Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Vyprodaná ostravská hala bude sledovat boj o účast v Portlandu

Praha – O víkendu se bude v nové ostravské hale konat dvaačtyřicáté halové mistrovství české republiky v atletice. Sportovci budou bojovat nejen o medaile, ale i o účast na halovém světovém šampionátu v americkém Portlandu. Jistotu nominace na březnové klání má zatím pouze šest českých atletů. Běžci Jakub Holuša a Pavel Maslák, tyčkaři Michal Balner a Jiřina Ptáčníková, koulař Tomáš Staněk a běžkyně Kristiina Mäki. Ta ve zbrusu nové ostravské hale bude trénovat především rychlost. Přímý přenos z vyvrcholení šampionátu vysílá ČT sport a náš web v neděli od 14:55.

Nová atletická hala v Ostravě
zdroj: ČT sport

V nové ostravské hale nebudou chybět velká česká jména, včetně dvojnásobné mistryně světa na 400 metrů překážek Zuzany Hejnové. Na mistrovství republiky poběží hladkou čtyřstovku a o motivaci má postaráno, jelikož potřebuje zaběhnout limit pro start na halovém světovém šampionátu. Ten je na programu v březnu v americkém Portlandu.

"Pevně věříme, že se nám tam dostanou i ostatní. Někteří čekají na pozvání z Mezinárodní atletické federace, někteří mají pouze náš limit a nemají entry standard IAAF. Bude záležet na HMČR, jestli limit splní, nebo jestli IAAF potom sportovce pozve na základě toho, že entry standard celosvětově nesplnilo třeba více než 12 sportovců v technických disciplínách," vysvětlil Janků.

Je nám líto, video expirovalo.
SZ před atletickým HMČR. Nová hala bude vyprodaná

Mäki splnila limit na trati 1500 metrů, i když původně si brousila zuby na překonání požadovaného času na dvojnásobné distanci. "Úplně jsem nepočítala s patnáctistovkou, ale jsem ráda, že to takhle dopadlo," uvedla ve Sportovních zprávách Mäki. Na halovém domácím šampionátu se o limit na třech kilometrech už pokoušet nebude. "Půjdu 800 metrů v rámci rychlostní přípravy," dodala.

Mezinárodní podmínky nemá splněny Michaela Hrubá, nadějná osmnáctiletá výškařka, která ukazuje, že může stabilně skákat přes 190 cm. "Bude čekat na pozvání Mezinárodní atletické federace. Nicméně je hrozně mladá. Bude záležet na tom, jestli je pro ni před letním mistrovstvím Evropy v Amsterdamu a olympijskými hrami vhodné jet na mistrovství světa, aby nebyla přetížená," podotkl Janků.

Nová hala bude beznadějně vyprodaná

Šampionát proběhne v nově otevřené moderní hale, ve které se bude konat po Ostravské laťce teprve druhá akce. "Všichni jsme nadšeni, protože po dlouhých letech se nám podařilo vybudovat atletický stánek, který je hodný výkonnosti a historii české atletiky," řekl ředitel sekretariátu Českého atletického svazu a člen organizačního výboru HMČR Tomáš Janků.

"Při stavbě se nám podařilo dojednat stavební podmínky, aby to vyhovovalo všem. Betonový podklad je pod technickými disciplínami, jako je dálka, skok vysoký, krátká rovinka. Ovál je na dřevěném podkladu, což je velice komfortní pro běžce, má to pro ně výraznou odezvu," vysvětlil Janků.

Výstavba haly stála více než 350 milionů korun. Tři čtvrtiny hradila Evropská unie, zbylou čtvrtinu město. Kapacita je 1200 diváků, ne všichni zájemci se na šampionát dostanou. Zájem z řad fanoušků byl veliký, po několika hodinách bylo vyprodáno. "Nebylo už v naší moci, abychom halu udělali tak velikou, jak bychom si přáli," uvedl Janků.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články