Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Bundesliga 2015-16: Má někdo šanci ohrozit Bayern - a proč se nůžky stále rozevírají?

Berlín/Praha - Poprvé v historii by se mohlo stát, že Bundesligu ovládne jeden tým čtyřikrát v řadě. Na Bayern se už téměř nevypisují kurzy, taková je jeho nadvláda. Nejde ale ani tak o to, že na Säbener Straße se prostě urodil jeden skvělý tým po jedním skvělým trenérem. Bayern těží ze slabin přístupu k německému i evropskému fotbalovému vedení a funguje ve své vlastní lize. Má někdo šanci jej reálně ohrozit?

Oslavy titulu Bayernu
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

Není pochyb o tom, že Bundesliga stále patří mezi nejatraktivnější soutěže v Evropě. Je ofenzivní a nevyzpytatelná – z elitních soutěží v ní padá nejvíce branek na zápas (2,75) a stejně jako se Dortmund strachoval o záchranu, mohou i takoví outsideři s miniaturním rozpočtem jako Augsburg skončit na pátém místě. Díky reformám trenérských metod a fotbalových akademií je pak v Německu množství talentovaných domácích hráčů a trenérů, a na jejich předvedenou hru chodí nejvíce diváků v Evropě.

Udržitelný přístup je pro německé prostředí klíčový i mimo hřiště. Německé celky jsou fotbalovým svazem (DFB) tlačeny k tomu, aby budovaly své týmy koncepčně. DFB má dohled nad dluhy všech celků, a ty musejí být až na výjimky většinově vlastněny fanoušky. Příznivci zároveň mají v Německu k dispozici mnohem levnější vstupenky než v Anglii, Itálii či Španělsku.

Celé pojetí však má i svou odvrácenou stranu, funguje totiž tak trochu ve vakuu. V bundeslize sice dochází k nečekaným výsledkům, to ale v nadsázce platí pro sedmnáct týmů z osmnácti – tedy až na Bayern Mnichov. Díky svým historickým úspěchům a velkému fanouškovskému zázemí Bayern přitahuje více sponzorů a více finančních prostředků. Tomu napomáhají také pravidla o finanční fair play UEFA, která v podstatě upevňují status quo vládnoucích evropských velkoklubů. Důsledkem pak je, že v semifinále Ligy mistrů se v posledních letech střídají prakticky tytéž týmy.

V německém prostředí má dnes Bayern proto zcela dominantní postavení – o titulu bylo v posledních dvou letech rozhodnuto prakticky již v zimě a nezdá se, že by tomu letos bylo jinak. Bavorský velkoklub by si tak mohl zajistit čtvrtý titul v řadě, což se doposud v historii bundesligy nikomu nepodařilo.

Regulace ze strany německého fotbalového svazu jsou pro mnohé kluby svazující. Úspěchy klubů se skromnými rozpočty jsou sice chvályhodné, mužstva si však nemohou dovolit větší investice. Příznačné přitom je, že Leverkusen a Wolfsburg zažívají v posledních letech díky finančnímu zázemí korporací Bayer a Volkswagen větší úspěchy než tradiční kluby. Oba celky historicky vznikaly jako jakési závodní filiálky, a pravidla o fanouškovském vlastnictví se na ně proto nevztahují.

Nejde ale jen o Leverkusen nebo Wolfsburg. Po nedávné fúzi tradičních městských rivalů a příchodu investorů z Audi se mezi elitu dostal i Ingolstadt, postup pak znovu jen o kus unikl podobně založenému RB Lipsko, mohutně dotovanému Red Bullem. Lipsko by přitom letos mohlo být prvním východoněmeckým týmem, který se dostane mezi elitu po sedmi letech. Tradiční východoněmecké kluby jako Drážďany, Magdeburg, Rostock, Erfurt nebo Chotěbuz se přitom letos unikátně sešly v jedné soutěži, která tak bude nabitá derby. Jde ale jen o třetí bundesligu, což jen dokazuje stále rozsáhlé strukturální rozdíly mezi oběma bývalými rozdělenými oblastmi.

