Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Časovka mužů: Bude mít navrch Martin, nebo jeho mladší konkurenti?

Richmond (USA) - Úvodní program silničního šampionátu mají závodníci za sebou. Po týmové časovce mohl slavit vítězství Rohan Dennis z BMC, v individuální jízdě proti chronometru se ale spíše očekává triumf Toniho Martina (Etixx-QuickStep). Otázkou časovky bude i to, v jaké formě se v Richmondu nachází Tom Dumoulin (Giant-Alpecin). Právě tito jezdci by si měli mezi sebou rozdělit pódiové pozice - v jakém pořadí, to zodpoví až odpolední závod. Přímý přenos individuální časovky sledujte od 18:50 exkluzivně na webu ČT sport.

MS v cyklistice v Richmondu
zdroj: ČTK/AP autor: Bob Brown

Tony Martin (30, Německo, Etixx-QuickStep)

*****

V letech 20112013 nebylo na světě lepšího závodníka v jízdě proti chronometru, nehledě na to, jak moc se Fabian Cancellara a Bradley Wiggins snažili. Zlom přišel až letos, kdy byl Wiggins v Ponferradě o 26 sekund rychlejší a zastavil počet Martinových prvenství na čísle tři. Prozatím. Zatímco britská legenda silnice víceméně už opustila, jeho německý soupeř se k něčemu takovému ještě pár let nechystá. Vzhledem k zástupu mladších konkurentů však Richmond může být posledním mistrovstvím, do něhož vstupuje jako favorit.

V sezoně měl Martin dva cíle. Zaprvé obléci si na Tour de France žlutý dres, což se mu, byť jen na několik dnů, povedlo. Druhým je triumf na světovém šampionátu, na což se německá hvězda systematicky připravovala hned od té doby, kdy si vyléčila zlomenou klíční kost z Tour. Martin absolvoval speciální tréninkový kemp a v Richmondu je znovu v excelentní formě. V týmové časovce mu to spolu s kolegy z Etixxu nevyšlo - nyní je čas odvety.

Sport
zdroj: ČT4

Rohan Dennis (25, Austrálie, BMC)

****

Benzinový motor oproti Martinovu dieselu. Rohan Dennis je závodník, kterému možná více svědčí kratší distance - nejlépe to ukázal v úvodní etapě letošní Tour de France. Jak ovšem ukázala richmondská časovka družstev, kde Dennis dotáhl po 39 km k prvenství sestavu BMC, nevadí mu ani delší tratě. Martinova éra v čele světových časovkářů pomalu končí a právě Dennis může být jeho nástupcem. Dokáže to už letos v Richmondu?

Dennis je letos ve vynikající formě, když kromě zmíněné etapy na Tour zvítězil v etapových závodech Tour Down Under či nedávno USA Pro Challenge, k tomu držel i rekord v hodinovce. I v Richmondu je očividně ve skvělé pohodě a téměř zcela jistě si zlepší své loňské páté místo z časovky. Bude to ale na zkušeného Němce stačit, tím spíše, že zvlněný profil 53,5 km dlouhé trati bude hrát spíše v Dennisův neprospěch? Podle papírových předpokladů to spíše vypadá, že se inaugurace nového krále časovky uskuteční až příští rok.

Tom Dumoulin
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Tom Dumoulin (24, Nizozemsko, Giant-Alpecin)

***

Loni ve španělské Ponferradě zaostal Tom Dumoulin jen za dvojicí Wiggins, Martin. Nutno poznamenat, že si od té doby prošel pozoruhodným přerodem - z excelentního specialisty se díky svým schopnostem v kopcích stal perspektivním závodníkem na celkové pořadí. Ukázala to letošní Vuelta, kdy sváděl až do předposlední etapy těsný souboj s Fabiem Aruem. Až výkonnostní krach v posledním horském dni připravil Dumoulina o celkový triumf na Grand Tour, což by bylo něco, co téměř jistě nikdo před závodem ani nepředpokládal.

Otázkou nyní zůstává, v jaké kondici se nizozemský cyklista po třech týdnech ve Španělsku nachází. Sám říká, že cílem pro něho stejně jako v jakékoliv jiné časovce zůstává pódiové umístění. V tomto mu do karet hraje profil trati, která na svých 53,5 kilometru často stoupá a poté zase klesá. Dumoulin je typem závodníka, kterému podobné profily sedí více než ostatním. 

Taylor Phinney (v popředí) v Richmondu
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

Taylor Phinney (25, USA, BMC)

**

Už jen to, že Taylor Phinney po svém loňském pádu na americkém mistrovství vůbec závodí, je samo o sobě pozoruhodné. Phinney na konci května roku 2014 vyhrál na šampionátu USA individuální časovku - den nato ale nezvládl zatáčku v silničním závodu a těžce si zlomil nohu. Rekonvalescence zabrala více něž rok, během něhož se Phinney věnoval i jiným věcem než sportu, například výtvarnému umění. Američan, který je pro tuto zemi největším symbolem obrody po Armstrongových letech, už světové mistrovství vyhrál v juniorech i kategorii do 23 let. Nyní chce přidat triumf i v nejvyšší kategorii.

Od závodníka BMC se vlastně zprvu v letošní sezoně moc nečekalo - on se ale v srpnu objevil na dvou etapových podnicích v USA, vyhrál tam jednu etapu, a nyní v Richmondu spolu s kolegy z týmu vyhrál časovku družstev. Podobně bezproblémový restart přerušené kariéry asi nečekal ani sám Phinney. Na top závodníky to zřejmě zatím stačit nebude, ovšem pódium určitě není mimo jeho záběr.

* Alex Dowsett, Vasil Kirijenka, Adriano Malori

Zdroj
ČT sport, c-cycling.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články