Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Doufám, že se brzy potkám v NBA i s Honzou Veselým, řekl Satoranský

Praha – V Americe už byl na třítýdenním školení nováčků a minikempu NBA a podmínky si nemohl vynachválit. Moment, kdy se Tomáš Satoranský připojí ke svému novému celku z Washingtonu a stane se čtvrtým Čechem v nejprestižnější basketbalové soutěži světa, se tak znovu přiblížil. Čtyřiadvacetiletý rozehrávač se už vysněného momentu nemůže dočkat a doufá, že se brzy v zámoří mimo jiné potká i s Janem Veselým.

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Do ligy, která je cílem každého basketbalisty, před ním zasáhli již tři čeští hráči. Tomáš Satoranský ale mohl při své blížící se premiéře v NBA být součástí velkého historického momentu, kdy si elitní soutěž zahrají hned dva Češi. To se ale nakonec minimálně v této sezoně neuskuteční, protože Jan Veselý se rozhodl zatím zůstat ve Fenerbahce.

"Já však doufám, že v budoucnu se Honza do NBA vrátí a budeme se potkávat," řekl Satoranský, který ve Washingtonu podepsal tříletou smlouvu.

Jeho velký kamarád Veselý mu tak v současnosti alespoň dává cenné rady, co ho v zámoří čeká, protože i on vyzkoušel, jaké je to hrát v dresu Wizzards. Důležité informace si rodák z Prahy vyslechl i od dalšího reprezentačního kolegy Jiřího Welsche, jenž v NBA hrál také několik sezon.

"Mám od nich různé informace. Prozradili mi třeba, na co si dát pozor a jak to bude celé přibližně vypadat. Je to pro mě velká výhoda," prozradil Satoranský, jenž se v současnosti v Česku připravuje individuálně na ostrý start, který by měl přijít na konci října.

Kariéru v zámoří zahájí oficiálně už ale o něco dříve, na konci září. "Přípravné zápasy začínají někdy kolem pátého října, ale předtím je ještě týdenní kemp, což jsou ty nejostřejší tréninky v celé sezoně NBA. Tam začíná naše první týmová příprava, ale předtím se už všichni hráči připravují, aby byli v co největší formě," popsal.

Ze Španělska se mi odcházelo těžko

Odchodem do zámoří si Satoranský splnil sen. Byla to právě NBA, kvůli které začal basketbal hrát. Za oceán mohl zamířit už dříve, jelikož Washington ho draftoval už v roce 2012. Tehdy ovšem nebyl připravený a pro elitní soutěž musel vyzrát ve Španělsku, kde se vypracoval v oporu nejprve Sevilly a pak i Barcelony.

"Washington ve mně viděl potenciál, ale už po draftu přicházely zprávy, že zůstanu v Evropě. Po dvou letech v Seville jsem udělal krok do Euroligovýho týmu FC Barcelona. Ty dva roky mi toho strašně daly po sportovní i zkušenostní stránce. Doufám, že mi to pomůže i v budoucím angažmá," přiblížil svoji cestu.

Ze Španělska se mu ale neodcházelo úplně lehce, jelikož během sedmiletého angažmá si zemi zamiloval a naučil se i španělsky. V Barceloně se stal v poslední sezoně klíčovou postavou a v Katalánsku na začátku roku dokonce prodloužil smlouvu o čtyři sezony. Lákání NBA ho ovšem nakonec přesvědčilo.

"Povedla se mi poslední sezona. Washington ve mně začal vidět hotového hráče, který může pomoci. Bylo těžké z Barcelony odejít, ale jméno NBA je tak velké, že jsem se rozhodl to zkusit. Myslím, že teďka jsem ve svých nejsilnějších letech," řekl Satoranský, jenž bude muset Barceloně něco zaplatit ze svého a dva miliony dolarů do Španělska poslal i Washington.

Nové číslo pro mě může být osvěžením

Na českého reprezentanta tak nyní čeká velká výzva, jelikož se na jedné palubovce bude potkávat s největšími hvězdami jako jsou LeBron James, Kevin Durant či Stephen Curry. A právě z posledního jmenovaného rozehrávače, jenž táhne Golden State, má podle vlastních slov v rámci nedávno skončeného kempu pro mladé basketbalisty největší strach.

"Proti němu to bude asi hodně těžké, abych nebyl na špatné straně highlightů," prozradil s úsměvem.

I Satoranský bude mít v týmu jednoho hvězdného rozehrávače, a to Johna Walla, s nímž bude bojovat o co největší porci času na palubovce.

Při boji o sestavu ale nebude mít na zádech jedno z oblíbených čísel 8 a 13, které jsou už ve Washingtonu zabraná. Musel si tak zvolit 31. "Třináctku má Gortat a osmičku tuším Washington nepoužívá. Ani jsem nad tím nijak nepřemýšlel, jen prohodil jedničku za trojku," vysvětlil.

Číslo však pro Satoranského z kraje zámořské kariéry jistě nebude tím, na čem by měl lpět. Hlavní pro českého rozehrávače bude v blízké budoucnosti především ukázat, co v něm je, a předpoklady pro to určitě má.

Hlavní zprávy