Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fuksa: Lepší než Doktor? Dokud nezískám tři olympijská zlata, tak ne

Praha – Velmi povedené období má za sebou Martin Fuksa. Nejenže si z právě probíhajících premiérových Evropských her odvezl dvě medaile, ale také si od svého slavného předchůdce Martina Doktora vyslechl několik velkých pochval, což ho velmi potěšilo. "Jeho chvála se samozřejmě poslouchá dobře, přeci jenom je to dvojnásobný olympijský vítěz a ještě jezdí stejnou kategorii," řekl český kanoista, který se už vrátil do Prahy.

Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: Ladislav Adámek

Fuksa na Hrách v Ázerbájdžánu zářil a stal se vůbec prvním Čechem, který na premiérovém ročníku této soutěže získal některý z cenných kovů. Nejprve se mu zadařilo na kilometru, kde skončil druhý, a jako bonus pak ve sprintu na dvě sta metrů přidal bronz. Jeho úspěchy potěšily právě i Doktora, jenž je v Baku šéfem české výpravy.

"Jsem strašně rád, že se v mojí disciplíně našel někdo, kdo je schopný pokračovat. Prakticky mu chybí už jen olympijská medaile, jinak je ve všem ostatním lepší než já. Hezky se na to dívá," vychválil Fuksu Doktor.

Teprve dvaadvacetiletou velkou českou naději budoucnosti zmíněná slova velmi potěšila a rád by na kanoistickou legendu navázal. Že by však měl být nyní již lepší než on, si nemyslí.

"Hrozně těžko se říká, že jsem lepší než dvojnásobný olympijský vítěz. Já si myslím, že nikdy nebudu lepší než on, dokud nezískám třeba tři zlaté, což je poněkud nereálné, ale člověk nikdy neví," řekl Fuksa, jenž dodal, že jediné, v čem je zatím lepší, je v úspěších na mistrovství Evropy. "Evropský šampionát jsem vyhrál čtyřikrát, při čemž on "jen" dvakrát. Na druhou stranu on vyhrál dvakrát mistrovství světa a to já ani jednou."

Podel Fuksy se těžko srovnávají i další věci jako například rychlost či celková dovednost, jelikož od dob, kdy závodil Doktor, prošla kanoistika zásadními změnami. "On zářil v době, kdy se jezdilo na jiných lodích a využíval se jiný styl pádlování. Teď se to posunulo hodně dopředu. Kanoisti v současnosti hodně využívají práci nohou k lepšímu záběru. Pokud bych ale měl říct jednu věc, tak jsem asi silnější než on," prozradil.

Když zavzpomíná na svoji účast na Evropských hrách, napadnou ho jen samé pozitivní vzpomínky, jelikož se mu povedlo uspět mezi skvělou konkurencí několika olympijských vítězů. "Medaile z mistrovství světa nebo olympiády by byly určitě víc, ale zisk dvou medailí mě hodně povzbudil," řekl o úspěšném působení v Ázerbájdžánu.

Zatímco stříbro z kilometru nebylo pro Fuksu až tak překvapivé, jelikož právě na tuto disciplínu se specializuje, bronz ze sprintu byl pro něj bonusem, s kterým nepočítal. "Více se soustředím na kilometr. Ale dvoustovku nemám zanedbatelnou a je to pro mě takové hobby," dodal.

Další cenné kovy z obou disciplín by Fuksa mohl na své konto připsat už v červenci, kdy se zúčastní mistrovství světa do 23 let, kde by měl být největším kandidátem na triumf. Vrchol sezony pak ale přijde až v srpnu, kdy se bude konat kvalifikace na olympijské hry do Ria, kde by právě mohl udělat další krok k tomu, aby se přiblížil, či snad překonal Doktora.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Kanoista Fuksa o Evropských hrách v Baku
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články