Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Třeba mi to v Riu sedne, věří Drahotová, jež doléčuje dlouhodobé zranění

Praha – Je to už devět měsíců, co Anežka Drahotová bojuje s problémy se stehnem. Její stav ještě stále není ideální a česká chodkyně kvůli tomu vynechala Pražský půlmaraton či mistrovství republiky v Poděbradech. Přesto se v březnu kvalifikovala na olympiádu, kde by chtěla překvapit. Závod totiž podle ní může sednout komukoliv.

Od roku 2014, kdy se stala juniorskou šampionkou a na mistrovství Evropy získala bronz, se o Anežce Drahotové mluví jako o chodkyni, jež by měla bojovat na největších akcích o cenné kovy. Její atak na medaili z mistrovství světa v srpnu 2015 však nejenže nevyšel, ale znamenal i zranění, které ji od té doby limituje.

"Šlo o narušenou stavbu kosti či o jakousi únavovou zlomeninu," popsala Drahotová zdravotní potíže, kvůli kterým trénovala pouze v bazénu a na kole.

Devět měsíců od závodu dvacetiletá česká reprezentantka stále není stoprocentně fit a její jméno se neobjevilo ve startovní listině Pražského půlmaratonu či mistrovství republiky v chůzi na 20 kilometrů v Poděbradech. Situace by se ale brzy měla změnit a Drahotová věří, že uz bude brzy stoprocentně připravena.

"Abych doléčila zranění z léta, tak jsme se s trenérem rozhodli, že závody vynechám. Hodně mě to mrzelo, jelikož jsem se těšila, ale v létě budou olympijské hry, takže bude lepší se dát pořádně do pořádku," uznala.

Jejich rozhodnutí je pochopitelné, jelikož mladá česká naděje i přes problémy v březnu zašla na republikovém šampionátu v Dudincích olympijský limit, a nyní se tak může soustředit především na doléčení a přípravu na Rio.

"Původní plán bylo jít přesně na limit, abych si nohu nějak neničila. Nakonec se mi závodilo dobře. Lehce mě to limitovalo, ale fyzicky jsem se cítila fajn. Příprava jde dobrým směrem," prozradila Drahotová, jež si na Slovensku připsala čas hodina, třicet minut a osmadvacet sekund a v mezinárodní konkurenci obsadila šesté místo.

Prohlídku Ria si nechám na později

Drahotová kvůli zdravotním potížím nejenže změnila přípravu, ale také začala navštěvovat fyzioterapeuta, který jí pomáhá doléčit současné problémy a předejít těm budoucím a česká chodkyně jeho pomoc hodnotí velice kladně.

Více než na zdravotní problémy se však v současnosti snaží soustředit na čím dál více se blížící olympijské hry v Riu de Janeiro, které pro ni budou premiérou pod pěti kruhy. Kromě závodů se nemůže dočkat i návštěvy populárního města. Pořádnou prohlídku si ale nechá až na pozdější čas. "Hrozně se tam těším. Rio si prohlédnu ale až po závodě, jelikož se nerada před startem nečím rozptyluji," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Drahotová: Doping Rusů není pro chůzi dobrou reklamou

Hlavním důvodem její cesty do Jižní Ameriky je ale stále závodění a Drahotová věří, že i přes absenci může s nejlepšími bojovat. Závod na 20 kilometrů se uskuteční na jednokilometrových okruzích a na startu podle všeho budou chybět silné Rusky, které postihla velká dopingová kauza.

Sama Drahotová seznam soupeřek příliš neřeší a přiznává, že se na něj podívá teprve před startem. "Vím však, že tam budou silné Číňanky, Italky či Brazilky. Hrozně se na to těším, protože to může sednout komukoliv," zhodnotila své šance.

Jak velké její naděje jsou, může napovědět už květen, kdy se v Římě uskuteční Světový pohár, kam se sjedou ty nejlepší. A Drahotová může ukázat, že mezi ně bude patřit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články