Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Romančík po Šestidenní: Chvíli jsme byli jako zvěř. Pan Pošík nás ale srovnal

Navarra (Španělsko) – Normálně vede k medaili stoprocentní výkon. Čeští motocyklisté na endurové Šestidenní ale měli trochu jiné pokyny - jet klidněji a především stabilně. A právě to se nakonec stalo klíčem k ukončení 22letého čekání na cenný kov a zisku nečekané bronzové medaile.

Jaromír Romančík
zdroj: ČTK autor: Honza Ján

Hlavně nebláznit, nezávodit, naopak zakládat na stabilních výkonech a dovézt sebe a motorku do cíle. Takové instrukce možná úplně nenaznačují, že by mohly přinést medaili. Při akci jako Šestidenní, které se také říká olympiáda motocyklového sportu, však právě podobná taktika může slavit velký úspěch. A to se stalo českému týmu pod taktovkou manažera reprezentace Jiřího Pošíka.

"Jirka to řídil parádně. Sice nám nakázal, abychom jeli na dojetí, což pro mě bylo těžké, jelikož jsem chtěl bojovat o absolutní umístění. Musel jsem tak zmírnit, což možná bylo nebezpečnější než kdybych do toho šel naplno. Nyní mu ale je potřeba poděkovat za to, jak nás urovnal. Jednu dobu jsme byli jako zvěř a chtěli závodit," řekl po historickém momentu člen české bronzové čtveřice Jaromír Romančík.

Ten společně s dalšími třemi členy Ondřejem Helmichem, Patrikem Markvartem a Jiřím Hádkem začal ve Španělsku pozvolna a ještě v polovině závodu se držel na šestém místě. Na rozdíl od ostatních se však Češi vyhnuli chybám, na které doplatili třeba jejich velcí rivalové ze Španělska a Itálie. Po předposledním dnu poskočili na třetí příčku a tu už v závěru nepustili. 

"Všichni jsme šťastní, že se to povedlo. Myslím si, že si kluci úspěch zaslouží. Byl to od nich fantastický výkon," hlásil Pošík, kterého chválil i další člen úspěšného kvarteta Helmich.

"Jirka nás umí instruovat, abychom si dávali pozor. Věděl to dopředu, i proto vybral z Česka nás. Jsme spolehliví, umíme se postarat o motorku a neublížit si. Díky tomu jsme takový výsledek urvali. Je to o technice, fyzičce, ale i štěstí. To vše k tomu patří. Je dobře, že to tak dopadlo," řekl Helmich.

Čtveřice se účastnila i loňského ročníku, který se konal na Slovensku a jel se ještě v šesti jezdcích. Česko tehdy skončilo páté a letošní výsledek tak znamenal skok. Díky tomu české kvarteto kromě medailí získalo i speciální putovní pohár pro "skokany".

"Za rok ho musíme vrátit, ale snad už na bedně zůstaneme a v dalších ročnících nebudeme skokany a budeme se držet ne předních příčkách pravidelně," prozradil Helmich.

Na úspěchu měli podíl kromě zmíněné čtveřice a manažera také další členové týmu, kterých je přibližně dvacet. "S kluky se dlouho známe, ale nebylo to jen o nás. V týmu jsou lidi jako kuchař, masérka apod., takže záleželo na celém kolektivu," řekl Romančík.

"Všichni podali stoprocentní výkon, díky čemuž se to podařilo. Je to životní úspěch," dodal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články