Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První liga je zpět: Jak jsou favorité připraveni na boj o titul?

Zatímco loni bylo po podzimní části sezony vcelku jasné, že za titulem míří Sparta a druhou příčku si pohlídá Plzeň, letos slibuje fotbalové jaro o poznání větší drama. O ligový primát reálně usiluje hned trojice týmů včetně notně posíleného Jablonce a vedoucí Plzeň dělí od Sparty jediný bod. Ve hře je navíc i účast v kvalifikaci o Ligu mistrů, do níž se po dlouhých letech podívá také druhý celek tabulky.

Loni se radovala z titulu Sparta, kdo to bude letos?
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Přímé přenosy duelů z prvního jarního kola Synot ligy můžete sledovat na ČT sport. Utkání Plzeň – České Budějovice je na programu v sobotu od 20:15, zápas Sparta – Příbram v pondělí od 18:00.

FC VIKTORIA PLZEŇ

Po podzimu: 1. místo / 38 bodů 

Jestli něco nemusí plzeňského trenéra Miroslava Koubka trápit před startem jarní sezony, je to bezpochyby konkurence v útoku. Na jediný post má Viktoria k dispozici hned čtyři, na české poměry výkonnostně nadstandardní, hráče. Ke Stanislavu Teclovi, Jan Chramostovi a Janu Holedovi přibyl přes zimu ještě Aidin Mahmutovič, který dal Plzni přednost před konkurenční Spartou.

A bosenský útočník se na západě Čech uvedl skvěle. I díky dvěma hattrickům v přátelských zápasech se stal jednoznačně nejlepším plzeňským střelcem v přípravě a má nakročeno do základní sestavy. Možná však nemusí být jediným útočníkem, který se v základu objeví. Trenér Koubek totiž v přípravných duelech pravidelně testoval i rozestavení s dvěma útočníky. Je však pravděpodobné, že Viktoria primárně zůstane u taktiky s jedním hrotem a variantu se dvěma útočníky využije jen v některých případech.

Zatímco úhlavní rival Plzně, Sparta, sháněl posily především v zahraničí, Viktoria vybírala mezi hráči z české ligy. Krom Mahmutoviče, jež přišel z Teplic, posílil Viktorii ještě mladý stoper Jan Baránek. Reprezentant do 21 let patřil na podzim k oporám Baníku Ostrava a Viktorii by měl pomoci zalátat střed obrany, který byl v podzimní části sezony asi největší slabinou plzeňského celku.

Bez Čišovského a Řezníka

Plzeň v zimní přestávce potvrdila, že již nemůže počítat s návratem stopera Mariana Čišovského, který je kvůli závažné, blíže nespecifikované nemoci, již takřka rok bez fotbalu. Podle neoficiálních informací trpí slovenský obránce svalovou dystrofií, což by v podstatě znamenalo, že Čišovského fotbalová kariéra je již uzavřena.

Je nám líto, video expirovalo.
David Kalous o startu Synot ligy

Jen pár dní před startem jara zasáhla Plzeň další špatná zpráva, Viktoria přišla o jistotu na pravé straně obrany. V posledním přípravném duelu s Krasnodarem se zranil Radim Řezník, a kvůli přetrženému křížovému vazu v koleni Plzni už v jarních bojích o titul nepomůže. Naštěstí pro Viktorii se z únavového syndromu zotavil František Rajtoral, který by měl bez větších obtíží Řezníkovu úlohu zastat.

Radost trenéru Koubkovi ale nemohl udělat ani obraz hry a výsledek zápasu s Krasnodarem. Plzeňští podlehli ruskému soupeři 0:2 a v generálce na jarní část ligové sezony nepřesvědčili. "Z mého týmu jsem měl pocit, že ten kemp prostě nějak dohrajeme a poletíme domů. Měli bychom si z toho vzít malé varování, že takhle ne. Když je mužstvo dlouho venku, zpravidla bývá v posledním zápase utahané. Únava se nakumulovala, chyběla nám šťáva," přiznal kouč.

I jinak byly výsledky Plzně v přípravě rozpačité, dokázala sice porazit druholigový Norimberk či korejský Suwon, podlehla ale Legii Varšava či bundesligovému Hannoveru. Výhodou plzeňských v jarních dostizích o titul může být, že na rozdíl od Sparty už mají oba duely s Jabloncem za sebou, zatímco letenské výlet na půdu silného severočeského celku teprve čeká.

AC SPARTA PRAHA

Po podzimu: 2. místo / 37 bodů

Pražská Sparta sice po podzimu zaostává za vedoucí Plzní o jediný bod a bezesporu zůstává spolu s Viktorií hlavním kandidátem na zisk titulu, dění v letenském klubu během zimní přestávky ale vyvolává především rozpaky. Loňská euforie je ta tam. Po vypadnutí z Evropské ligy se švýcarským Bernem se z klubu dokonce ozývaly hlasy, že dny Vítězslava Lavičky jako trenéra prvního mužstva jsou sečteny. Jenomže vedení Sparty nakonec nebylo schopno angažovat adekvátní náhradu a Lavička u týmu zůstal.

