Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Budoucnost Slavie? Letošní sezonu na sto procent dohrajeme, řekl Pitter

Praha – Ač je situace v posledních dnech v hokejové Slavii velice vážná, což vygradovalo absencí A-týmu kvůli údajné viróze na zápase v Prostějově, Pražané z letošní sezony první ligy určitě neodstoupí. Prohlásil to předseda představenstva klubu a akcionář Vladimír Pitter, který ale zatím netuší, s jakým kádrem nastoupí slávisté ve středu proti Českým Budějovicím.

Stačilo jedno prohlášení o finančních potížích a chystaném prodeji opor a během tří dnů je v hokejové Slavii všechno jinak. V týmu, který měl ambice na návrat do extraligy a držel druhou pozici WSM ligy, vznikl obrovský chaos, po němž se začalo spekulovat, zda Pražané vůbec dohrají sezonu.

Podobný scénář však nyní odmítl předseda představenstva Vladimír Pitter, jenž si je naopak jistý, že tým z Edenu ročník dohraje. "Slavia na 100 procent soutěž dohraje. Jsem o tom přesvědčený," uvedl Pitter v pořadu České televize Hokej den poté.

Právě jeho páteční oznámení celou kauzu odstartovalo. Pitterovi se totiž nepodařilo zajistit dostatečné množství financí, aby byl klub schopen plnit veškeré závazky vůči všem hráčům. Rozhodl se tak řešit situaci výprodejem hlavních opor.

Hráči A-týmu ale podobný scénář odmítli a následně neodjeli k sobotnímu utkání do Prostějova s odůvodněním, že jsou nemocní. Místo nich nastoupili pár hodin po skončení svého utkání junioři a podlehli vysoko 0:13.

Pitter, jehož hráči ve svém prohlášení vyzvali k rezignaci, však podle svých slov jedná v nejlepším zájmu klubu. "Dělám tyto kroky uvážlivě a vím, co je tím všechno míněno. Klub nekončí, já jsem jen reagoval na to, jaká je ekonomická situace klubu. Mám jako akcionář zodpovědnost vůči celé společnosti," zdůraznil Pitter.

Finační problém pražského klubu, který ještě před osmi lety slavil extraligový titul, tkví podle předsedy představenstva v loňské sezoně, v níž se týmu nepovedlo postoupit zpět mezi elitu. Kvůli tomu následoval úpadek zájmu fanoušků i sponzorů. "Museli jsme si přiznat, že je potřeba cíl přehodnotit. A že vhodná doba to udělat je teď než za dva, tři měsíce," prozradil.

Kdo nastoupí ve středu, zatím nevím

Pitter se ale při dalším řešení potíží už nebude moci spolehnout na sportovního manažera Luďka Bukače mladšího, který se kvůli nejasné situaci v klubu rozhodl rezignovat. Svůj krok vysvětloval kromě jiného i velkými sociálními problémy, s nimiž se má většina hráčů potýkat.

"O tom, jak se mluví o sociálních potřebách (hráčů), nejsem přesvědčen. Nebudu vytahovat čísla, ale podmínky, které hráči mají, jsou dostačující na to, aby vhodně reprezentovali Slavii ve WSM lize. Myslím, že ty podmínky u nás byly doteď nadstandardní," reagoval Pitter, který zároveň přiznal, že pokud by Bukač nerezignoval, sám by se s ním rozloučil.

Je nám líto, video expirovalo.
Pitter o stavu Slavie: Letošní sezonu 1. ligy určitě dohrajeme

"Dozvěděl jsem se o jeho rezignaci mailem, ale vítám ji a akceptuji. Pan Bukač podle mě moc dobře věděl o krocích, které se připravovaly, a byly s ním detailně probírány," nechal se slyšet Pitter.

Potvrdil také, že vnímá spekulace médií, že jde v celé věci především o tichou válku mezi ním a bývalým většinovým vlastníkem Richardem Benýškem. Ten měl z klubu sice oficiálně odejít, ale vlastnická struktura Slavie je nejasná, přestože Pitter vystupuje jako majitel. Podle informací deníku Sport je pravděpodobné, že 69,9 procenta klubu nadále vlastní společnost OIN Gama a.s., kterou zastupoval právě Benýšek.

"Nevím ale, co k tomu říci. Po odchodu Richarda Benýška z představenstva a pádu z extraligy zůstalo řízení na mně s tím, že je hokej nezajímá. Jakožto akcionáři mi samozřejmě nebylo jedno, jak bude Slavia pokračovat. Běžně se vídáme a bavíme se o něčem jiném," tvrdí Pitter.

Nad situací ve Slavii i přes všechna prohlášení ale stále visí otazník. Na pondělní trénink dorazila jen polovina kádru. Další hráči se objevili pouze v civilu a někteří vůbec. Sám kouč Pražanů Milan Razým k stavu řekl, že neví, kdo přijde další den a zda v týmu vůbec zůstane.

Hodně napovědět by mohla už středa, kdy Slavie jede na led Českých Budějovic. Pitter po konci Bukače přiznává, že otázku kádru bude nyní muset vyřešit, nepochybuje ale o odcestování týmu. "Říct, jací hráči v sestavě budou, je nyní předčasné. Myslím však, že máme ve středu na zápas s kým odjet," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články