Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vládne souboji supernováčků i všem střelcům. Laine uhranul zámoří

Winnipeg – Čekaly se od něj velké věci, Patrik Laine však na začátku premiérové sezony v NHL překonává veškeré předpoklady. Teprve osmnáctiletý Fin už stihl dva hattricky a vládne všem střelcům. Navíc dominuje souboji supernováčků s Austonem Matthewsem a na jeho adresu jdou slova chvály ze všech stran.

Patrik Laine z Winnipegu se raduje z gólu
zdroj: ČTK/AP/ autor: John Woods

Před letošním draftem se vedla velká diskuse, zda bude jedničkou on, či Auston Matthews. Toronto, které mělo právo první volby, nakonec ukázalo na mladého Američana, jenž má rovněž povedený vstup do sezony a v jednom ze zápasů zaznamenal čtyři branky. Nad jeho výkony však ční finská kometa Laine, který se stal hned od úvodu klíčovou postavou Winnipegu.

Laine přitom v přípravě nijak nezářil a zdálo se, že bude potřebovat nějaký čas na aklimatizaci. Jenže od momentu, kdy začaly ostré zápasy, finská super hvězda začala ukazovat, jak obrovský talent v jeho rukách, nohách a hlavě je.

"Nechtělo se mi plýtvat góly v přípravě. Šetřil jsem si je na sezonu, takže je můžu dávat teď," prohlásilo finské pravé křídlo s lehkou dávkou arogance, která k němu však patří a na základě výkonů si ji může i dovolit.

Stačilo totiž odehrát 14 zápasů nového ročníku a šéfové kanadského celku si mohou mnout ruce, jak výjimečného hokejistu získali do týmu. Finský hubeňour, o něhož se v zámoří ještě stará maminka, totiž pálí ostrými. Na svém kontě už má 11 zásahů a kraluje díky tomu celé soutěži. Na záda se mu dívá třeba třetí David Pastrňák (9 gólů) i další hvězdy jako Sidney Crosby, Alexandr Ovečkin či Steven Stamkos.

Naposledy Laine zničil ve středu Dalllas, proti kterému ke 3 gólům přidal ještě asistenci, a v zámoří už podruhé v kariéře zažil házení čepic na led díky jeho výkonu. "Vždycky je to super, když se podaří skórovat. Na budoucnost ale teď nechci myslet, prvenství mezi střelci si užívám," řekl po utkání.

Jeho výkon je o to speciálnější, že dva hattricky před 19. rokem zaznamenali v historii NHL doposud jen čtyři hráči. Před ním se to podařilo jen Dalu Hawerchukovi, Trevoru Lindenovi a Jacku Hamiltonovi.

Je to bláznivé... Nikdy jsem něco podobného neviděl

"Je bláznivé vidět toto od osmnáctiletého hráče. Nepřestává nás udivovat," prohlásil spoluhráč Mark Scheifele, který těží ze spolupráce s Finem a s 18 body vládne kanadskému bodování celé NHL. Navíc mu dýchá na záda i mezi střelci, kde má 9 zásahů.

Laine si drží neuvěřitelnou úspěšnost střelby. Každá čtvrtá rána z hokejky skončí v síti. Ve statistice prvních 14 zápasů kariéry v NHL tak má, co se gólů týče, lepší bilanci než většina současných hvězd. Ovečkin dal v první sezoně za stejnou dobu 10 branek, Crosby 4 a Connor McDavid 6.

"Je to šílené, když přemýšlím, jak starý jsem já a on, a co předvádí na ledě," pochválila ho další klíčová postava Winnipegu Dustin Byguglien.

Mile překvapen z výkonů svého svěřence je i kouč Jets Paul Maurice, jenž Lainemu od začátku věřil, ovšem podobný vstup nečekal. "Nikdy jsem nic podobného neviděl. Hráč, který v osmnácti skóruje jako on a střílí jako on... neuvěřitelné," nechal se slyšet.

Na Selänneho ještě hodně daleko

Na Laineho výkonech je patrné, že se s každým zápasem zlepšuje a učí. Dává tak vzpomenout na finskou legendu Temmu Selänneho, který svého krajana bedlivě sleduje. "K tomu nejsou potřeba žádná slova, fantastické," napsal si na svůj Twitter po duelu.

Díky skvělému startu se začalo mluvit i o neuvěřitelném rekordu Selänneho, který v nováčkovské sezoně 1992/93 nasázel 76 branek a dodnes nemá konkurenci. Speciální je, že se mu to povedlo také v dresu Winnipegu. Laine ale má zatím alespoň k přiblížení se k této metě daleko.

"Lidé si mohou myslet, že dávání branek je jednoduché. Ale to tak vypadá vždy, když víte, co děláte a jste v tom dobří. Faktem je, že to snadné není. Je to nejlepší liga současnosti a střílení branek je obtížné," dodal Laine.

Finský mladíček proto bude mířit spíše na jiné individuální cíle než Selänneho v současném hokeji asi nedostižný rekord. Laine se totiž bude bezesporu prát o Calder Trophy pro nejlepšího nováčka a pokud si udrží fazónu, i třeba Maurice Richards Trophy pro nejlepšího střelce základní části NHL.

Už první zápasy ale naznačily, že před Lainem je obrovská budoucnost.

Zdroj
nhl.com, http://www.winnipegsun.com/

Hlavní zprávy

Nejčtenější články