Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na začátku nevěřili a věštili brzký konec. ČT sport však slaví už desátý rok

Je to přesně deset let, co začal poprvé vysílat kanál ČT sport, tehdy ještě pod názvem ČT4 Sport. Při jeho startu většina redaktorů nevěřila, že by měl mít dlouhého trvání. Stanice zaměřující se jak na nejoblíbenější sporty, tak na ty méně známé, však nejenže vydržela, ale stala se nejsledovanějším veřejnoprávním sportovním programem v Evropě. Své desáté výročí připomene ČT sport speciálním pořadem ve středu od 21:10 hodin.

Otakar Černý v přenosovém voze České televize
zdroj: ČTK autor: Peška Stanislav

Při spouštění nového televizního programu je typické, že před prvním vysíláním se zkouší určitou dobu nanečisto, aby se otestovalo, zda všechno funguje, a vychytaly se případné chyby. V případě ČT sport se ale šlo na obraz bez příprav. Desátého února v devět hodin ráno se tak z nově vzniklého sportovního kanálu poprvé ozvalo: "Dobrý den, vážení diváci…"

"Přípravy byly rychlé, náročné, ale vlastně to byla velká sranda. Desátého jsme zmáčkli "start" a jeli jsme rovnou. Zapnulo se studio a my jsme vysílali," vzpomíná na začátek ČT sport tehdejší šéfredaktor sportovní redakce a ideový otec programu Otakar Černý.

Už tak hektickou chvíli umocňoval fakt, že sportovní kanál začal vysílat se startem zimních olympijských her v Turíně a redaktoři tak měli v daném období ještě více práce než obvykle. I z tohoto důvodu většina z nich nevěřila, že by se ČT sport měl dlouhodoběji v portfoliu České televize udržet.

"Před 10 lety to bylo velké dobrodružství. Moc jsem tehdy nevěřil, že se kanál udrží a prosadí a že ho dokážeme naplnit. Velké zásluhy na tom má právě Otakar Černý, který nás dokázal přesvědčit, že to bude fungovat," uznal Robert Záruba, současný šéfkomentátor.

Největší akce i podpora handicapovaných

Kanál se nakonec udržel a během deseti let prošel spoustou změn. Kromě designu se i dvakrát přejmenoval, v roce 2008 na ČT4 a v roce 2012 na současné ČT sport. Jedna věc ale od počátku zůstala neměnná, a to programová koncepce. Jejími pilíři jsou významné akce domácího sportu, nejdůležitější zahraniční události, jichž se účastní čeští reprezentanti, a regionální, amatérské a menšinové sporty. Stále větší prostor ve vysílání dostávají také pořady a reportáže věnované handicapovaným sportovcům, program ČT sport vysílal přenosy už z 11 paralympijských her.

ČT sport se také podílí na řadě projektů, které přispívají k aktivnímu životnímu stylu diváků, jako je například lyžařský projekt S ČT sport na vrchol nebo Stopa pro život, cyklistické Kolo pro život či Author Cup a mnohé další akce.

"Specializovaný program nám dával možnost využít vysílacích práv, která jsme měli koupená, ale kvůli omezenému prostoru na obrazovce bychom z daných akcí mohli divákům nabídnout jen malé procento přenosů. Díky ČT4 Sport jsme toho mohli odvysílat nepoměrně více a mohli jsme také více podporovat domácí sport, sportovce i ligové soutěže," prozradil Michal Dusík, jeden z pěti lidí, kteří stáli u zrodu (dalšími byli již zmíněný Otakar Černý, Anna Tulisová, tehdejší programová vedoucí sportovního vysílání, ekonomka a produkční).

Nejsledovanější sportovní veřejnoprávní kanál v Evropě

Široký záběr sportovních událostí katapultoval ČT sport do čela sledovanosti veřejnoprávních sportovních kanálů v Evropě. Loni dosáhl podílu na publiku přesahujícího 4 %, což je výrazně více než sportovní programy okolních zemí Polska (0,4 %), Maďarska (2,6 %), Rakouska (0,4 %) nebo třeba Itálie (0,6 %). Celkově sleduje ČT sport téměř třikrát více mužů než žen. Za posledních deset let strávili diváci ČT sport 730 dnů u živých sportovních přenosů.

