Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fotbalový trenér Máčala: V každé zemi je krásně, když vyhráváte

Dauhá – Když se ho zeptáte, zda by se po jednadvaceti letech strávených na Blízkém východě ještě vrátil do rodné vlasti, Milan Máčala bez přemýšlení odpoví, že "už je to pro mladší". Má na mysli trénování, ani na vteřinu ho nenapadne spojovat návrat s něčím jiným než s míčem a kopačkami. Někdejší trenér československé reprezentace, který aktuálně působí v katarském Al Ahlí, má fotbal zkrátka v krvi. "Koncentruji se jen na něj. V každé zemi je krásně, když vyhráváte. Lidé jsou rádi, spokojení, všichni tleskají. Jak prohrajete, hledají se chyby, bojujete všude," říká.

Milan Máčala
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

S československým národním týmem nevyválčil postup na mistrovství světa 1994, a tak šel zkusit štěstí do Perského zálivu. Ze zahraničí už měl zkušenosti, v polovině 80. let působil jako trenér na Kypru. Jeho první arabskou štací se stal kuvajtský klub Kazma a od té doby z oblasti Blízkého východu neodešel.

Máčala prošel několika reprezentacemi a kluby, jedná se zřejmě o nejúspěšnějšího českého kouče v zahraničí. V Česku jej přitom neberou příliš vážně, prohlásil před časem Jozef Chovanec. "Dával jsem ho třeba v anketě na Trenéra roku a dívali se na mě jak na blázna. A já jim povídám: Víte, proč tam pořád je? Protože má úspěchy. Kdyby nebyl dobrý, tak tam tolik let nezůstane," uvedl Chovanec, který sám trénoval ve Spojených arabských emirátech.

Milan Máčala s trenérem házenkářů Janem Filipem
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

Máčala během setkání s českými házenkáři před důležitým utkáním s Alžírskem zhodnotil katarský fotbal pozitivně. Je rád za práci s mládeží, ale vadí mu, že Aspire zone, sportovní komplex v katarské metropoli Dauhá, funguje jako výcvikový tábor pro talenty. "Oni se snaží to postavit od střechy, schází kontakt s oddíly. My tam máme nějaké reprezentanty a oni je uvolní až před zápasem. Dělají si to samostatně bez závislosti na nástupu v oddílu. Hrají mnoho mezinárodních zápasů, ale mě tu chybí kontakt se zdejší ligou a hráči, takové ty obyčejné podmínky," vysvětluje.

Na své trenérské kariéře v arabském světě si nejvíce cení toho, že ji vůbec měl možnost dělat. "Reprezentace je vždycky vyznamenání. Nebylo to jen proto, že jsem nějaký Máčala z Česka, ale na základě výsledků. Ty nejlepší byly v Kuvajtu. Díky tříleté práci v klubu jsem šel do reprezentace, kde jsme dvakrát vyhráli Gulf Cup. To bylo neuvěřitelné, co se v té zemi dělo," vzpomíná.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Máčala přišel povzbudit české házenkáře

Máčala si získal slušné jméno a následně dostal nabídku převzít ománskou reprezentaci. "Podařilo se nám došlapat až skoro na olympiádu. Poté jsem se dostal k Bahrajnu, kde mi bylo poprvé do breku. Tam byla neuvěřitelná smůla. Hráli jsme dvacet kol zápasů v kvalifikaci mistrovství světa 2010. Jenže jsme nezvládli superzápas s Novým Zélandem. Doma jsme šli dvakrát sami na gólmana, ani jednou jsme to nedali. V odvetě jsme mohli dát penaltu, ale tu jsme bohužel neproměnili," trápí Máčalu i po letech.

Nezanevřel ale ani na český fotbal, sleduje jej z dálky, že by ale ještě působil v české lize, si představit nedokáže. "Tam je spousta talentovaných trenérů, kteří by měli dostat šanci. Můj čas skončil." Pozitivně hodnotí angažování Pavla Vrby k národnímu týmu. "To je dobrý kluk, je to správná volba, takhle by to mělo vypadat. Má kontakty, lidé ho mají rádi, podržely ho výsledky v Plzni i teď, je to super," myslí si Máčala.

Milan Máčala o MS 2022

"Na hřišti bude s klimatizací dobře, my jsme tak hráli asi tři zápasy. Ale horko se nedá natrénovat. Trochu bych se také obával přesunů. Je otázka, jestli by to nešlo udělat v zimě. Všichni protestují, protože jsou olympijské hry. Evropa musí souhlasit se zimou."

Co mu vadí, je jen aktuální situace Sigmy Olomouc, kterou vedle Slavie a Ostravy trénoval. "Sigmy je mi líto. Pořád říkám, že je to vzorový klub, kde je všechno. Mají stadion, tréninkové středisko, výsledky, ale vždycky to chce najít správný moment, kdy to doplnit zkušeným hráčem, který těm mladým pomůže," tvrdí Máčala, jenž je ale přesvědčený, že klub postoupí zpátky. V tabulce je teď ostatně na prvním místě. "Tam je dost lidí. Leoš Kalvoda tam hrál, srdíčko na správném místě, já tomu věřím," dodává.

Máčala s nadsázkou říká, že ani neví, jak se na Blízký východ dostal. "Myslel jsem, že jdu na rok. Tady je důležité, když vyhrajete. Tady máte mužstvo, podmínky, dokaž něco. Když to dokážeš, zůstáváš." Byť se podle jeho slov dělá v regionu pro fotbal víc než dost, Máčala vidí ve srovnání s Evropou pořád velký rozdíl. "To říkám na rovinu. Tady se udělá posun nahoru, tam velký skok. Ale my jsme tady od toho, abychom se posunuli."

Trenér Milan Máčala (*1943) začínal s fotbalem ve Zlíně, hrál za Plzeň, Vítkovice a Olomouc. Tam později i trénoval, vedle toho i v Ostravě a Slavii. Začátkem 90. let vedl československou reprezentaci, s níž sehrál neúspěšnou kvalifikaci o ME 1992 a MS 1994. Poté se přemístil na Blízký východ, kde vedl postupně reprezentace Kuvajtu, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie, Ománu, Bahrajnu. Aktuálně působí v katarském celku Al Ahlí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články