Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Na ME měli vyloučit Pedersena, ne mě, řekl Milík, který věří v divokou kartu mezi elitou

Praha – Letošní sezona mu vyšla na výbornou. Suverénně nejlepší český plochodrážník Václav Milík počtvrté ovládl domácí mistrovství, skvělé výkony podával i v prestižní Polské lize a na mistrovství Evropy si dojel pro stříbro. Evropský šampionát pro něj má ale hořkou pachuť, jelikož kvůli rozhodčím přišel o možnost bojovat o zlato. Třiadvacetiletý závodník však nyní hlavně vyhlíží příští sezonu, v níž by na divokou kartu rád jezdil elitní Grand Prix.

Václav Milík
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Mistrovství světa Grand Prix je naprostým vrcholem mezi plochodrážníky, Česká republika však v současnosti na stabilního zástupce čeká. To by se ale v blízké době mohlo změnit. Velký talent Václav Milík, který na domácí scéně nemá konkurenci, věří, že se v příští sezoně díky divoké kartě bude představovat mezi elitou pravidelně.

"Mým jasným cílem je Grand Prix a udělat zlato. Pro příští rok bych tu divokou kartu snad mohl dostat, ale to je teprve v hledáčku," řekl Milík.

Mladý český jezdec už si Grand Prix několikrát zkusil, vždy díky kartě a před domácími fanoušky na Markétě. Velký výsledek ale zatím nezajel. Že by se ale mohl v mistrovství světa objevovat pravidelně naznačily poslední týdny. Minulý víkend byl dodatečně pozván do Stockholmu, ovšem závod už nestihl. Další nadějí je pak podnik v polské Toruni.

"Dostal bych se tam, pokud by nejel zraněný Andreas Jonsson. Tuším, že ale nakonec pojede. Každopádně bych potřeboval vědět rozhodnutí co nejdříve. Není to jako doma. Potřeboval bych alespoň dva dny na přípravu, jelikož musím pořádně vyladit motory, motorku a spojky, aby vše hrálo, jak má," prozradil.

Pokud by to ale Milíkovi nevyšlo, nemusí smutnit. Letošní rok mu totiž klapl na jedničku z hvězdičkou. Doma pravidelně ukazuje záda svým soupeřům, díky čemuž slavil čtvrtý republikový triumf v jednotlivcích a slavil také ve dvojicích. "Sice vyhrávám, ale není to nuda. Jiří Štancl je dokonce dvanáctinásobným mistrem republiky, takže bych ho rád jednou vyrovnal nebo překonal," popsal plány v Česku.

Další úspěchy si už připisoval za hranicemi. V Polské lize, která je asi nejprestižnější na světě, v dresu Sparty Wroclav patří do elitní desítky z hlediska bodových průměrů a v závodě nejlepších jednotlivců dojel čtvrtý.

Mohl jsem protestovat, ale bylo by mi to k ničemu

Největší sukces ale pro něj přišel na mistrovství Evropy, kam se dostal díky divoké kartě, jelikož kvalifikaci musel kvůli zranění vynechat. Český reprezentant doufal, že zaútočí na první pětku, která by mu zajistila místo na šampionátu pro příští rok. Milík ale nakonec své cíle překročil a v polském Rybniku nebyl daleko od zlata.

Nad jeho síly byl pouze Dán Nicki Pedersen, s kterým měl v semifinále kontakt, po kterém Čecha vyloučili a přišel o možnost dostat se do finále. A právě body z finále nakonec Milíkovi chyběly, jelikož na svého soka ztratil ve finále pouze dva body.

"Rozhodčí měli vyloučit Pedersena. Měl jsme fakt rychlou motorku a myslím, že bych postoupil. Po špatném startu jsem ho chtěl podjet. Když Pedersen zjistil, že nemůže být druhý, tak se na mě nalepil a jakoby vyskočil z motorky. A mě pak vyloučili neprávem," popsal kontroverzní incident český plochodrážník. 

Milík celou situaci popsal i rozhodčímu, jenže už dopředu mu bylo jasné, že šance na úspěch příliš nemá. "Dá se podat protest, jenže zvrátit výrok sudího nejde. To spíš tak voláme, že se nám to nelíbí. Žádný protest do dneška ještě nebyl vyslyšen," konstatoval.

Se stříbrem byl i tak ale nadmíru spokojen. "Je to výborný úspěch. Stříbro je super, řekl s úsměvem na tváři závodník, který navázal na úspěchy otce a na závodech ho pravidelně podporuje jeho fanklub v červenožlutých barvách.

Snovou sezonou se ale nechce ukolébat. Naopak si uvědomuje, že pokud má bojovat s nejlepšími, musí se nadále zlepšovat. A pokud se mu to bude dařit, může o cenné kovy brzy bojovat i ve vysněném Grand Prix.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články