Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Chlumský: WADA nemá prostředky jako ruské tajné služby. Slabinou byl ale člověk

Praha – Během své 25leté praxe už toho zažil spoustu, to co ale odhalilo před pár dny pokračování McLarenovy zprávy o státem řízeném dopingu v Rusku, označil i Jan Chlumský za šokující smutnou zprávu. Podle šéfa české exekutivy antidopingového výboru se ukazuje, že Mezinárodní antidopingová agentura (WADA) nemá šanci bojovat s takto sofistikovaným systémem. Věří však, že boj proti dopingu má i nadále smysl.

Lahvičky se vzorky pro testování na doping
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

Není to tak dávno, co předchozí předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge prohlásil, že doping už není hlavním problémem světového sportu. Zpráva kanadského profesora Richarda McLarena však i největšího optimistu musela přesvědčit, že toto tvrzení má k pravdě daleko.

McLarenova zpráva totiž ukázala, že v Rusku fungoval státem řízený doping s cílem vybojovat co nejvíc medailí na velkých akcích včetně olympiád v Londýně 2012 nebo v Soči 2014. Systém byl podle vyšetřovatelů řízen ministerstvem sportu, podílela se na něm antidopingová agentura, moskevská laboratoř i tajná služba FSB a figurovalo v něm více než 1000 ruských sportovců.

"Bylo to velice sofistikované. Pravděpodobně odborníci z WADA takovou dokonalost vůbec nepředpokládali," komentoval dodatečné odhalení Jan Chlumský.

Krytí podvodů bylo skutečně promyšlené a občas připomínalo akční film. Rusové dostávali vzorky z uzamčené laboratoře dírou ve zdi, prolamovali kovové uzávěry a vzorky měnili za "čisté".

Je nám líto, video expirovalo.
Chlumský o McLarenově zprávě: WADA takovou sofistikovanost nečekala

"Dělám v tom už 25 let, takže jsem viděl různé typy pečetících vzorků. Některé byly méně kvalitní, teď už se mělo jednat p téměř dokonalé. Přesto se to probouralo a agenti ruské tajné služby našli systém, jak to otevřít. Firma, která to vyrábí, proti tomu hned začala dělat další opatření. Je to stálý boj," prozradil Chlumský.

K zamaskování stop Rusové navíc používali kávové granule či sůl. "V těch standardech o testování a laboratořích se nemyslelo na to, že někdo provrtá zeď, bude je posílat tam i zpět a za zdí je měnit za čisté," řekl Chlumský.

Podle něj se na těchto případech ukazuje, že WADA nemá prostředky, aby s podobným "protivníkem" vůbec soupeřila či ho snadně odhalila. Naštěstí se znovu ukázalo, že i sebelepší systém mívá slabiny.

"Tou slabinou byl zde člověk. Odhalení je založeno na základě svědectví, prozrazení praktik ruskými sportovci a bývalým ředitelem moskevské antidopingové laboratoře Grigorijem Rodčenkovem. Jinak by se na to těžko přišlo," uznal známý a dlouholetý bojovník proti dopingu.

Vyloučení ruských fotbalistů z domácího MS asi nenastane

Odhalení dopingového skandálu možná v blízké budoucnosti přinese dodatečné přerozdělování olympijských medailí, o čemž ale rozhodnou jednotlivé federace samy. McLarenova zpráva totiž konkrétní jména hřišníků neodhalila. První důsledek se však už objevil nyní, když Rusko přišlo o pořádání mistrovství světa bobistů a skeletonistů, což kvitoval i jinak dosti pasivní a skeptický Mezinárodní olympijský výbor.

"Je to posun. Ať už předseda MOV Thomas Bach, nebo další členové výkonného výboru byli konečně přesvědčeni, že to v Rusku bylo organizováno v takové šíři," myslí si Chlumský, který ale neočekává, že by se přeložení dotklo největších akcí typu olympiády a mistrovství světa v roce 2018.

"Rusko má na velké akce peníze. Mají i pravděpodobně na to, jak se k pořadatelství dostat. Některé věci jsou dost smutné, co se týče třeba přidělení biatlonu do Ťumenu. Co bude dál, to záleží na jednotlivých federacích. Ale nedokáži si představit, že by se třeba tak kolosální akce jako mistrovství světa ve fotbale přeložila jinam. Bude to těžký oříšek, ale mělo by se to principiálně řešit," řekl.

Nenastane asi ani scénář, kdy by třeba byli vyloučení z turnaje domácí fotbalisté, které zpráva rovněž zmiňuje. "Vyloučení ruských fotbalistů se může stát, ale nepředpokládám to. Zejména tedy u fotbalové federace," myslí si Chlumský.

V Číně před Pekingem také něco bylo

Po odhalení se objevily i hlasy, zda podobný systém nefunguje i v dalších světových mocnostech, jako jsou USA či Čína. "V USA to asi státem řízené nebude. Jejich antidopingová agentura jde v posledních letech dost tvrdě proti dopingu. Viz příklad Armstrong. Co se dělo v Číně před olympiádou v Pekingu, to si člověk může jenom domýšlet. Čisté to ale určitě nebylo. Jestli to bylo řízené státem, nebo to bylo na nižší úrovni, je těžké posoudit. Určitě tam ale něco bylo," nechal se slyšet.

Přes všechny negativní zprávy ale Chlumský zůstává optimistický ve směru, kolik sportovců je čistých, a kolik ne. "Boj proti dopingu smysl má. Jsou to šokující a smutné zprávy, ale je spousta sportovců, kteří to chtějí dělat bez dopingu, poctivě. Když si vezmeme, kolik medailí je třeba na olympiádách rozdáno a odhadnu Peking nebo Londýn, že bylo pozitivně retestováno maximálně několik desítek těch medailistů, tak většina sportovců je čistá," dodal Chlumský.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články