Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Neumannová: Věřím, že v létě budou celé jižní Čechy žít sportem

Praha – V uvažované kandidatuře Prahy na pořádání letních olympijských her figurovalo Lipno jako dějiště jachtařských soutěží. Zatímco sny o hrách pod pěti kruhy v srdci Evropy vyšuměly do ztracena, oblast okolo jihočeské přehrady ale olympijského mumraje ušetřena nezůstane. Vzniknout by zde měl olympijský park Rio – Lipno, který navazuje na úspěšný projekt z předchozí zimní olympiády v Soči, který byl umístěn na pražské Letné.

Kateřina Neumannová
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Zároveň Jihočeský kraj rozjel další projekt - Jižní Čechy olympijské. Jedná se o dlouhodobou kampaň, která si mimo jiné klade za cíl přilákat turisty do jižních Čech. "Chtěli jsme celoroční projekt, který by netrval pouze tři týdny v létě v době konání olympiády. A také jsme chtěli přitáhnout ke sportu veřejnost, a to v celých jižních Čechách," uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Kraj coby organizátor projektu těží ze spolupráce s českým olympijským výborem, který má pro změnu na starosti olympijské Lipno. "Jsme rádi, že jsme pro projekt získali i jihočeskou rodačku Katku Neumannovou, která už jisté zkušenosti v téhle oblasti má. Ze spolupráce s ČOV se hodně učíme, kdybychom v tom zůstali sami, bylo by to mnohem složitější. Na druhou stranu je to velká výzva," dodal Zimola.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Vyvrcholením celého společného projektu ale rozhodně bude olympijský park na Lipně, který v době konání her v Riu očekává až 200 tisíc návštěvníků. "Organizace je hodně složitá, od konce minulého roku na ní pracuje celý tým lidí. Oslovili jsme prakticky všechny velké sportovní svazy, aby se do projektu zapojily. Takže věřím, že v létě bude celý region žít sportem," uvedla koordinátorka obou projektů Kateřina Neumannová.

Efekt obou projektů by měl být dlouhodobý, na rozdíl třeba právě od olympijského parku na Letné, který byl po konci olympiády kompletně zbourán. "Jedním z témat projektů bylo to, aby z nich v regionu něco zůstalo. Už teď můžeme říct, že minimálně v okolí Lipna budou zrekonstruována sportoviště a vylepšená sportovní infrastruktura, která může do budoucna sloužit výkonnostnímu nebo rekreačnímu sportování," uzavřela Neumannová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články