Češi v Bundeslize:

Augsburg
Bayer Leverkusen
Bayern Mnichov
Borussia Dortmund
Borussia Mönchengladbach
Darmstadt
Frankfurt (Kadlec)
Hamburk (Drobný, Jiráček)
Hannover
Hertha Berlín (Darida)
Hoffenheim (Kadeřábek)
Ingolstadt (Pekhart)
Kolín nad Rýnem
Mohuč
Schalke 04
Stuttgart (Hloušek, Kliment)
Werder Brémy (Gebre Selassie)
Wolfsburg

Ani Leverkusen či Wolfsburg se přitom nemohou vyrovnat síle Bayernu či zahraničních klubů, kam prodávají své nejlepší hráče. Zvláště druhý trend, kdy mnohé opory odcházely z Německa do Premier League, byl letos v létě markantní. I průměrné anglické kluby si mohou díky nesrovnatelně vyšším příjmům z televizních práv, marketingových aktivit i vstupného dovolit špičkové, či alespoň velmi kvalitní hráče.

Právě vicemistr Wolfsburg nejspíš přijde o nejlepšího hráče bundesligy podle německých novinářů, Kevina de Bruyneho, jenž by měl zamířit do Manchesteru City. Z Augsburgu do Chelsea odchází krajní obránce Baba Rahman, Roberto Firmino zase vymění Hoffenheim za Liverpool. Výčet odchodů do Anglie je rozsáhlý, elitní německá soutěž se v příští sezoně obejde ještě bez Wimmera (Tottenham), Okazakiho a Fuchse (Leicester), Josela (Stoke) či Prödla (Watford).

Nejvýraznějším odchodem z bundesligy je ale bezpochyby přestup Bastiana Schweinsteigera z Bayernu do Manchesteru United. Mnichovský klub se obchodu příliš nezdráhal, trápila jej častá zranění stárnoucí bavorské legendy. Kdyby si ale United navzdory pochybnostem nemohli dovolit nabídnout Schweinsteigerovi tak příznivé platové podmínky, k žádnému přestupu by možná nemuselo dojít.

Až na Bayern tak německé kluby musejí vyvíjet více úsilí na to, aby udržely své opory, než aby přiváděly nové posily a mohly se zlepšovat. Takový přístup ale umrtvuje konkurenceschopnost bundesligy na domácí úrovni, ale i v Evropě. Například Dortmund zatím může považovat letní přestupový termín za uspokojivý hlavně proto, že zatím neodešli Hummels, Reus či další. Nové posily jsou vítané – na Westfalenstadion zamířili Ruben Castro z Leverkusenu či talentovaný brankář Bürki z Freiburgu. Pravděpodobně ale nejsou dostatečně výrazné na to, aby Borussii posunuly k úrovni Bayernu.

Souboj o titul

Slavící (zleva) Rafinha, Vidal a Douglas Costa
zdroj: imago sportfotodienst

Bayern Mnichov

Převaha Bayernu v Bundeslize je nevídaná. V pěti elitních evropských soutěžích (Anglie, Francie, Itálie, Německo, Španělsko) není jiný klub, který by byl před sezonou bookmakery tak jednomyslně tipován na mistra ligy. U různých společností je na Bayern vypsán zhruba kurz 1,10, zatímco na druhý Wolfsburg a Dortmund až kurz 21.

Zastavit Mnichov v letošní sezoně bude velmi těžké a nejen proto, že u ostatních týmů se zdá, že v lepším případě stagnují. Bayern má jednoznačně nejsilnější kádr v lize. Spolehnout se může na Neuera, jednoho z nejlepších brankářů na světě. Pokud se kapitán Lahm vrátí na pozici pravého beka, jak se před sezonou předpokládá, má k dispozici také jednu z nejsilnějších defenziv na kontinentu.

Důležité bude vyvarovat se zraněním, která Bayern hodně trápila loni, a to zvláště na krajích hřiště i ve středu zálohy. Tam má sice Guardiola k dispozici špičkové hráče (Vidal, Thiago, Martínez, Xabi Alonso), první tři jmenovaní ale za sebou mají nedávná dlouhodobá zranění a španělský veterán je zase o rok starší. Při případném zranění Lewandowského by pak Guardiola musel notně experimentovat na hrotu, kde nemá přirozenou kvalitativně srovnatelnou náhradu.

To jsou ale všechno problémy, které by Bayern mohly trápit spíše v Lize mistrů. Bavorský klub zřejmě na jaře vyvine většinu úsilí na to, aby po třech letech nejprestižnější evropskou soutěž ovládnul. Není však vyloučeno, že si v bundeslize znovu už v zimě vypracuje mohutný náskok. Hráče by mohly rozptylovat neustálé zprávy o tom, že by mohlo jít o poslední sezonu Pepa Guardioly na Säbener Straße. Podobně na tom ale mužstvo bylo v lednu 2013, kdy svůj odchod oznámil Jupp Heynckes – a Bayern poté vyhrál treble.

