Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Mladí vodní slalomáři září. Máme nejlepší zázemí, říkají

Praha – Česká republika je ve vodním slalomu velmocí. To potvrdil i nedávný světový šampionát do 23 let v Krakově. Česká výprava si z Polska odvezla celkem šest individuálních medailí a pět medailí ze soutěží týmů. Mladí čeští závodníci tvrdě dřou a zároveň své odvětví milují.

Tereza Fišerová
zdroj: ČT sport

Češi se v Krakově stali vůbec nejúspěšnější zemí. "Máme nejlepší zázemí a tento sport má u nás velkou tradici. Spousta úspěšných sportovců podporuje mládež," uvedl stříbrný Matyáš Lhota.

Kanoistka Tereza Fišerová v nebývale těsném závodě porazila díky čisté jízdě o tři setiny Andreu Herzogovou. Němka se o titul připravila dotykem branky a česká reprezentantka mohla slavit titul juniorské mistryně světa. "Nehorázně si užívám atmosféru, kdy celý český tým běží po břehu a fandí mi a žene mě do cíle," popsala pocity při závodě Fišerová.

Je nám líto, video expirovalo.
Mladí čeští vodní slalomáři hodnotí úspěšné MS

Vodácký svět je veskrze přátelský. Kamarádské prostředí si pochvaluje Lhota i Fišerová. "Rivalita tam určitě panuje, ale jen ve chvíli, kdy jsme na startu a jedeme do cíle. Jinak se kamarádíme všichni," uvedla Fišerová.

Lhota vybojoval stříbrnou medaili v kategorii C1 mezi juniory, Lukáš Rohan v kategorii do 23 let. Na závěr šampionátu přidala titul mistrů světa dvojice deblkanoistů juniorů Albert Kašpar, Vojtěch Mrůzek.

Úspěch se ve vodním slalomu nerodí snadno. "Ve velké míře rozhoduje trénink, kombinace vytrvalosti a techniky. Ale je to určitě i hlava, jak se závodník dokáže v danou chvíli zkoncentrovat. I když tohle všechno vyjde, svou roli hraje i štěstí. Voda se pořád mění a je důležité na to reagovat," shrnul Lhota.

Účet podtrhly stříbrem mezi kajakářkami do 23 let Karolína Galušková a její sestra Antonie, která získala bronz mezi juniorkami.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články