Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Stromský: Žil jsem tím, že Pardubickou jednou vyhraju. Teď už nemám motivaci

Praha - Žokej Marek Stromský, který loni konečně vyhrál Velkou Pardubickou, o triumf kvůli potvrzenému pozitivnímu dopingovému testu u koně Nikase přijde. Právě v jeho sedle žokej legendární steeplechase vyhrál. Smůlu v cíli měl na Velké Pardubické už potřetí, a co víc, dva koně mu tu dříve zahynuli. Stromský už proto nemůže dál, a i když jsou koně jeho život, s jezdectvím chce skončit.

Na startovní čáru Velké Pardubické se Marek Stromský postavil celkem třináctkrát. Dvakrát mu zemřel kůň, před pěti lety ho v cílové rovince o pár centimetrů porazil Tiumen s Josefem Váňou. Dvakrát sice dojel první, ale v obou případech byl později diskvalifikován. "Pocity z toho mám úplně šílené, chvíli jsem začal brečet, chvíli jsem se začal smát, nevěděl jsem, co mám dělat," říká Stromský.

Zatímco v roce 2008 špatně objel točný bod, teď za diskvalifikaci může pozitivní dopingový test koně. "Ptáte se, co jste komu udělal, proč mi to takhle někdo dělá, že už to je podruhé, ale odpovědi žádné nepřišly. Tak já nevím, jsem prostě smolař," konstatuje smířeně Stromský.

Je nám líto, video expirovalo.
Zakletá Velká pardubická Marka Stromského

Internetovou petici na žokejovu podporu podepsalo už přes 5 tisíc lidí, na očekávaném rozhodnutí Pořádkové komise Jockey Clubu to ale nic nezmění. "Nikas diskvalifikovaný být musí, přestože se říká, že to nejsou ty dopingové látky, které by pomáhaly tomu koni v nějakém výkonu. Ale taková jsou mezinárodní pravidla a tomu se musíme podřídit. A že se s tím sveze i smolař Stromský, tak to už je osud žokeje," soudí dostihový komentátor ČT Marek Svačina.

Stromský je zlomený a rezignovaný, po 26 letech v sedle chce s dostihy skončit. "Když jsme vyhráli, tak člověk dostal zase nějakou motivaci. Chtěl jsem jezdit ještě dalších pět let, všechno mě začalo bavit, chtěl jsem vyhrávat. Teď tou diskvalifikací to šlo zase do útlumu. Ani nad tím neuvažuju, řekl jsem konec a je konec," říká Stromský.

Jeho kariéra připomíná houpačku, nejvíc ho ale vždy zasáhla smrt koně. Ta ho postihla dokonce dvakrát, Cieszymir pod ním zahynul na Taxisu v roce 2007 a klisna Shirley si o dva roky později zlomila nohu na Velkém vodním příkopu. "Je to člen rodiny a vy s ním žijete. Je to těžká ztráta, když přijdete o koně," myslí si Stromský.

V očích Stromského je Velká Pardubická něco jako olympiáda. Když vyhrál loni na podzim, doma v severomoravských Štěpánkovicích ho náležitě vítali. "Jak se zachovala vesnice, jak mě přivítali, to je prostě zážitek, na který nikdy nezapomenu. Pro mě to bylo, jak když hokejisti přijeli z Nagana," vzpomíná Stromský.

"Žil jsem s tím, že jednou budu vyrytý na té desce jako vítěz Velké Pardubické. Teď se mi to konečně po těch letech povedlo. Byl jsem hrdý na to, když jsem šel s bratrem na hřbitov mému tátovi přinést pohár za vítězství a říkal jsem, 'tak táto, dokázali jsme to, už jsem si splnil svůj životní sen a i tvůj'. Nicméně jsem ještě neměl tu odvahu jít na hřbitov a říct mu, že nám to berou," uzavírá Stromský.

Zdroj
168 hodin

Hlavní zprávy

Nejčtenější články