Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Belgičané a Nizozemci ve sdíleném závodě experimentují s technikou i pravidly

Ardooie (Belgie) - Eneco Tour není perlou kalendáře World Tour, přesto jde o závod, který nemá v programu paralelu. O jeho organizaci se dělí Nizozemsko s Belgií, etapy sdílejí své trasy s dějišťmi jarních klasik a letošní ročník nabízí rovněž technické i závodnické novinky. Třetí etapu Eneco Tour vyhrál v Ardooie miláček domácích fanoušků Tom Boonen.

Tom Boonen
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Eneco Tour probíhá ve druhém srpnovém týdnu, proto by se chtělo říct, že ho mohou jezdci používat jako přípravu na nadcházející Vueltu. To se nicméně příliš neděje - trasy etap jsou svým profilem těm španělským přece jen hodně vzdálené a cyklisté spíše využívají španělskou Vueltu a Burgos či francouzský podnik Tour de l'Ain. Na Eneco Tour tak jezdí především týmy sprinterů a klasikářů, právě těm totiž zdejší trasy svědčí nejvíce. BMC do Nizozemska a Belgie přivezlo Grega Van Avermaeta a Philipa Gilberta, stáj Lotto-Soudal vede André Greipel, nechybí ani loňský vítěz Paříž-Roubaix Niki Terpstra, několikanásobný vítěz tamtéž Tom Boonen či mladá belgická naděje Edward Theuns.

Dá se také říci, že Eneco Tour sdílí osud nedávného Kolem Polska. V bezprostředním post-Tour období je těžké zavděčit se fanouškům - po závodnickém spektáklu každý podnik nutně vyznívá jako "béčkový". Eneco Tour má ale trumfy, které může předvést. Závodníci se zde vrací na trasy klasikářských etap, vítězí zde (tak jako před dvěma lety Zdeněk Štybar a loni Tim Wellens) všestranní závodníci, kteří se dokáží uplatnit na různých površích. Také způsob organizace, na níž se podílí Nizozemsko s Belgií (původně se počítalo i s Lucemburskem, to se ale nakonec bohužel na pořádání nepodílí), je v kalendáři neobvyklá a přinejmenším podnětná. Jistou anarchii závodu podtrhla i třetí etapa, kdy se jezdci málem několikrát srazili s kolonami aut stojících v opačném jízdním pruhu.

André Greipel
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Letošnímu ročníku v prvních dvou dnech dominovali sprinteři. Úvodní etapu vyhrál Elia Viviani, druhý den v Bredě patřil letos velmi úspěšnému Greipelovi. Dnes však byl v Ardooie (mimochodem místo, kde se loni ošklivě zranil po kontaktu s bariérou Zdeněk Štybar) po ideálním lead-out od svých kolegů nejrychlejší Tom Boonen z Etixx-QuickStep. Těsně za ním skončil Arnaud Démare, Greipel byl nyní až příliš vzadu a přes konkurenty se už nedostal. Zvlněné etapy, jež budou svědčit odlišnému typu jezdců, však ještě přijdou v druhé polovině sedmietapového závodu.

Eneco Tour letos zavedlo i závodnickou inovaci, která měla premiéru před několika měsíci na závodě Kolem Belgie. Jedná se o zavedení tzv. zlatého kilometru, tedy pasáže v etapě, kdy jezdci během jediného kilometru sprintují hned třikrát. Mohou tak získat až devět bonifikačních sekund - tři za první, dva za druhé a jednu za třetí místo na každém ze tří sprintů. Ty od sebe dělí jen stovky metrů, v praxi jde o vítané zpestření leckdy mdlého dne.

V závodě má v neposlední řadě premiéru i jedna technická novinka. Někteří ze závodníků nizozemské kontinentální stáje Rompoot a rovněž Bernhard Eisel ze Sky totiž jedou Eneco Tour na kotoučových brzdách. Zítra je budou moci otestovat v individuální časovce, po které budou následovat ještě tři kopcovité etapy. Eneco Tour vyvrcholí v neděli v belgickém Geraardbergenu.

Cyklistický etapový závod Eneco Tour (WorldTour) - 3. etapa (172 km):

1. Boonen (Belg./Etixx-Quick Step) 3:47:10, 2. Démare (Fr./FDJ), 3. Viviani (It./Sky), 4. Guardini (It./Astana), 5. Groenewegen (Niz./Roompot), 6. Greipel (Něm./Lotto) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Asselman (Niz./Roompot) 12:13:20, 2. Boonen, 3. Viviani oba -1, 4. Greipel -5, 5. Theuns (Belg./Topsport Vlaanderen) -6, 6. Van Poppel (Niz./Trek) -9.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články