Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vraný: Druhý Jícha není, dominanci musíme převést do kolektivního pojetí

Praha – Čeští házenkáři udržovali průběh úvodního kvalifikačního duelu na Islandu zcela vyrovnaný a prohráli o jediný gól 24:25. I když výsledek příznivý nebyl, výkon napovídal, že tým na postup na evropský šampionát v Chorvatsku 2018 má. Mužstvu věří i bývalý reprezentant Václav Vraný. Obrana podle něj pracovala výborně, zlepšit se je třeba v zakončení. Druhý zápas čeká český národní tým v sobotu v Plzni proti Makedonii. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 14:10.

Filip Jícha
zdroj: ČT4 autor: Pavel Lebeda

"Z mého pohledu velmi smolný zápas. Kluci předvedli výborný výkon a zasloužili si minimálně bod. Dvě hlušší pětiminutovky je jeden nebo možná i dva body stály. Opravdu velká škoda," prohlásil ve Sportovních zprávách Vraný.

Na svém posledním mistrovství před dvěma lety v Dánsku skončili Češi patnáctí, nejlepším výsledkem samostatného Česka je šestá příčka. "Kvalifikovat se už na vrcholnou akci po posledních letech potřebujeme. Výkonnostně na to mají, věřím jim," zdůraznil Vrána.

K zopakování a třeba i vylepšení úspěchu pomáhají i dva mimořádně zkušení házenkáři. Nejlepší hráč světa za rok 2010 Filip Jícha se vrátil po roční pauze, způsobené operací menisku, a po jeho boku bojuje i další veterán Pavel Horák.

Na Islandu opory nezklamaly. "Dařila se obrana. Střední blok s Pavlem Horákem, s Honzou Landou a Filipem Jíchou, obrana spolu s brankářem. Tomáš Mrkva podal výborný výkon a byl určitě mnohem lepší než gólman Islandu," zhodnotil světlé stránky Vraný.

"Co se nepovedlo? V určitých fázích nám nefungovala útočná hra. Kluci nebyli dostatečně trpěliví. Myslím, že byli schopni obranu přehrávat, technická házená se dvěma nebo třemi středními spojkami fungovala," dodal.

Vůdce chybí, vládne kolektiv

Jícha se kvůli problémům s kolenem sžívá s jinou rolí ve svém klubu i v národním týmu. Má nyní spíš obranné úkoly. "Tenhle nový tým zdobila houževnatost, a to chci v první řadě nabídnout i já. Mám strach, aby to nebylo to, že jsem tu já a zbytek týmu. Nechci jim to kazit, protože nemám takové schopnosti jako před třemi, čtyřmi lety. Chci se jim vyrovnat v houževnatosti a doplnit je, abychom byli tým," řekl před startem kvalifikace.

Podobně o reprezentaci mluví i Vraný. "Máme zkušený tým, který je velmi houževnatý a pracovitý. Je na něm vidět za poslední dva roky velký pokrok," zdůraznil někdejší reprezentační pivot.

"Takový jako Filip Jícha v současnosti nikdo není. Tuto dominanci musíme převést do kolektivního pojetí, což se nám daří. Máme na to technicky vyzrálé a rychlé hráče," podtrhl Vraný.

V současné kvalifikační skupině se o postup ucházejí kromě Islandu také Makedonie a Ukrajina. Vzájemné utkání posledních dvou jmenovaných celků skončilo vítězstvím Makedonie 27:21. Právě balkánský celek bude nejbližším soupeřem českého týmu.

Češi mají Makedonii co vracet. V červnu s ní neuspěli v baráži o mistrovství světa, prohráli s ní i v minulé kvalifikaci ME. "Hrajeme doma, pokud chceme v této kvalifikaci uspět, musíme tyto zápasy zvládat," uvedl Vraný. "Máme Makedonii co vracet, může to hráče velmi pozitivně motivovat," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články