Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Praha opět hostí mezinárodní halový turnaj tenistů na vozíku

Praha - Až do neděle probíhá v pražském Step Hotelu mezinárodní tenisový halový turnaj kategorie ITF2 Ferrmont Prague Cup Indoor 2016. Ten slaví v Česku dvacáté výročí a účastní se ho i světová špička, kterou zastupuje Evans Maripa. Z českých tenistů pak třeba úspěšný Michal Stefanu, který se věnuje i stolnímu tenisu.

Tenis na vozíku
zdroj: ČT24

"Máme to rozdělené na čtyři nejvyšší kategorie – main row, second row, postižení horních končetin a děvčata. Já jsem se po čase dostal do té nejvyšší, bohužel jsem na turnaji už skončil, prohrál jsem po téměř tříhodinovém boji 2:1 na sety," prohlásil tenista na vozíku Jiří Fiala.

Je rád, že postižení tenisté mají v tuzemsku výborné podmínky. "Díky tomu se tento sport neustále rozvíjí," řekl Fiala.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Tenisté na vozíčku se utkají v pražském turnaji

Hraje se jako ve zdravé podobě tenisu, pouze s jednou obrovskou výjimkou. Tou je dvojdopad míčku. "Hráči mohou hrát i po druhém dopadu, nesmí se dotknout kdekoli jinde mimo. Hraje se na standardním kurtu a stejně vysoké síti. Vypadá to trochu komicky, ale hráči musí sedět. Podmínkou je, aby při úderu byli na sedačce," vysvětlil prezident Českého tenisového svazu vozíčkářů Martin Císař.

Tenis na vozíku celosvětově začal v polovině 80. let ve Spojených státech, v České republice se etabloval o deset let později. V roce 1995 vznikl Český tenisový svaz vozíčkářů a zároveň byl v Brně zorganizován první mezinárodní turnaj na českém území. "Nyní se hraje v Prostějově," uvedl Císař.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články