V historii vysílání ČT sport diváky nejvíce lákaly hokejové přenosy. V únoru 2014 zasedlo k obrazovkám přes 2,1 milionu lidí, aby sledovali olympijský boj o postup do čtvrtfinále mezi Čechy a Slováky. Vítězství Čechů viděl každý druhý divák sledující televizi. Druhý rekord vznikl na pražském mistrovství světa, kdy si zápas mezi Českem a Finskem nenechalo ujít přes 1,9 milionu lidí. Další dvě příčky sledovanosti patří opět olympijským hrám v Soči, a to zápasům Česka proti USA a proti Švýcarsku, pětici nejsledovanějších přenosů uzavírá utkání Česka proti výběru Spojených států na loňském mistrovství světa, které vidělo přes 1,6 milionu diváků.

Jak se vyvíjelo vysílání ČT sport
zdroj: ČT sport

Dosud nejvyšší týdenní sledovanost ČT sport patřila zimním olympijským hrám v Soči v roce 2014 (průměrný share 18,30 %), mistrovství světa v hokeji v roce 2015 (17,87 %) a letním olympijským hrám v Londýně v roce 2012 (17,52 %).

Rok 2016 plný velkých sportovních událostí

Nové rekordy by ale mohly padnout už v tomto roce. ČT sport totiž svým divákům nabídne několik ostře sledovaných sportovních událostí. V květnu to bude hokejové mistrovství světa, v červnu fotbalové mistrovství Evropy a vše vyvrcholí v červenci a srpnu, kdy v Riu de Janeiro odstartuje letní olympiáda.

Zmíněná trojice akcí bude sledována velmi podrobně. ČT by totiž měla mít v místech konání své vlastní studio. "Chceme mít co nejtěsnější kontakt s českými sportovci a chceme také divákům co nejvíce přiblížit nejen jejich sportovní výkony, ale i pohled do zákulisí," přiblížil plány výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

ČT sport není jenom televize, ale i web

Kanál ČT sport ovšem nezahrnuje pouze televizní vysílání, ale také web. Sport se na stránky ČT dostal 2. května roku 2005, společně s ČT24, prvně jako rubrika. V srpnu roku 2011 se ČT sport od ČT24 oddělil (stále zůstává na ČT24 rubrika, která odkazuje na samostatný web) a vznikla samostatná stránka ctsport.cz.

Web podobně jako televizní vysílání nabízí zpravodajství a videa a od svého počátku pokrývá jak majoritní, tak i minoritní sporty. Jen za rok 2015 se na stránkách odvysílalo 92 exkluzivních přímých přenosů z menšinových sportů jako stolní tenis, plavání či jezdectví, které by se jinak k divákovi nedostaly.

Ve spolupráci s ČT sport byl i výrazně navýšen celkový počet přenosů, které jsou k dispozici živě exkluzivně na ctsport.cz v době, kdy je na TV kanálu vysílán jiný pořad. Mimo to portál odbavuje v plném rozsahu akce, které jsou v TV zkrácené (např. z důvodu kolize s jiným přenosem).

Olympijská webová stránka České televize na tabletu
zdroj: ČT24 autor: Vojtěch Rejl

Webová redakce ČT sport také již tradičně připravuje speciální webové stránky na největší akce. Například během ZOH v Soči web ČT měl 36 milionů přehraných videí za měsíc a většina byla sportovní (celý archiv iVysílání - nejen sport! - zabírá 375TB, což představuje více méně 80 tisíc DVD; předpokládá se, že na konci roku 2016 to bude cca 500TB) a nabídl čtyři extra kanály.

A ani letos tomu nebude u tří zmíněných událostí jinak. Například z LOH v v Riu nabídne divákům celkem osm extra kanálů (pomocí HbbTV budou diváci moci tyto kanály sledovat i prostřednictvím TV, mají-li svou chytrou TV připojenou k internetu; přehrávač videa v HbbTV je nyní srovnatelný s webovým; diváci mají možnost přehrávání živých streamů včetně posunu v čase - tzv. timeshift = když divák nestihne začátek svého pořadu, může si ho přetočit ve své televizi).

Diváci ČT sport a návštěvníci webu ČT sport se tak mají v blížících se měsících a letech na co těšit. Zejména v létě je čeká velké dilema. Zda se vydat k vodě, či sledovat nespočet přímých přenosů, záznamů a reportáží, které Česká televize nabídne.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články