Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Motocyklisté Klymčiw s Kvapilem mají před Dakarem rozdílné ambice

Praha – Start 39. ročníku Rallye Dakar, který bude zahájen 2. ledna etapou mezi Asúnciónem a Resistencií, vyhlížejí také motocyklisté Ondřej Klymčiw s Lukášem Kvapilem. Prvně jmenovaný se na prestižním měření sil nejlepších jezdců představí potřetí, Kvapila čeká ostrý debut. Není proto překvapením, že oba vstoupí do závodu s odlišnými plány. 

Ondřej Klymčiw
zdroj: ČTK/PR autor: Bauer Edoardo

Zatímco pro dakarského nováčka bude hlavním úspěchem dojezd do cíle, Klymčiw by rád zabojoval o co nejlepší umístění. "Pevně věřím, že by mi to letos mohlo vyjít," prohlásil a dodal, že by chtěl skončit maximálně s dvouhodinovou ztrátou na vítěze. "Vysněná je hodina a půl. Jestli to bude stačit na 10., 15. či 20. místo, nelze říct."

Ondřej Klymčiw, 31 let

První přihlášku na Rallye Dakar podal začátkem roku 2014. O rok později už závodil v Jižní Americe a jako nejlepší z Čechů obsadil 20. příčku. Loni však do cíle nedojel. Po pádu ve vysoké rychlosti si totiž poranil pánev, měl vykloubenou kyčel, problémy se slezinou a také s hrudníkem.

Na prestižní závod nicméně nezanevřel. "Když dokončíte Dakar, řeknete si: 'Už nikdy víc'. Je to strašná dřina. Jenže uběhne týden, jste doma a už zase spřádáte plány na příští rok. Buď Dakar milujete, nebo nenávidíte," řekl Klymčiw.

Lukáš Kvapil, 36 let

Dakar je pro něj obrovskou výzvou a splněným snem. Člen Dukly sloužil dlouhá léta v armádě. Účastnil se i zahraničních misí v Iráku či Afghánistánu. Současně působí jako mentor instruktorů speciální přípravy a výcviku motocyklových jednotek.

"Každý motorkář by chtěl být součástí nejtěžšího a nejextrémnějšího závodu. Jsem hrozně rád, že se mi podařilo kvalifikovat," uvedl skromně Kvapil, který si vzhledem k svému pracovnímu vytížení v armádě musel vzít pro motoristický svátek dovolenou.

Nejtěžší věc na Dakaru? Finance a odolná psychika

Oba čeští jezdci se shodují, že základem pro start v legendárním podniku je nezbytná finanční podpora. "Je to velmi těžká věc," přiznal Klymčiw a zároveň doplnil další důležitý faktor úspěchu, jímž je dle jeho názoru psychická odolnost.

"Pro mě Dakar neznamená fyzickou zátěž. Člověk na sebe ovšem vytváří tlak za nějakým výsledkem. Chce něco dokázat, zúročit veškerý čas z tréninku a to bývá psychicky náročné." Debutant Kvapil jde naopak víceméně do neznáma. "Mám největší strach z nadmořské výšky," přiznal.

Klymčiw extrémní podmínky vyhlíží. "Já se na nadmořské výšky vyloženě těším. Vím, že to bude očistec, ale u mě se statisticky ukázalo, že čím horší jsou podmínky, tím lépe dokážu zajet proti rychlejším motocyklům," prohlásil.

Ve srovnání s nejsilnějšími týmy mají čeští reprezentanti mírný technický handicap. Dvojnásobný účastník nejslavnějšího závodu však připomněl loňský úspěch slovenského jezdce Štefana Svitka, který skončil druhý. Věří, že lze všechny soupeře potrápit. "I s malým týmem se dá udělat díra do světa," zakončil Klymčiw.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články