokeje ale Ledecká vydržela jen chvíli. Poté, co její rodiče koupili chatu v Krkonoších, začala rodačka z Prahy lyžovat a všiml si jí trenér dětí. "Ve čtyřech letech mě vzal zkusit si nějaký závod. Tak jsem do toho šla a chytlo mě to," zavzpomínala na moment, který jí změnil život. O rok později totiž přidala i snowboard a tři sporty už nešly kombinovat.

Ani po opuštění hokeje ale nepřestal děda hrát jednu z klíčových postav v kariéře Ledecké. "On nás vedl ke sportu a vždy o něm hezky mluvil, přestože je to dřina. Měla jsem pocit, že když budu dělat sport, budu mít samé krásné vzpomínky, které on měl a já chtěla taky," prozradila.

Další motivací pro ni byl i fakt, že Klapáč byl mistr světa a ona se mu vždy chtěla vyrovnat. To se jí v roce 2015 také povedlo a právě bývalé křídlo Jihlavy bylo jednou z prvních osob, se kterou slavila.

"Byl to jeden z nejvyšších cílů, kterých jsem chtěla dosáhnout. Měla jsem strašnou radost, že u toho byl," dodala.

Společně s dědou by ale za rok mohla slavit i jeho překonání. Stačí na olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu urvat zlato.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články