Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

BLOG: Odchází Pan Spolehlivý, Tim Duncan ukončil kariéru

V závěru 6. semifinále Západní konference na palubovce týmu Oklahomy si ho kamery všímaly velmi pečlivě. Tohle je možná poslední zápas Tima Duncana v NBA. Spekulace se potvrdily. Čtyřicetiletý pivot po 19 sezonách v dresu jediného klubu  San Antonia Spurs – končí a s ním skončila jedna velká éra.

Jiří Kalemba
zdroj: ČT

Vytáhlý kliďas si nikdy nepotrpěl na velká gesta, ale staral se o to, aby jeho tým vyhrával, a to se mu dařilo. Bez ohňostrojů, fanfár a hvězdných manýrů. Za 19 sezon pomohl Spurs osmnáctkrát do play-off a nebál se navíc klíčových momentů, o čemž svědčí tři ceny pro nejužitečnějšího hráče finálových sérií. Lidé ho srovnávají s legendami soutěže jako Billem Russelem. Cesta do basketbalové Síně slávy ho nemine. "Gratulujeme, Time, prožil jsi fantastickou kariéru, jsi pro nás legenda," shodně vyjadřují hráči a kluby NBA respekt rodákovi z Panenských ostrovů.

Spurs = záruka úspěchu

Daně/ smrt/ Spurs. Tento slogan byl v průběhu let často k vidění v hledištích hal NBA. Duncan pomohl pod vedením charismatického trenéra Popoviche vytvořit jednu z nejstabilnějších institucí v severoamerickém sportovním prostředí. Mistrovská dynastie Spurs bude v kronikách zanesena mezi letopočty 19992014, do kterých se vměstnalo celkem 5 mistrovských titulů. To žádný jiný klub v NFL, MLB ani NHL nedokázal.

Vše začalo v roce 1997, kdy si čerstvého absolventa univerzity Wake Forest vybralo jako číslo 1 v draftu San Antonio. Osudové spojení. Duncan ihned vytvořil úderné podkošové duo s dalším pivotem Davidem Robinsonem, později pak formaci zvanou The Big Three s nesobeckými Neameričany Francouzem Tonym Parkerem a Argentincem Manem Ginobilim. Každý rok postup do play-off, každý rok v úzké skupině favoritů na zisk titulu. Větší doklad stability výkonů nelze předložit.

Zcela mimořádný vztah si Duncan vytvořil s koučem Greggem Popovichem, pod kterým hrál celou kariéru, což mu mimochodem závidí i sám Kobe Bryant.

"Pokud Tim nedělá něco dobře, řeknu mu to, jako by se jednalo o 11. nebo 12. hráče na lavičce. A řeknu vám, není moc hvězd, které by vůbec nějakou kritiku snesly. Tim je ale jiný," nechal se kdysi slyšet jinak v rozhovorech s novináři velmi strohý Popovich. Také Duncan, který na velké proslovy nikdy moc nebyl, cítil vděčnost za kombinaci klubu, místa a lidí, kteří se kolem něj během kariéry pohybovali. "Mám to štěstí, že jsem v životě potkal samé dobré lidi, tak proč bych ani já nemohl být dobrým člověkem," říká skromně. Co jiného byste ale čekali od chlapíka, který s basketbalem začal vlastně jen proto, že hurikán Hugo na Panenských ostrovech zničil bazén, kde původně trénoval plavání.

Ani jeho protivníci o něm moc nevěděli. "Nikdy jsem s ním nevedl žádnou hlubokou konverzaci, ale na hřišti ho nedokázalo nic zlomit. Ani můj loket," vyjadřuje respekt pivot Shaq O'Neal. Jeho někdejší spoluhráč z Lakers Kobe Bryant dodává: "Je to mnohem větší hrdlořez, než si lidé myslí. Nicméně já na něm na hřišti obdivoval úplně všechno."

Nudný? Jak pro koho

Pokud byste chtěli hledat na internetu smršť Duncanových smečí a akrobatických akcí, asi by vám to zas tak dlouho nezabralo. Tim Duncan byl v tomto ohledu, řekněme, velmi úsporný. Ne nadarmo zní jedna z jeho přezdívek The Big Fundamental, tedy naprostý základ. Střela o desku? Ano. Přes hlavu? Samozřejmě! K tomu velmi jistá ruka ze střední vzdálenosti a kvalitní obrana. Jeho odpůrci (a nebylo jich zrovna málo) nazývali tento styl nudným. Basketbalová historie bude nejspíš volit termín účelný a úspěšný. Spolehlivost, svědomitost a konzistence. Největší vlastnosti Tima Duncana. Teď už je ale na palubovkách předvádět nebude.

"I když jsem věděl, že ten den přijde, tak ta zpráva mě dojala. Byla obrovská čest s tebou 14 let hrát," vyjádřil svůj obdiv Duncanův spoluhráč Manu Ginobili. Dirk Nowitzki z Dallasu se zase nechtěl smířit se ztrátou největšího texaského rivala. "To snad není pravda, nejlepší power forward v historii." Vůdcovské schopnosti pak ocenil i jeho někdejší spoluhráč Bruce Bowen. "Byl to pravý lídr. Moc nemluvil. Věděl, že pro úspěch musí tým obětovat hlavně čas."

Tim Duncan odešel do basketbalového důchodu tak, jak do NBA před 19 lety přišel. Tiše. Spurs jen na svých stránkách zveřejnili, že Duncan skončil a chystají tiskovou konferenci. Bez Tima. Typický konec pro člověka, který v NBA po dvě dekády definoval úspěch, velikost ruku v ruce s lidskou skromností.

Zdroj
ČT sport, ESPN, FOX Sports, nba.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články