Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čtyři dny za polárním kruhem. Závod láká na hvězdy, přírodu i speciality

Praha - Pořadatelské organizace i Mezinárodní cyklistická unie (UCI) se snaží závodní program udělat co nejpestřejší, pro diváky atraktivní a v neposlední řadě také ekonomicky perspektivní. Jezdci se tak vydávají do nejrůznějších destinací - až do loňska byl součástí kalendáře World Tour závod Kolem Pekingu, čím dál více podniků se snaží federace podporovat také v Africe. Letos třetím rokem je na programu Europe Tour ovšem taktéž závod, který se celý odehrává za polárním kruhem: Arctic Race of Norway.

Podnik, který se koná na pevninských i ostrovních částech severního Norska, zřídila skupina Amaury Sport Organisation (ASO) v roce 2013. ASO je pořadatelskou organizací, jež stojí v první řadě za Tour de France, ovšem ale i jinými podniky včetně Vuelty nebo Critéria du Dauphiné. Před dvěma lety do svého portfolia přidala i klání za polárním kruhem, který svým jménem zaštiťuje bývalý skvělý sprinter Thor Hushovd a finančně podporuje tamní plynárenský koncern Statoil.

Společný projekt zřetelně funguje - závod se odehrává v nádherné přírodě severu Norska, jeho poloha navíc zaručuje, že nejde jen o další (nudný) podnik v Evropě. Návštěvnost v řídce obydlených oblastech nikdy nebude moci konkurovat západoevropským zemím, přesto se dá říci, že si Arctic Race svou základnu postupně buduje. Fungují i speciality, které se s cyklistickými závody tradičně pojí. Zatímco v Belgii je častou odměnou za vítězství basa piva, ve Francii víno či sýr, v Norsku úspěšní závodníci dostávají kromě jiného třeba i uzené lososy (lososovou barvu dostal i dres pro nejlepšího vrchaře). Snad jen velrybí carpaccio, které se údajně podávalo v závodním bufetu, by jistě šlo nahradit jinou variantou. Kuriózní byl i způsob dopravy, kdy závodníky na start svezlo speciálně vyslané letadlo.

Alexander Kristoff poráží Edvalda Boassona Hagena
zdroj: twitter.com

Startovní pole se pro třetí ročník sešlo opravdu silné - kromě domácích hvězd Edvalda Boassona Hagena (MTN-Qhubeka) a Alexandera Kristoffa (Kaťuša) přijelo i mnoho zahraničních jmen. Mezi jezdci jsou například mladý sprinter Bryan Coqaurd z finančními potížemi stíhaného Europcaru, osmý muž letošní tour Mathias Frank, Astana zase poslala své silné estonské duo Rein Taaramäe a Tanel Kangert. Paralelně probíhající Eneco Tour je obsazené jen o málo lépe, naopak Czech Cycling Tour (jakkoliv jde o jiný tip závodu) si o podobných hvězdách může nechat zdát. V neposlední řadě zde dostávají prostor i perspektivní norští závodníci jako Odd Christian Eiking (od příštího roku FDJ) či Sondre Holst Enger (IAM Cycling).

Letošní ročník zahájili jezdci ve čtvrtek sprinterským okruhem okolo města Harstadu, v jehož závěru proti sobě po bezvadných lead-outech svých týmů stáli Hagen a Kristoff. Prvně jmenovaný vyrazil dříve, nejúspěšnější sprinter letošní sezony se ale kolem něho protáhl a komfortně zvítězil. Kristoff letos zažil výtečné jaro, poté však šla jeho forma dolů a nyní jde o jeho první vítězství od červnového Tour de Suisse. "Je skvělé znovu vyhrát. Navíc na vítězství jsem čekal celé léto. Jsem šťastný," uvedl Kristoff.

Je nám líto, video expirovalo.
Arctic Race se rozběhl už potřetí

Taktéž druhý den, v jehož průběhu jezdci projedou i vojenskou základnou, by rovněž měl směřovat k sprinterskému konci. Je to tak až třetí etapa, která zřejmě rozetne celkové pořadí. Organizátoři si na závodníky vymysleli finální čtyřkilometrové stoupání s průměrem nad 8,5 procenta - jde o čísla, která by se neztratila ani na Tour de France. Závěrečný čtvrtý den přinese ještě nepříjemný výstup kolem Univerzity v Narviku, složení konečného pořadí by v tu dobu už ale mělo být hotové.

Hushovd spolu s ASO se do příštích let nechtějí spokojit jen s Norskem a rádi by závod zavedli i do sousedního Ruska. Jde o slibný nápad, který by závodu mohl pomoci k tomu, aby se v dalších letech naplno ustálil v cyklistickém kalendáři. Tomu by napomohlo i kladné rozřešení několik let trvající otázky, zda se Hushovdovi podaří sestavit profesionální norský tým úrovně World Tour. Tento projekt ale je, na rozdíl od Arctic Race, skutečně ještě v úplných plenkách.



Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články