Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Filip: Proti Belgii jsme byli favoritem, to pro nás bylo nové

Praha - Čeští házenkáři mají za sebou dvojzápas první fáze kvalifikace o mistrovství světa s Belgií. Národní tým, který v červnu nepostoupil na Euro, se v této kvalifikační fázi představil po dlouhých devíti letech. Do tabulky skupiny si připsal plný počet bodů, ale o obě výhry musel s houževnatým protivníkem nečekaně tvrdě bojovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Filip: Získali jsme povinné body, Belgičané ale hráli výborně

Reprezentace sice obě utkání zvládla a zvítězila, ale bylo to vždy po velmi vyrovnaném průběhu. "Jsme spokojení s tím, že jsme získali čtyři body, což byl náš cíl. Co se týká hry, tak tam rozhodně nebylo všechno v pořádku, ale možná o to cennější pro nás tyhle dvě výhry jsou. V odvetě v Belgii byla naše obrana o něco lepší, ale tam nás zase domácí trestali z rychlých protiútoků," hodnotí dvojzápas reprezentační trenér Jan Filip.

Národní tým se podle něj hůře vyrovnával s tím, že do kvalifikace vstupoval jako velký favorit. "Snad vyjma utkání se Švýcarskem jsme šli poprvé do zápasů jako jasný favorit, což pro nás byla většinově nová situace. Věděli jsme, že potřebujeme uhrát čtyři body a že naší povinností, to si řekněme otevřeně, je z této skupiny postoupit do play-off. Takže to asi jistou roli v našem výkonu hrálo," přiznává Filip.

Soupeř ale podle něj ukázal ve dvojutkání mnohem větší házenkářskou kvalitu, než se od poměrně neznámého protivníka čekalo. "Musíme zároveň vyzdvihnout výkon Belgičanů v obou zápasech. Dokázali se držet systému, byli skvěle atleticky vybavení a dělali nám zejména v útoku velké problémy. Navíc bylo jedno, zda byl vyrovnaný stav, nebo prohrávali o šest bodů, hráli pořád stejně," chválí Belgii Filip.

Důležitým faktorem byl podle Filipa návrat kapitána Filipa Jíchy, který ačkoliv nebyl úplně fit, odehrál oba zápasy a vstřelil celkem 19 branek. "Filip je absolutně výjimečný hráč, který má na tým obrovský vliv. Ačkoliv nebyl zdravotně stoprocentní, tak nám v obou zápasech velmi pomohl. V odvetě ve fázi hry, když jsme počítali s tím, že ho nebudeme nasazovat, proměnil všechny sedmičky a v závěru zase vstřelil rozhodující góly ve chvíli, kdy Belgičané vysunuli obranu," říká Filip.

Do týmu se v kvalifikaci zapojilo hned několik extraligových nováčků a poměr hráčů z domácí soutěže a ze zahraničí byl tak vyrovnanější než v minulých letech. "Teď jsme zabudovávali dva nové hráče. Vojtěch Petrovský už sice do reprezentace kdysi nakoukl, ale teď dostal poprvé pořádnou šanci, Petr Šlachta byl pak úplný nováček. Oba splnili to, co jsme od nich očekávali, a jsme rádi, že s oběma můžeme počítat i do budoucna," uzavírá Filip.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články