Šance na titul podle webu ČT sport: 85 %

Trenér Borussie Dortmund Thomas Tuchel
zdroj: imago sportfotodienst

Borussia Dortmund

Po sedmi letech, kdy se Borussia díky Jürgenu Kloppovi vrátila nejen mezi německou, ale i evropskou elitu, přichází nový trenér Thomas Tuchel. A těžko říct, co je letos jeho primární úlohou a ambicí. Kloppovu výběru v posledních dvou letech poněkud docházely nápady, ale možná i fyzické síly. Kvůli tomu nejdříve nemohl reálně ohrozit Bayern, později se potácel na sestupových příčkách.

Pro Tuchela je tak letošní sezona zřejmě o transformaci mužstva. Bývalý trenér Mohuče musí mužstvu dodat nové taktické impulsy, aby Dortmund byl trpělivější při držení míče, a tudíž i překonávání zatažených obran. Pro nového kouče je ale zároveň důležité, aby mužstvo neztratilo svou pracovitost, výbušnost a spontaneitu. Proto od začátku ke změnám přistupuje postupně, a letos zřejmě bude o testování – kteří hráči by mohli být za fyzickým zenitem či kteří budou méně schopni přizpůsobit se pozměněnému stylu hry.

Dortmund se v letošní sezoně nemusí vypořádávat s Ligou mistrů, a tak v Evropské lize může šetřit síly a soustředit se na bundesligu. Pro klub s velkými ambicemi, respektive s hráči velkých ambicí, by bylo trochu demotivující, aby letošní sezona byla pouze o konsolidaci. Ještě před rokem měl Dortmund od svého kádru velká očekávání, a jeho kvalita za rok nemohla spadnout takovou měrou. Pokud bude mít Borussia dobrý start do soutěže, mohla by konečně alespoň trochu potrápit Bayern a upevnit své místo na špičce německého fotbalu. Zajištěné místo v Lize mistrů a zisk alespoň jednoho poháru je však letos zřejmě reálnou ambicí.

Šance na titul podle webu ČT sport: 10 % 

Kevin de Bruyne (vlevo) a Josuha Guilavogui
zdroj: ČTK/AP autor: ČTK/imago sportfotodienst

Wolfsburg a spol.

Wolfsburg má za sebou vynikající ročník, v němž sice v lize vždy zaostával za Bayernem o úctyhodnou vzdálenost, ale nakonec skončil na druhém místě a poprvé v historii vyhrál německý pohár. Velkou měrou se o úspěch der Wölfe zasloužil Belgičan Kevin de Bruyne, jenž okamžitě po svém příchodu z Chelsea zářil, zaznamenal 16 gólů, 27 asistencí a byl vyhlášen nejlepším hráčem ligy. Kreativita a schopnost posílat fantastické centry do vápna, z čehož těžili jinak poměrně průměrní útočníci Bas Dost či Nicklas Bendtner, však Wolfsburgu v příští sezoně nejspíš bude chybět. Belgický záložník nejspíš zamíří zpět do Anglie, tentokrát však do Manchesteru City.

Bez de Bruyneho by se Wolfsburg neměl sesypat, stále mu zůstává velmi slušný tým a funkční a zavedený herní systém, díky němuž mimochodem die Wölfe v minulé sezoně sestřelili Bayern 4:1. Za de Bruyneho navíc z Mönchengladbachu přišla kvalitní náhrada v podobě Maxe Kruseho. Zdali se mu plnohodnotně podaří nahradit mimořádně talentovaného, kreativního a pracovitého hráče, je otázka. Kreativitou totiž jinak Wolfsburg příliš nepřekypuje, druhým nejlepším hráčem Wolfsburgu v počtu asistencí byl až Vierinha s pouhými pěti příspěvky.

Reálné naděje na účast v Lize mistrů v nadcházející sezoně si znovu může dělat Mönchengladbach. Tradiční německý gigant se pod talentovaným trenérem Lucienem Favrem znovu uchytil mezi německou špičkou a letos si poprvé zajistil přímý postup mezi evropskou elitu. Tam by nemusel letos stejně jako v posledních letech chybět ani Leverkusen, Bayer však znovu postihly odchody opor.

Fanoušci Schalke letos doufají, že by díky novému trenérovi André Breitenreiterovi mohla situace konečně být odlišná od posledních nevýrazných sezon. Mladý, talentovaný a vysoce respektovaný trenér sice nakonec nedokázal udržet s Paderbornem prvoligovou příslušnost, navzdory všem předpokladům ale jeho tým předváděl vynikající výkony.

Šance na titul podle webu ČT sport: 5 %

Zdroj
ČT sport, espnfc.com, Guardian,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články