Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Brabec: Za Gruzií a Rumunskem zaostáváme tak o 15 let, to je realita

Praha – Právě skončené mistrovství světa, nejsledovanější sportovní akce roku, přineslo zvýšenou pozornost ragby i v Česku, kde tento sport většinu času živoří na okraji zájmu. Po odchodu silné generace 90. let se reprezentace postupně propadla až do čtvrté výkonnostní skupiny v Evropě a stagnující domácí soutěž zatím negeneruje dostatek nových talentů. I sportovní ředitel České rugbyové unie Antonín Brabec si uvědomuje, že cesta zpět bude velmi dlouhá. "Za Rumunskem a Gruzií zaostáváme nejméně o 15 let, za světovou špičkou tak o čtyřicet. Taková je realita," přiznal na chatu ČT sport.

Antonín Brabec
zdroj: ČT24

Jednou z možných cest rozvoje domácího ragby je větší důraz na sedmičkovou variantu, která je na vzestupu a příští rok v Riu vrátí tento klasický sport do olympijského programu. "Máme momentálně dokonce reprezentaci do 16 a do 18 let nebo ženskou reprezentaci do 18 let. Musíme se ale soustředit i na patnáctkové ragby, protože na základě výsledků tady dostáváme třeba prostředky od státu," vysvětluje Brabec.

Návrat ragby do olympijské rodiny ale pomohl trochu i domácímu prostředí. "Získali jsme díky tomu menší navýšení finančních prostředků a také více pozornosti ze strany ČOV. Třeba v olympijském parku budeme během olympiády prezentovat ragby a pořádat turnaj mladých nadějí," říká Brabec. Že by si ale v blízké budoucnosti mohl na olympiádě zahrát i český tým, ale nevidí jako reálné. "V současných podmínkách to je velmi těžké, bylo by k tomu potřeba velkých investic," přiznává.

Antonín Brabec
zdroj: ČT24

Nedostatek financí se odráží nejen na úrovni reprezentace, ale i jednotlivých klubů. Ty si nemohou dovolit větší mezinárodní konfrontaci ani zaměstnat zahraniční trenéry, kteří by mohli zvednout úroveň ragby u nás. "Pro hráče je určitě přínosem, když jim předávají zkušenosti zahraniční trenéři. Kluby nemají peníze na to, aby pokryly nálady na špičkové odborníky, ale i průměrný zahraniční trenér by byl určitě vekou pomocí. Zároveň ale musí mít i civilní zaměstnání," objasňuje Brabec.

Stejně tak nemůže v českém ragby fungovat model jednoho silného klubu, který by u sebe soustředil jádro národního týmu, jak tomu je v Česku třeba v basketbalu. "Musel by tu být jeden klub, který by byl schopen hráče z ostatních týmů vykoupit a pak také platit. V současné době to ale není reálné, žádný klub není tak finančně silný. Lepší by bylo vytvořit regionální týmy, jako mezistupeň mezi kluby a reprezentací. Podobně to funguje nejen na jižní polokouli, ale i ve Walesu, Skotsku, Irsku a Itálii," je přesvědčen Brabec.

V devadesátých letech soupeřil český výběr v jedné výkonnostní skupině s účastníky letošního MS Gruzií i Rumunskem, od té doby ale národní tým pomalu výkonnostně klesá a po domácí porážce se Švýcarskem je v ohrožení i návrat do evropské divize 1B. "V devadesátých letech jsme měli velmi silnou generaci, stejně jako v řadě jiných sportů. Poté nastal výkonnostní pokles, který byl zapříčiněn i tím, že výchova mladých hráčů nebyla až na takové úrovni jako v ostatních zemích," tvrdí Brabec.

Mládežnické kategorie jsou v posledních letech příslibem, byť ani zde není situace úplně růžová. "Mládežnické ragby u nás určitě půjde nahoru, protože je velký nárůst členské základny v kategoriích do čtrnácti let. Naším velkým úkolem je ale udržet u ragby hráče v klíčovém věku mezi patnáctým až osmnáctým rokem, což se nám v minulosti příliš nedařilo," uvědomuje si Brabec.

Na to, aby se reprezentační výběr někdy v budoucnu vrátil do divize 1A, ze které je možné se kvalifikovat na mistrovství světa, je podle Brabce potřeba času, a samozřejmě peněz. "Museli bychom výrazně zvednout úroveň české ligy, což v současných podmínkách jde jen velmi pomalu. Oproti nejlepším světovým týmům jsme tak o 40 let pozadu, za Gruzií a Rumunskem tak o 15 let. Základem je ale stabilita prostředí a to se bez pravidelného přísunu finančních prostředků vybudovat nedá," uzavírá Brabec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články