Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Anglické fiasko, překvapení z Japonska a rozjetí All Blacks. Co nabídly skupiny?

Ragbyové mistrovství světa teprve nejdramatičtější zápasy čekají, ale už základní skupiny nabídly fanouškům parádní podívanou. Kromě dominantních představení favoritů jako Nový Zéland či Austrálie byla k vidění i některá obrovská překvapení. Zejména o anglickém vystoupení se bude mluvit ještě dlouho, ale také hráči Japonska dali o sobě pořádně vědět.

Kapitán anglické ragbyové reprezentace Chris Robshaw
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Skupina A

Ač má turnaj za sebou zatím pouze základní skupiny, již nyní má jedno historické prvenství. Premiérově ze základní skupiny nepostoupil domácí výběr. Angličané, kteří si brousili zuby na celkové vítězství a zopakování úspěchu z roku 2003, vůbec nezvládli boj o postup do play-off a na turnaji předčasně skončili.

Do šampionátu vstoupili sice výhrou nad Fidži, jenže poté ve skupině smrti, jak se také "áčku" přezdívalo, přišly dva zápasy, které jim zlomily vaz. Hlavně střetnutí s Walesem bude domácím ležet v žaludku ještě dlouho. Albion totiž vedl téměř celý zápas a vše nasvědčovalo tomu, že si dojde pro výhru. V závěru ostrovního duelu ale selhal. Velšané zápas otočili, a když domácí výběr mohl v posledních minutách vyrovnat z trestného kopu, rozhodl se hrát na pětku, jenže útok mu nevyšel.

Angličané se mohli ještě zachránit v utkání s Austrálií, ale Wallabies si s nimi pohráli a ukončili jejich naděje. Domácí se tak stihli pouze rozloučit jasnou výhrou nad amatéry z Uruguaye.

Závěr skupiny A ale nabídl velkou podívanou v podobě bitvy o první místo mezi Australany a Walesem. Bojovné střetnutí, které nenabídlo jedinou pětku, ovládli nakonec favorizovaní Wallabies.

Skupina B

Dvojice postupujících, kterými se podle očekávání stala Jihoafrická republika a Skotsko, by mohla naznačovat, že vývoj ve skupině B nenabídl žádné velké drama. Opak je však pravdou. V "béčku" totiž došlo k největšímu šoku v historii světových šampionátů, jehož hlavními aktéry se stali Japonci. 

Asijský šampion hned na úvod turnaje narazil již na zmíněné vítěze skupiny JAR a všichni očekávali, že favorit, na jehož triumf sázkové kanceláře ani nevypisovaly kurzy, dokráčí k jasnému vítězství.

Japonci, v jejichž sestavě hraje několik naturalizovaných Novozélanďanů apod., však se Springboks zejména díky skvělému výkonu Ayumua Goromarua drželi krok a v nastaveném čase to přišlo. Po dlouhém tlaku se rozběhl Karne Hesketh a položil pětku znamenající triumf outsidera.

"Statečné květy" ale nakonec na play-off nedosáhly. Hlavní příčinou se stala porážka se Skotskem a také nízký počet položených pětek proti USA a Samoe, kvůli čemuž nezískal asijský tým bonusový bod navíc. Přesto Japonsko zanechalo na turnaji velmi pozitivní stopu a na domácím šampionátu, který pořádá za čtyři roky, by mohlo dojít i dále.

Skupina B nabídla ještě jeden zápis do historie. O ten se postaral Jihoafričan Bryan Habana, jenž položil tři pětky a s celkovým počtem 15 pětek na MS vyrovnal rekord Novozélanďana Jonaha Lomua.

Skupina C

Ještě nikdy se v historii šampionátů nestalo, aby se některému z týmů podařilo obhájit titul. Ragbisté Nového Zélandu ale už ve skupině naznačili, že by jejich síla a forma k tomuto úspěchu mohly stačit. Favorizovaní All Blacks ve skupině zvládli všechny čtyři zápasy a jen v úvodním střetnutí s Argentinou, která rovněž slaví postup, nedokázali získat bonusový bod za položené pětky.

Novozélanďané kromě výborných výkonů na šampionátu neopomněli předvést ani svůj tradiční tanec zvaný haka, díky kterému jim fandí miliony fanoušků po celém světě. Velká podívaná se příznivcům nabídla zejména v posledním střetnutí proti Tonze, kdy oba celky zatančily, což v ochozech vyvolalo velké pozdvižení.

Skupina C přesto jedno velké překvapení nabídla. Hned na start se o něj postarala Gruzie, která si nečekaně poradila s Tongou. Evropský celek si nakonec připsal i druhou výhru, když v dramatické bitvě udolal Nambii, a obsadil třetí místo. To znamená, že si nejenže zajistil postup na příští šampionát, ale úspěch Gruzínců možná zamíchá i kvalifikačními místy pro jednotlivé kontinenty.

Skupina D

V souboj dvou týmů o to, kdo se ve čtvrtfinále vyhne Novému Zélandu, se změnila skupina D. Té dominovali Irové a Francouzi a jejich závěrečný boj o první místo nabídl dramatickou podívanou. Lépe z ní nakonec díky skvělému druhému poločasu vyšli Shamrocks a připsali si první výhru nad Francií v historii na světových šampionátech.

Za důležitou výhru ale Irsko draze zaplatilo. Postupně se zranili největší hvězda Johnny Sexton, Peter O´Mahony a také kapitán Paul O´Connell. Zatímco zdravotní stav prvních dvou jmenovaných zatím není znám, situace pětatřicetileté legendy už ano a zprávy nejsou dobré. V utkání si natrhl podkolenní šlachu, což znamená nejenom konec na šampionátu, ale také konec v národním týmu.

Kromě suverénních výkonů Irska s Francií nabídlo "déčko" také zápis do historie v podobě největšího obratu v dějinách mistrovství světa. Stalo se tak v zápase Kanady s Rumunskem. Tým ze Severní Ameriky ještě na začátku druhé půle vedl jasně 15:0, ale Evropané od třiapadesáté minuty odstartovali velkou stíhací jízdu, kterou zakončil dvě minuty před koncem hrací doby přesným trestným kopem Florin Vlaicu, a Rumuni nakonec zvítězili 17:15.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články