Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kaderka: Jakákoli změna současného formátu směrem k Final Four je nesmysl

Praha – V mezinárodní tenisové federaci se živě diskutuje o změnách formátu Davis Cupu nebo Fed Cupu. Budou klání vrcholit Final Four? Rozroste se soutěž žen na 16 týmů? Zhustí se finále Davis Cupu na dva dny? Šéf českého tenisu Ivo Kaderka je proti citelným zásahům. Vše by se mělo rozlousknout na plenárním zasedání ITF příští rok v srpnu.

"Nechme, prosím, Davis Cup a Fed Cup tak, jak je, a dělejme radost našim divákům a fandům," vyslovil své přání ve Sportovních zprávách Kaderka.

Jednotlivými návrhy na změnu týmové soutěže žen se nyní zabývá fedcupová komise, jejímž je Kaderka členem. "Jakákoli změna současného formátu směrem k Final Four je naprostý nesmysl. Já jsem ten, který odpor v té komisi zvedá nejvíc a ten, který pro změnu formátu nikdy hlasovat nebude. Všichni to vědí," zdůraznil Kaderka.

16 týmů a 4 týdny

Za jediný pozitivní návrh považuje šéf českého tenisu chystané rozšíření na 16 týmů. "Je to větší šance pro nasazené nepotkat tak silného soupeře hned v prvním kole a nehrát baráž a mít riziko sestupu," vysvětlil Kaderka.

Je nám líto, video expirovalo.
Kaderka: Nechme Davis Cup a Fed Cup, jak je

Jenže to má výrazný háček. "16 týmů a tři týdny, to nejde dohromady. Formát tři týdny a 16 týmů – z toho vychází jen Final Four. My říkáme ne – 16 týmů a čtyři týdny. Ovšem šéfka komise říká, že to není realistické, protože to nebudou chtít hrát top hvězdy. Na to konto říkáme, kupme jeden týden od WTA, která těch týdnů a turnajů má hodně a která má finanční problémy," uvedl Kaderka.

Finále před hrstkou diváků?

Argumentovat se Kaderka snaží i zkušenostmi z minulosti. "Už jsem ty Final Four prožil. Například Final Four v roce 2000 v Las Vegas, kde hrála Belgie, Amerika, Česká republika a Španělsko. Zápas České republiky a Španělska sledovalo možná třicet diváků v obrovské hale. Nevím, jestli má být finále mistrovství světa pro tolik diváků," nastínil Kaderka.

"Diváci si nepřejí jít se dívat na svůj tým někam do Hongkongu nebo do Šanghaje. Chtějí hrát doma nebo jet jako jedna skupina k soupeři hrát na jeho území a fandit jeden proti druhému. Jakákoli změna je nesmyslná, protože by zrušila to nejkrásnější, co na těch týmových soutěžích je," dodal.

Peníze na prvním místě

Návrhů padá celá řada. Není vyloučené, že vybraná pořadatelská země bude hostit vyvrcholení obou nejprestižnějších soutěží Davis cupu i Fed Cupu. A s tím souvisí další navrhovaná novinka, nutné zhuštění finále ze tří ideálně na dva dny. Tomu chce tenisová federace pomoci zkrácením utkání Davis Cupu na dva vítězné sety. "Je kolem toho obrovská bitva, obrovský lobbing," potvrdil Kaderka.

Pohled hráčů je teď až na druhém místě. "Je to jen o financích, jak zvýšit výtěžnost produktu, jak získat co nejvíc peněz pro ITF, pro Fed Cup, prize money pro hráče. Tam vedou hlavní úvahy," zdůraznil Kaderka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články