Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šlégr: Další Nagano zase přijde. Trenéři mládeže nesmí hrát na výsledky

Praha - Nagano se bude opakovat, věří Jiří Šlégr. Bývalý obránce je přesvědčen, že v tuzemsku vyrůstají velice kvalitní a perspektivní hokejisté. Řekl to v pořadu Devadesátka ČT24 přesně 18 let po legendárním úspěchu ze zimních olympijských her. "Pomohlo by ale více peněz pro mládež," řekl Šlégr, jenž je rád, že útlum ve výchově mladých hokejistů z minulosti se začíná pomalu vytrácet.

Jiří Šlégr a Jaromír Jágr po vítězství na hokejovém šampionátu ve Vídni (2005)
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Vždycky jsem dojatý, když koukám na záběry z Nagana. Pro mě je to největší zážitek v hokejové kariéře, a když vidím, jak byli lidé v ulicích hrdí na to, že jsou Češi, bylo to něco užasného, na to se nedá zapomenout, to vždycky přijdou slzy," řekl Šlégr v rámci Hyde Parku ČT24.

Věří, že další Nagano opět přijde. "Než přišly zimní olympijské hry 1998, taky nebylo úspěchů tolik. Všichni jsme na zlato netrpělivě čekali a povedlo se to zrovna nám. Bylo fantastické, že poprvé v historii hráli všichni hokejisté z NHL i jiných soutěží olympiádu. Věříme, že to zase přijde," uvedl člen Triple Gold Clubu.

Šlégr připomněl, že před Naganem byla česká hokejová reprezentace na Světovém poháru, kde absolutně vyhořela. "Třeba Němci nás porazili 7:1, my se z toho poučili, museli jsme se semknout jako parta. Přijeli jsme do Nagana s tím, že turnaj vyhrajeme. Ivan Hlinka to mužstvo poskládal výborně," zavzpomínal.

Jedním z nejdůležitějších článků kádru tehdy byl Jaromír Jágr. Ten oslavil v minulém týdnu 44. narozeniny a stále válí. Dnes byl shodou okolností vyhlášen první hvězdou uplynulého týdne NHL. Proti San Jose a Winnipegu nastřílel tři branky a se 742 trefami předstihl na třetím místě historické tabulky střelců Bretta Hulla.

Čeští hokejisté v Naganu
zdroj: Getty

"Jágra nejde přirovnávat, je jedinečnou osobností se vším všudy. Strávil jsem s ním léta krásného hokeje. Dokázal vždy najít cestu, jak produkovat body a góly," řekl Šlégr. Podle něj i sám Jágr ví, že v rychlosti už nemá na dvacetileté pušky. "Ale zase to doplňuje chytrostí, mentální připraveností na zápas," dodal Šlégr.

Je rád, že si jeho někdejší spoluhráč před lety odpočinul od NHl v ruské KHL, zkusil si něco jiného, ale našel motivaci a do zámoří se vrátil. "A zkouší pokořit další pomyslné příčky. Jak dlouho se mu to bude dařit, uvidíme," řekl Šlégr, který si dovede představit Jágra v pozici šéfa Českého svazu ledního hokeje. "Dnes o tom Jarda ještě ani nepřemýšlí, ale ukáže čas. Za pár let nám zestárne, bude přemýšlet jinak, bude chtít jiný směr. On sám cítí, že je na čase pustit dál v reprezentaci jinou generaci a až ucítí, že to nebude úplně ono, rozhodne se skončit."

Zda se v České republice vychová další Jágr je otázkou, Šlégr nicméně apeluje: aby se mládež mohla zlepšovat, neměli by ji trenéři nutit hrát na výsledky. "O to bych je chtěl požádat. Vychováváme hokejisty proto, aby vyhrávali a vytvářeli si konkurenci. Jakmile budeme ukazovat, že první či druhá lajna je lepší než čtvrtá, dítěti znechutíme trénink a hokejistů bude ubývat. Je zásadní, aby si kluci do deváté třídy hráli, aby si hokej užívali a měli chuť se zlepšovat," zdůraznil Šlégr.

Základ úspěchu v práci s mladými talenty podle něj je protáčení všech postů. "Kluci by si měli vyzkoušet hrát v obraně i útoku. Dnes v páté třídě nemůžeme vědět, zda ten hráč bude kvalitní útočník či obránce. Měli bychom vytvářet konkurenci, ta je strašně důležitá. Já jsem ve spoustě klubů zaregistroval, že kluci jsou ve třetích čtvrtých lajnách znechuceni a chodí tam jen z donucení rodičů. To je strašná škoda," zamyslel se Šlégr.

V každém případě by podle jeho názoru pomohlo více peněz právě na mládež. "Trochu jsme zaspali v minulosti, ale už se to začíná měnit. Veškeré prostředky, které od Českého olympijského výboru přicházejí, jdou na rozvoj mládeže. Zřídil se speciální fond, který manažeruje Milan Hnilička, kde se prostředky utrácejí za platy trenérů," přiblížil litvínovský asistent.

Sport
zdroj: ČT4

Ke kauze trenéra Vladimíra Růžičky se s ohledem na úmrtí v rodině bývalého trenéra národního týmu Šlégr odmítl vyjádřit. "Nicméně co se týká sponzorství a příspěvků - ty dary existují a chci věřit, že existují čisté. Jednotlivé, hlavně menší kluby, jsou na darech závislé. Pokud se k tomu stát nepostaví jinak, kluby budou muset sponzory a dary vyhledávat. Ale nesmíme podpoprovat to, že za dar, který rodič dá, bude jeho dítě hrát," upozornil.

Odmítá, aby vedení klubů rozhodovalo o tom, koho trenér postaví. "Ve většině klubů to funguje a jestliže se někdo setká s výjimkami, je to smutný příběh, za který nejsem rád. Budu proti tomu dělat vše," doplnil. Každý z mladých hokejistů by každopdáně podle Šlégra měl mít nejvyšší cíle. "To je v dnešní době NHL a je to přirozené a pochopitelné, ale měl by si rozmyslet, kdy tam bude odcházet," řekl v narážce na českou nejvyšší hokejovou soutěž.

Názory, že extraliga není kvalitní, Šlégr nesdílí. "Chodí na ni poměrně dost lidí, mně se líbí. Naše generace měla obrovskou výhodu, že v raném věku měla kvalitní trenéry, kteří tomu věnovali čas. Dnes se rodiče honí, jak sehnat co nejvíce prostředků, čas není, a proto apleluji, abychom z trenérů udělali profesionály, aby se tomu mohli věnovat jako dříve. Jen tak bude další generace úspěšná," podotkl.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články