Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sportovci se bojí půlmiliardového výpadku z hazardu. Babiš pro rok 2017 slibuje trojnásobek

Praha - Skupina českých sportovců a funkcionářů sepsala výzvu politikům před úterním projednávaným zákonem o hazardu. Sportovci v čele s Jiřím Šlégrem, Jaroslavem Kulhavým či Davidem Svobodou se obávají, že český sport by mohl postihnout výpadek okolo 500 milionů korun, které míří na ČOV a podporu mládeže. Ministr financí Andrej Babiš ale přislíbil, že státní prostředky pro český sport budou příští rok navýšeny o více než trojnásobek této částky.

Ilustrační foto

Do českého sportu by v roce 2017 podle slibu ministra financí Andreje Babiše mělo zamířit 6 miliard korun. To je o 1,7 miliardy více, než bylo na sport vynaloženo v letošním roce. Babiš chce spolu s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou sjednotit příjmy z hazardu tak, aby stát poté sám rozhodoval o tom, kdo tyto prostředky dostane.

Loterijní firmy podle dosavadního zákona mohou 25 % svých odvodů posílat na účet Českého olympijského výboru. Ten pak tyto prostředky přerozděluje mezi jednotlivá sportovní odvětví. V letošním roce by mělo dorazit na účet ČOV zhruba 600–650 milionů korun. "Tyto peníze bez výjimky míří na sport dětí a mládeže. 60 až 70 procent z této částky přitom míří na trenéry mládeže," tvrdí předseda ČOV Jiří Kejval.

Přestože navýšení prostředků pro český sport kvituje, Kejval se při případné změně zákona bojí dočasného výpadku financí. Kritizuje také nesystémovost kroku. "Je to skvělá zpráva, nicméně jsem sedmý rok ve funkci a jednám se sedmou ministryní školství. Dnes máme přijít o významnou částku, rozpočet se přitom bude sestavovat až za půl roku," obává se šéf ČOV.

Babiš nechce, aby sport závisel přímo na penězích z hazardu a považuje také za anomálii, že prostředky z loterií dostává pouze jedna organizace. "ČOV není český sport," říká ministr financí. "Máme tady další svazy, například ČUS, Sokol. Chceme, aby to rozdělovala paní ministryně školství Valachová z jednoho místa. Sportovci v letošním roce mají dostat 4,3 miliardy korun, já se s ministryní školství domluvil, že v roce 2017 obdrží 6 miliard," přislíbil Babiš.

Český sport kromě dotací z hazardu a podpory sponzorů a veřejnosti žije z přímých státních dotací. V roce 2015 na sport zamířilo zhruba 4,3 miliardy korun. V roce 2014, kdy český sport obdržel 3,5 miliardy korun, největší část z této podpory mířila na fotbal, celkem mělo jít o 288 milionů korun. Hokej oproti tomu inkasoval jen 115 milionů korun.

Český olympijský výbor získal jako největší zastřešující organizace 102 milionů korun, Česká unie sportu (bývalý ČSTV) dostala 65,5 milionu. Atletika dále inkasovala 121,8 milionu, tenis 86 milionů a lyžování 75 milionů korun. Dalších 364 milionů od státu putovalo do resortních sportovních center (Dukla, Olymp).

Znění Výzvy sportovců a přátel sportovců k politikům České republiky

My, sportovci níže podepsaní, vyzýváme k záchraně českého sportu. Peněz na sport je drasticky málo a bude ještě hůř. Jsme přesvědčeni, že u nás mohou stejně jako v minulosti vyrůst skvělí hokejisté, atleti, fotbalisté, basketbalisté, tenisté, lyžaři a další.

Musíme jim však poskytnout takové podmínky, aby jejich sportovní výchova probíhala pod vedením profesionálních trenérů, aby si kluby mohly dovolit najímat ty nejkvalitnější z nejkvalitnějších.

Jen tak se v budoucnosti dočkáme dalších úspěchů z olympijských her nebo mistrovství světa. Více peněž na sport, zejména na děti a mládež, pomůže pokračovat v tom, co se již pozvolna začíná měnit. Zvýšení prostředků na sport, trvalé zřízení samostatné sportovní kapitoly ve státním rozpočtu, důstojná a stabilní státní správa v této oblasti s případným zřízením vlastního ministerstva a především zachování už třetím rokem skvěle fungujících tzv. loterijních odvodů na sportování mládeže je v tuto chvíli klíčové pro další nastavení systému výchovy sportovců.

Vždyť sport v dětech utváří charakter, vnímání fair play, formuje jejich vztahy k okolí a především má pozitivní vliv na jejich zdraví. Z loterijních prostředků svazy financují platy tisíců trenérů.

Vždyť loterie všude ve světě byly a jsou tradičním a přirozeným zdrojem pro projekty zaměřené na rozhýbání mládeže. Už nyní jsme o jednu generaci mladých sportovců přišli. Nesmíme přijít o další jen proto, že sport je politiky vnímán až jako druhotná záležitost, kterou není nutné systematicky a stabilně finančně podporovat.

Proto apelujeme právě na politiky: změňte přístup k zdravému životnímu stylu občanů České republiky a tudíž ke sportu jako jeho základu. A především dejte dětem více peněz a nastavte systém financování sportu tak, abychom o peníze nemuseli prosit každý rok zas a zas. Jsme si jistí, že zlepšení financování sportu pomůže ochránit naši mládež před civilizačními závislostmi, jako jsou alkohol, drogy nebo kouření, a dalšími vážnými chorobami způsobenými nedostatkem pohybových aktivit.

Věříme, že tato výzva se setká se souhlasem veřejnosti a celého sportovního prostředí, a děkujeme, že naši výzvu politici vyslyší.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK, iSport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články