Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Češi uspořádají první MS v indoor skydivingu. Čeká ho velká budoucnost?

Praha – Skydiving v kryté aréně si vyzkoušelo už na desetitisíce sportovců, a to nejen parašutistů. Popularita tohoto sportu u nás strmě stoupá a není se co divit, že mezinárodní federace přidělila Čechům podzimní pořadatelství mistrovství světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Blaška: Létání v tunelu má obrovskou budoucnost

Světový šampionát v indoor skydivingu, vůbec první v historii, je naplánovaný od 21. do 24. října v Praze. Kromě reprezentantů z několika zemí nebudou chybět ani čeští parašutisté.

Pořadatelé neskrývají nadšení. "Jsme na to velice pyšní. Bylo to s obrovskými problémy," prohlásil ve Sportovních zprávách ředitel šampionátu Jiří Blaška. Zorganizovat akci pro 300 závodníků z celého světa musel tým okolo něj stihnout v rekordně krátké době. "Šli jsme do obrovského rizika, že na vše máme málo času," uvedl Blaška. Konečné rozhodnutí totiž padlo až na začátku letošního roku.

Bojovat o cenné kovy se bude ve čtyřech kategoriích. Tou královskou je skupinová formace, během které se představí vždy čtyři závodníci. Skupinová formace pak v jiné kategorii má obdobu také ve vertikální poloze. Třetí týmovou kategorií je takzvaná dynamika. V indoorovém parašutismu je novou záležitostí, velmi rychle se však rozvíjí. Ve čtvrté freestylové kategorii už nastupují k výkonům parašutisté individuálně.

Teprve loni byl indoor skydiving zařazen do mezinárodní letecké federace. "Je to nový dynamický moderní sport, závislý na moderních technologiích. Dostat vzduch do rychlostí, aby udržel člověka, není jednoduché," popsal Blaška.

Rozměr nejen sportovní

Indoor skydiving vznikl jako tréninková metoda pro klasické parašutisty, ale brzy v něm začala vznikat specifika. Nyní se věci mění. "Hodně lidí, kteří začali v tunelu, se dostali k parašutismu až následně," uvedl Blaška. Nejinak je tomu i u řady českých závodníku. I díky tomu patří tuzemští reprezentanti ke světové špičce.

Blaška navíc v rodící se sportovní disciplíně vidí i širší potenciál. Indoor skydiving podle něj může rozvíjet neuronovou síť. "Věřím, že toto létání, a už máme nějaké empirické důkazy, pomáhá v boji s autismem. Věřím, že létání v tunelu má obrovskou budoucnost," dodal Blaška.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články