Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Na Tour vyrazí trio Čechů. Bárta bude útočit, Kreuziger a Vakoč pomáhat lídrům

Až v sobotu začne peloton na Tour de France ukrajovat úvodní kilometry první etapy, v balíku cyklistů nebudou chybět ani čeští zástupci. Na start se postaví v letošním ročníku hned tři. Tradičními tvářemi jsou Roman Kreuziger, jenž by měl podporovat Alberta Contadora, a Jan Bárta. Velkou premiéru na Staré dámě si pak odbyde Petr Vakoč.

Minulý ročník nejslavnějšího etapového cyklistického závodu přinesl českým barvám důvod k velké radosti. Zdeněk Štybar po nástupu v šesté etapě nechal všechny své soupeře za sebou a ukončil čtrnáctileté české čekání na vítězství.

Jedna z opor Etixx-Quick-Step však tentokrát kvůli přetlaku lídrů v týmu mezi účastníky bude chybět a na start se nepostaví ani Leopold König, jenž dlouho bojoval se zdravotními potížemi. Česká cyklistika by však měla být i tak vidět.

Je nám líto, video expirovalo.
Začíná 103. ročník Tour de France

Co se týče potenciálního etapového triumfu, hlavním českým esem bude podle všeho Jan Bárta. Jezdec týmu Bora Argon 18 se zúčastní Tour už potřetí v kariéře a svoji formu směřoval právě na boje na francouzských silnicích, což není nikterak překvapivá zpráva. Jednatřicetiletý závodník tradičně patří k nejaktivnějším cyklistům v balíku a letošní ročník by neměl být výjimkou.

"Myslím, že mě tým použije na úniky, abych byl vidět vepředu. Zkusím z toho dojet do cíle a získat nějaké umístění v etapě. Také bych měl pomáhat jiným závodníkům," popsal úkoly, které ho ve Francii čekají.

Bárta už dlouhodobě cílí na vítězství v některé z etap a za účast v únicích si loni vyjel červené číslo pro nejaktivnějšího závodníka, na což by mohl navázat i letos. Velkým lákadlem po něj bude i první z časovek, v níž by mohl překvapit favority. 

To úkoly Romana Kreuzigera budou poněkud odlišnější. Čerstvý mistr republiky jede na Starou dámu v pozici superdomestika pro jednoho z největších favoritů Alberta Contadora. Jezdec stáje Tinkoff by tak měl v nejtěžších stoupáních bránit a podporovat El Pistolera při snaze sesadit z trůnu Chrise Frooma. 

"Naše strategie je jasná. Máme lídra Contadora, který vyhrál Tour, Giro i Vueltu, a tým je poskládaný na něj. S tím, že pro rovinaté etapy tam bude Peter Sagan, který zabojuje o zelený trikot. My další jim máme být k dispozici," řekl před startem závodu pro idnes.cz Kreuziger.

V případě zranění španělské hvězdy, by však třicetiletý jezdec mohl přejít do čela ruského týmu. Staré dámy se zatím zatím zúčastnil v kariéře šestkrát, z toho hned třikrát se v celkovém pořadí dostal do desítky. V roce 2013 skončil v konečném součtu pátý, což je doposud nejlepší český výsledek.

I letos by mohl mířit vysoko, jelikož pozice superdomestika od něj předpokládá, že se bude v nejtěžších etapách držet s nejlepšími.

Třetím Čechem do party bude Petr Vakoč, jehož na Tour de France čeká velká premiéra. V současnosti třiadvacetiletý jezdec dlouhodobě podává výborné výkony a třeba letos si připsal tři výhry a další úspěchy. I díky tomu tak od týmu Etixx-Quick-Step dostal důvěru a byl zařazen do finální nominace.

"Byl jsem za to hrozně rád, že jsem v nominaci. Je to splněný sen. Byl to můj sen od doby, co jezdím na silničním kole. Věděl jsem, že v této sezoně budu mít šanci, a už od konce té minulé jsem se snažil udělat všechno proto, abych se na Tour dostal," řekl Vakoč.

Český mladík bude ve Francii muset odložit osobní ambice. Jeho hlavním cílem by měla být pomoc lídrům Marcelu Kittelovi a Danu Martinovi. "Od začátku jsem věděl, že pokud Tour pojedu, tak čistě v té podpůrné roli. Měl bych být k ruce jak Marcelu Kittelovi na rovinatých etapách, tak Danu Martinovi v těch kopcovitých," přiblížil Vakoč.

Trio českých cyklistů každopádně v blížících se třech týdnech čeká náročná práce. Během jednadvaceti etap budou muset ušlapat 3519 kilometrů a mohou se těšit na výšlapy na Turmalet nebo Mount Ventoux. Pokud tak chtějí splnit své úkoly a cíle, budou muset makat na 100 a mnohdy i více procent.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články