Prakticky celý podzim se také hovořilo, že Sparta nutně potřebuje do útoku alternativu za Davida Lafatu. Jenže vedení útočníka ne a ne přivést. Sparta se zajímala o libereckého Josefa Šurala, za kterého ale nebyla ochotná zaplatit sumu, již Slovan požadoval, a veřejně tak vyhlásila jako prioritu příchod Václava Kadlece.

Dva dny před startem ligové sezony Sparta přeci jen uspěla a dotáhla návrat Kadlece na Letnou k úspěšnému konci. Letenští si od dvaadvacetiletého útočníka slibují, že by měl být adekvátní náhradou za Davida Lafatu v případě, že by se kapitán letenských zranil. Kadlec ovšem přichází jen na půlroční hostování, a z pohledu Sparty se tak jedná spíše o látání děr, než sázku na dlouhodobou perspektivu.

Navíc aktuální forma devítinásobného reprezentanta, který většinu jara strávil na tribuně či na lavičce, je velkou neznámou. Otázkou také zůstává, jak Kadlecův příchod zamíchá se sestavou. Kadlec, vzhledem k tomu, že se jeho příchod podařilo dotáhnout až na poslední chvíli, neodehrál v rudém dresu ani jeden přípravný zápas, je však nabíledni, že mladý útočník přichází s ambicí hrát v základu.

Krom příchodu Kadlece ale působila přestupová aktivita vedení Sparty přinejmenším rozpačitě. Přicházeli především neznámí cizinci, z nichž má do základní sestavy nakročeno jediný – třiadvacetiletý albánský záložník Herolind Shala, který za sebou má celkem povedené angažmá v norském Odds BK a ve Spartě měl nahradit nejlepšího střelce minulé sezony Josefa Hušbauera, jež odešel do Cagliari. Shalovi však reálně hrozí, že o místo v základu nakonec přijde na úkor na poslední chvíli příchozího Kadlece.

Příliš optimismu do sparťanských žil nevlila ani příprava. Sparťané si připsali sedm vítězství, dvě remízy a třikrát ze hřiště odešli poraženi, jenže zatímco výhry sbírali především proti slovenským a českým celkům, z duelů se silnými zahraničními soupeři odcházeli povětšinou poraženi. V utkáních navíc inkasovali velké množství gólů – pět od Eindhovenu, čtyři od Kazaně a tři od Steauy Bukurešť. Zdá se tak, že Sparta není před startem jarní části ligy v nejlepším rozpoložení.

FK JABLONEC

Po podzimu: 3. místo / 33 bodů

Jablonec před novou sezonou notně posílil, obměnil více než polovinu základní sestavy a na lavičku přilákal trenéra Jaroslava Šilhavého z konkurenčního Liberce. Všeobecně se tak čekalo, že vylepší 11. místo z loňského ročníku a bude bojovat o evropské poháry. Rychlost, s jakou dokázal Šilhavý dát mužstvo dohromady a bodově konkurovat dvěma dlouhodobě nejlepším českým týmům, ale překvapila asi i jablonecké.

Přesto Jablonec nezahálel ani během zimní přestávky a dál posiloval. Severočechy pálila na podzim bota především v útoku, kde se příliš neprosazovali Tomáš Jun s Michalem Doležalem. Namísto Jůna, který na podzim přicházel s velkou pompou, ale nakonec po půl roce neslavně skončil, si trenér Šilhavý přivedl lotyšského reprezentanta Valerijse Šabalu. Dvacetiletého útočníka si vyhlédl ještě jako kouč Liberce v dvojzápase Evropské ligy v dresu Skonto Riga a zdá se, že dobře věděl, co dělá.

Mladičký Šabala přicházel na sever Čech s vizitkou třetího nejlepšího střelce současného lotyšského výběru a i v přípravě Jablonce potvrzoval, že góly střílet umí. V sedmi utkáních, do nichž nastoupil, vstřelil čtyři branky. Zálohu posílil Ján Greguš z Baníku Ostrava, který nejspíš utvoří velmi silnou trojici ve středu zálohy s Tomášem Hübschmanem a Martinem Pospíšilem. Konkurenci na křídlech pak zvýšil z Jihlavy přišedší Lukáš Masopust a střed obrany ještě vyztužil Vít Beneš, který se vrací po zranění.

"Podle mě všichni tři, kteří přišli, mají velkou kvalitu. Je velký předpoklad, že se tu prosadí. Malinký handicap u Šabaly a Masopusta byl ten, že měli určité kondiční manko, které jsme museli dohánět," přiznal Šilhavý. Jablonci se i díky novým posilám v přípravě dařilo, sedmkrát vyhrál, jednou remizoval a jednou prohrál. Skvělou formu ukazoval především Jan Kopic, o kterého stála Sparta, ale nakonec zůstal na severu Čech.

Je však nutno podotknout, že s výjimkou FC Kodaň a dalšího dánského celku FC Midtjylland nenarazil na silnějšího soupeře. Nehledě na to by však Jablonec měl být na jaře ještě silnější než v podzimní části sezony, a i když vedení veřejně vyhlašuje, že ambicí jejich celku je konečné třetí místo, je velmi pravděpodobné, že Jablonec bude Spartu s Plzní do konce sezony ještě pořádně prohánět.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články